Rufus Gifford: Fandeme nej Trump - vi skal ikke skrue tiden tilbage

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark anklager præsident Trump for at diskriminere homoseksuelle og for at splitte USA.

 MĂĄ en bager afvise at lave en bryllupskage til et homoseksuelt par?

Ja, siger Trump-administrationen, som i sidste måned valgte at støtte ejeren af Masterpiece Cakeshop i Colorado, Jack Phillips, som mener, at det vil krænke hans religiøse frihed at lave en bryllupskage til et homoseksuelt par.

Nej, lyder det fra den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, som anklager præsident Trump for at støtte diskrimination.

- Jeg er ligeglad med, hvad justitsministeriet og Trump gør. Det er ren og skær diskrimination, siger Gifford i et interview med TV 2 News.

- Hvis vi tillader, at bagere er diskriminerende over for folk, fordi de er homoseksuelle, jøder eller enlige mødre, så er det præcis det, vi bekæmpede i 1950’erne og 60’erne.

Bageren på vej til Højesteret

Sagen om bageren fra Colorado er gået hele vejen til den amerikanske højesteret. På den ene side står dem, der vil beskytte den religiøse frihed. Herunder præsident Trump. I en støtte-erklæring til bageren skrev Trumps justitsministerium, at "det at tvinge Phillips (bageren) til at kreere en kage og deltage i en ceremoni, der går imod hans oprigtige religiøse overbevisning, vil overtræde hans rettigheder sikret i det første forfatningstillæg".

På den anden side står dem, der støtter LGBT-rettigheder. Og ifølge Rufus Gifford er Trump-administrations støtte til bageren i Colorado udtryk for et skråplan, der stikker dybere end den enkelte sag.

- Hvis du har religiøse indvendinger i forhold til en persons seksualitet, mĂĄ du sĂĄ diskriminere en person med en anden religion? MĂĄ bageren sĂĄ sige: Du er jøde. Jeg synes, du er en synder. Jeg vil ikke bage din kage. MĂĄ han sige til en enlig mor: Du har haft sex uden for ægteskabet og sĂĄ afvise hende. Det er et skrĂĄplan, det er uamerikansk, og det er forfatningsstridigt, siger Rufus Gifford. 

I forrige uge talte præsident Trump, som den første præsident nogensinde, ved ’The Value Voters Summit’ – et vælgermøde for konservativt kristne. Vælgermødet er arrangeret af ’The Family Research Council’ (FRC), som slår sig op på at støtte kristne familieværdier og som har været blandt de mest åbenmundede støtter af Colorado-bagerens ret til at afvise det homoseksuelle par.

Gruppen bliver af det anerkendte Southern Poverty Law Center betegnet som en hadgruppe for deres syn på islam og på homoseksuelle. FRC-ledere har betegnet homoseksuelle som syge, onde, incestuøse, voldelige og en trussel mod børn. Og de har betegnet islam som ’ond’ og advokeret for, at religionen ikke skulle beskyttes af retten til religiøs frihed i USA.

Rufus Gifford mener, at præsidenten splitter amerikanerne ved at stille op i det forum.

- Jeg ser ingen grund til, at USA’s præsident skulle tale der, siger Rufus Gifford og henviser ogsĂĄ til præsidentens udtalelser om, at tiderne har ændret sig og vi skal tilbage til, hvordan det var før.

- Fandeme nej! Vi skal ikke skrue tiden tilbage. Vi har kæmpet sĂĄ hĂĄrdt for vores fremskridt med borgerrettigheder, kvinders rettigheder, LGBT-rettigheder og alt det andet. Og det er jeg fandens stolt af, siger Rufus Gifford.

Rufus Gifford medgiver, at det homoseksuelle par blot kunne gå hen til en anden bager, men "når præsidenten taler om at vende tilbage og hvordan tiderne har ændret sig, så er det noget, man bør være bekymret over".

Rufus Gifford har annonceret, at han vil stille op i politik. En beslutning han tog efter præsident Trumps udtalelser efter urolighederne i Charlottesville, hvor højreradikale, nynazister og medlemmer af Ku Klux Klan var i gadekampe med venstreradikale moddemonstranter.

Den tidligere ambassadør er dog ikke klar til helt at løfte sløret for, hvilket politisk sæde han går efter, men siger, at der er et ledigt sæde til Repræsentanternes Hus i Massachusetts, hans hjemstat, som han kigger nærmere på.

- Det er skræmmende for mig at skulle stĂĄ pĂĄ en stemmeseddel. Jeg har valgt mange kandidater, men aldrig selv stillet op. Men jeg er ret tæt pĂĄ at beslutte det, siger han.

I interviewet med TV 2 News anerkender Rufus Gifford også præsident Trumps resultater ved grænsen, hvor antallet af illegale immigranter er faldet drastisk, siden Trump blev valgt. Han beskriver, hvordan de seneste ni måneder med præsident Trump har været ’hårde’ for ham at følge. Og så giver han sit råd videre til den kommende amerikanske ambassadør i Danmark, som formentlig snart bliver endelig godkendt.

Se hele interviewet med Rufus Gifford pĂĄ TV 2 Play.