WHO genovervejer udnævnelse af Mugabe som goodwill-ambassadør

16x9
Arkiv. Foto: FEDERICO ANFITTI / Scanpix Denmark

Jeg lytter til jeres bekymringer, siger WHO-chef efter hård kritik af Robert Mugabe som goodwill-ambassadør.

Det udløste stærke reaktioner, da det fredag kom frem, at Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, har takket ja til en forespørgsel om at blive goodwill-ambassadør for Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Nu siger WHO's generaldirektør, Tedros Ghebreyesus, mindre end et døgn senere, at han genovervejer udnævnelsen af Mugabe som goodwill-ambassadør.

- Jeg lytter. Jeg hører jeres bekymringer, skriver etiopieren, der tidligere i år blev WHO's første afrikanske generalsekretær, på Twitter.

- Jeg genovervejer beslutningen set i lyset af WHO's værdier. Jeg vil offentliggøre en erklæring snarest, skriver han videre.

Mugabe fik ros for sin sundhedspolitik

Fredag begrundede Tedros Ghebreyesus udnævnelsen af Mugabe med, at den zimbabwiske præsident kan bruge rollen til at "påvirke sine ligemænd i regionen". Samtidig roste WHO-generaldirektøren Mugabes sundhedspolitik.

Udnævnelsen blev mødt med chok og fordømmelse

Udnævnelsen af den 93-årige afrikanske leder til goodwill-ambassadør er blevet mødt med udbredt chok og fordømmelse. Blandt andet fra USA, som i 2003 indførte sanktioner mod Mugabe og flere personer i hans inderkreds efter beskyldninger om valgfusk og brud på menneskerettighederne.

- Denne udnævnelse strider stærkt mod FN's idealer for respekt for menneskerettigheder og menneskelig værdighed, skriver det amerikanske udenrigsministerium i en erklæring.

Imens fortæller Canadas premierminister, Justin Trudeau, at hans første tanke var, at der var tale om "en dårlig aprilsnar".

Udnævnelsen er fuldstændig utænkelig

Trudeau kalder udnævnelsen "fuldstændig uacceptabel og fuldstændig utænkelig".

- Canadas diplomater har travlt med at gøre dette meget, meget klart over for det internationale samfund, siger Justin Trudeau.

Robert Mugabe har styret Zimbabwe i mere end 30 år og beskyldes for at være autoritær og for omfattende brud på menneskerettigheder.

/ritzau/AP