Udland

EU gør klar til næste fase i britisk exit-forhandling

EU-lederne vil igen vurdere fremskridtene i forhandlingerne om britisk exit på nyt topmøde i december.

EU vil begynde de interne forberedelser af kommende forhandlinger med Storbritannien om en overgangsordning efter exit og om en frihandelsaftale.

Det er meldingen fra EU-præsident Donald Tusk fredag på Twitter under topmødet i Bruxelles.

- Brexit-konklusioner vedtaget. Lederne giver grønt lys til interne forberedelser af anden fase, skriver Donald Tusk.

Oprindeligt var målet, at lederne for de 27 lande, der fortsætter i EU, skulle give grønt lys til at indlede anden etape af exit-forhandlingerne på topmødet i denne uge.

Økonomisk slutopgørelse

Men anden etape kan ifølge EU27-landene først gå i gang, når der er sket "tilstrækkelige fremskridt" i første fase af exit-forhandlingerne.

Det handler om den økonomiske slutopgørelse. Om EU-borgernes fremtidige rettigheder i Storbritannien. Og om forholdene ved grænsen i Irland.

Og her er der endnu ikke sket nok fremskridt. Derfor kan selve forhandlingerne om fremtidens forhold ikke gå i gang. Kun forberedelserne, mener EU27-lederne.

De vil derfor igen gøre status på deres topmøde i december for at se, om der så til den tid er sket nok fremskridt.

- Hvis det er tilfældet, vedtager de yderligere retningslinjer i forhold til rammerne for det fremtidige forhold og om mulige overgangsordninger, hedder det i topmødets konklusioner.

Jagter løfter

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og lederne af de andre lande, der bliver i EU, anerkender især, at der er sket fremskridt i forhandlingerne om borgernes rettigheder efter exit.

Det handler om de fremtidige rettigheder for de tre millioner EU-borgere, der i dag bor i Storbritannien. Og om godt en million briter, der bor i et andet EU-land.

Samtidig mener de, at der er sket "nogle fremskridt" i forhandlingerne om forholdene ved grænsen mellem Irland og det britiske Nordirland efter exit.

Den helt store splitter er til gengæld betalingen ved udgangen. De løfter, som premierminister Theresa May har givet, er blevet omregnet til et tilbud om at betale 20 milliarder euro (150 milliarder kroner).

Men EU27-landene mener, at briterne skal være med til at betale for det, de selv har været med til at beslutte som medlem.

De jagter derfor løfter om betaling af i alt op imod 60 milliarder euro (450 milliarder kroner).