Nu deler millioner historier om overgreb - Oscar-vinder var bare 16 år, da hun blev udsat

Søndag opfordrede skuespilleren Allysa Milano kvinder til at dele deres historier om seksuelle overgreb. Flere har fulgt hendes opfordring med #MeToo.

Anklagerne mod Hollywood-produceren Harvey Weinstein om seksuelle overgreb mod flere skuespillerinder, har fået adskillige kvinder til at stå frem med deres egne erfaringer med seksuelle overgreb.

En af dem er Oscar-vinderen Reese Witherspoon, der er aktuel i tv-serien 'Big Little Lies'.

Da hun skulle præsentere en af sine medskuespillere fra serien til Elles årlige awardshow mandag, brugte hun en del af taletiden på at dele sine egne erfaringer i kølvandet på Weinstein-sagen.

- Jeg har haft flere erfaringer med chikane og seksuelle overgreb, og jeg taler ikke om dem særligt ofte. Men efter at have hørt alle historierne de sidste par dage med modige kvinder, der har talt ud om de ting, som vi er blevet bedt om at feje ind under gulvtæppet, har jeg fået lyst til at tale ud og gøre det højt. Jeg føler mig mindre alene i denne uge, end jeg har gjort hele min karriere, sagde hun blandt andet ifølge CNN.

Hun fortalte om en instruktør, der forgreb sig mod hende, da hun var 16 år. Og at agenter og producere fik hende til at føle, at stilhed var en betingelse, hvis hun ville holde sig beskæftiget i branchen.

Opfordrede kvinder til at dele erfaringer

Søndag startede en af de kvinder, der er kommet med beskyldninger mod Harvey Weinstein, nemlig skuespillerinden Alyssa Milano, Twitter-kampagnen #MeToo, hvor hun opfordrer kvinder til at dele deres erfaringer.

- Hvis alle kvinder, der har oplevet seksuelle overgreb, skrev #MeToo som status, så kunne vi måske give folk en fornemmelse af problemets omfang, skrev hun på sin Twitter-profil.

'Ugly Betty'-stjernen America Ferrera er en af de kvinder, der har benyttet hashtagget til at fortælle om et seksuelt overgreb.

Mandag skrev hun på Instagram, at hun var udsat for et seksuelt overfald, da hun var barn.

- Første gang jeg kan huske, at jeg er blevet seksuelt overfaldet, var jeg ni år gammel. Jeg fortalte det ikke til nogen og levede med skammen og skyldfølelsen i den tro, at jeg på en eller anden måde selv var ansvarlig for en voksen mands handlinger, skrev hun.

Björk anklager dansk instruktør

Tirsdag fulgte den islandske verdensstjerne Björk op på sine egne anklager mod "en dansk instruktør", som hun berettede om på sin Facebook-side mandag.

Under hashtagget #MeToo uddybede hun sine anklager med seks påstande om, hvad den danske instruktør gjorde mod hende under nogle filmoptagelser.

Hun skriver blandt andet, at han lagde armene om hende og kærtegnede hende mellem optagelserne foran hele filmholdet og instruktørens kone. Og at han kom med upassende, seksuelle kommentarer til hende.

Den eneste danske instruktør, hun har samarbejdet med, er Lars von Trier under optagelserne til filmen 'Dancer in the Dark' fra år 2000, hvor Björk havde hovedrollen.

Lars Von Trier ønsker ikke at deltage i et interview om anklagerne, men hans pr-agent Christel Hammer har sendt følgende linjer fra Lars Von Trier om de seneste anklager fra Björk til TV 2:

- Jeg har ikke haft seksuelle hensigter i forhold til Björk nogensinde. Jeg afviser kategorisk alle anklager, som Björk måtte have mod min person.

1,2 millioner har benyttet hashtagget på Twitter

Ifølge trendmap.com er der tweetet 1,2 millioner gange tirsdag under hashtagget #MeToo. Desuden har kvinder verden over delt deres historier på andre sociale medier som Facebook og Instagram under hashtagget.

Sagen mod filmproduceren Harvey Weinstein startede, da New York Times den 5. oktober offentliggjorde en artikel, hvor en række kvindelige skuespillere anklagede Weinstein for seksuelle overgreb og uterlighed. Fire dage senere meldte Alyssa Milano, der som skuespiller er kendt fra tv-serier som ’Melrose Place’ og ’Who’s the Boss’, sig blandt anklagerne.