Udland

Catalansk leder: Værste angreb siden Francos diktatur

Vi kan ikke acceptere regeringens beslutning om at ville opløse Cataloniens selvstyre, siger leder.

Den spanske regerings tiltag mod Catalonien er de "værste angreb" siden Francisco Francos diktatur.

Den siger den catalanske leder, Carles Puigdemont, i en tale lørdag aften.

Tidligere lørdag påbegyndte den spanske regering en proces, der skal begrænse Cataloniens selvstyre. Det oplyste den spanske premierminister, Mariano Rajoy, på et pressemøde.

Regeringen vil udløse artikel 155 i landets forfatning, som svar på krisen med Catalonien. Det er aldrig sket før. Det er den artikel, der gør, at regionens selvstyre kan ophæves.

Den beslutning kan det catalanske folk ikke acceptere, siger Puigdemont i talen og kalder regerings skridt for "ulovlige".

Hundredtusindvis demonstrerede i Barcelona

Han har bedt det catalanske parlament om at samles for at diskutere den spanske regerings tiltag.

Rajoys beslutning fik hundredtusinder til at gå på gaderne i Barcelona i protest. Ifølge politiet demonstrerede 450.000 mennesker i den regionale hovedstad, skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge det lokale politi deltager omkring 450.000 lørdag i en demonstration i Barcelona for catalansk uafhængighed. Video: Asger Manuel Jørgensen

Det er en folkeafstemning om catalansk selvstændighed, der har udløst den politiske krise i Spanien.

43 procent af indbyggerne i den catalanske region deltog i afstemningen, hvor ni ud af ti sagde "ja" til at løsrive sig.

Spanien stemmer om tiltag i næste uge

Rajoy understregede lørdag på pressemødet, at han ikke ønsker at "suspendere selvstyret", men blot afskedige "folk, der har sat regeringen uden for loven".

Fredag i næste uge skal Spaniens overhus efter planen stemme om tiltagene. Rajoys parti har flertal i senatet. 

Regeringens beslutning fik hundredtusinder til at gå på gaderne i Barcelona i protest lørdag. Ifølge politiet demonstrerede 450.000 mennesker i den regionale hovedstad, skriver nyhedsbureauet AFP.