800 turister mistænkes for at udnytte fidus til gratis ferie
Ifølge spansk politi har britiske turisters snyd kostet populære ferieøer mange millioner.
Spansk politi oplyser fredag, at de har identificeret omkring 800 britiske turister, der mistænkes for at have brugt en udspekuleret metode til at få penge tilbage efter ferier på De Baleariske Øer.
Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Fidusen består i, at turisterne lader som om, de bliver syge, og indgiver falske anmeldelser om madforgiftning med krav om at få udbetalt kompensation.
I mange tilfælde vælger rejsearrangørerne nemlig at indgå forlig og betale i stedet for at prøve at løfte bevisbyrden ved kostbare retssager. Og det har turisterne opdaget.
På De Baleariske Øer, der blandt andet består af Ibiza, Mallorca og Menorca, har de således oplevet en stigning på 700 procent i antallet af erstatningskrav efter sygdom, oplyser spansk politi.
Det skal i alt have kostet de populære ferieøer omkring 33,5 millioner kroner i erstatningsbeløb, vurderer politiet.
Netværk af advokatfirmaer hjælper med turisterne
Problemet er også udbredt på andre populære turistdestinationer, der er populære blandt de britiske turister, herunder De Kanariske Øer og Levante-området.
I sommer kom det frem, at det formodes, at titusindvis af briter har udnyttet fidusen til at holde gratis ferie.
Brancheorganisationen Cehat udtalte dengang i en pressemeddelelse, at de mente, at ”et forbryderisk netværk af advokatfirmaer” stod bag de mange erstatningskrav, og at de vurderede over 90 procent af dem som værende falske.
Spansk politi oplyser nu, at de har oplistet 77 advokatfirmaer, som benyttes af de britiske turister til at indgive deres erstatningskrav.
- De har orkestreret et muligt kriminelt netværk baseret på falske krav, som har medført markant økonomiske skade til De Baleariske Øer og den spanske turistsektor, oplyser politiet ifølge AFP.
Britisk regering vil sætte ind mod snyd
Den spanske turistbranche mener, at problemet er taget til, fordi den britiske forbrugerlovning ikke kræver, at den forurettede fremlægger nogen form for lægelig dokumentation for, at de har været syge.
Derudover kan erstatningskravene indgives op til tre år efter opholdet på et hotel.
Efter der kom fokus på problemet, bebudede den britiske regering, at den ville gå i gang med at lukke huller i lovgivningen og skærpe straffen for svindlen.
- Det ville være urimeligt, hvis lovlydige feriegæster fremover skal betale mere for deres velfortjente sommerferie, fordi falske erstatningskrav presser priserne op, udtalte premierminister Theresa May ifølge Daily Mail.
Omfanget af britiske klager fik også udenrigsminister Boris Johnson til at komme med bemærkningen om, at briternes fordøjelsessystem måtte ”være de mest sarte i verden”.
Antallet af britiske turister, der besøgte Spanien, var i 2016 rekordstort med 17,8 millioner, skriver AFP.