Udland

Nordkorea advarer: - Atomkrig kan bryde ud når som helst

Den nordkoreanske FN-viceambassadør er særdeles direkte i sine trusler mod USA i tale.

Nordkoreas FN-viceambassadør siger, at situationen på den koreanske halvø har "nået det maksimale spændingspunkt".

- En atomkrig kan bryde ud når som helst, siger Kim In-ryong.

Ordene faldt mandag i afvæbningsudvalget for FN's generalforsamling.

Her sagde viceambassadøren også, at intet land i verden har været udsat for en "så ekstrem og direkte atomtrussel fra USA" som Nordkorea.

I sin tale siger Kim In-ryong, at hans land har ret til at forsvare sig selv mod USA.

Han peger på de storstilede militærøvelser, som USA har gennemført sammen med Sydkorea. De to lande indledte mandag nye militærøvelser ud for den koreanske halvø. Styret hævder, at det er forberedelser på et amerikansk ledet angreb, mens USA fastholder, at der er tale om en forsvarsøvelse.

Beskylder USA for mordplaner

Kim In-ryong beskylder desuden USA for at "have indledt en hemmelig mission for at fjerne vores suveræne overhoved".

Det sker med reference til landets leder, Kim Jong-un, som USA's præsident, Donald Trump, har truet flere gange i de seneste måneder.

Blandt andet sagde Trump i en tale i FN's generalforsamling for nylig, at USA kan blive nødt til at "udslette" Nordkorea.

Føler USA sig truet, har landet ikke andet valg end at destruere Nordkorea, lyder det fra præsident Donald Trump fra talerstolen ved FN's årlige generalforsamling i New York. Video: Michael Rathje

- Hvis USA bliver truet, har USA ikke andet valg end fuldstændigt at ødelægge Nordkorea, sagde Donald Trump fra talerstolen.

Kim In-ryong mener, at "Nordkorea er en flyvefærdig atommagt, der besidder en række forskellige bomber, herunder atombomben, brintbomben og interkontinentale ballistiske missiler".

Truer USA med hård straf

Viceambassadøren kom også med en direkte trussel mod USA.

- Hele USA's fastland er inden for vores missilers rækkevidde. Hvis USA invaderer os, vil det ikke kunne undslippe vores hårde straf nogen steder på kloden, siger han.

De seneste måneder har det isolerede regime sendt flere missiler over Japan og gennemført atomtest.

Det har fået presset på Nordkorea til at stige. Blandt andet har FN indført nye sanktioner mod det pressede land.

Tillerson: USA ønsker diplomati - ikke krig

Mens Trump og nordkoreanerne på skift har givet nyt liv til ordkrigen mellem de to lande, har USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, den seneste tid forsøgt at få den anspændte situation løsnet op.

Så sent som i søndags fortalte han i et interview med tv-kanalen CNN, at USA endnu ikke har opgivet at løse konflikten gennem diplomati.

- Den diplomatiske indsats vil fortsætte, indtil den første bombe falder, sagde han.

Det stod umiddelbart i kontrast til udtalelser, som Donald Trump kom med på Twitter tidligere på måneden. Her kaldte han diplomatiske forhandlinger med Nordkorea for "spild af tid".

Men Rex Tillerson fastholdt i interviewet med CNN, at Trump foretrækker at bruge diplomatiet til at sætte en stopper for nordkoreanernes atom-ambitioner.

- Præsidenten har gjort det klart over for mig, at han vil have det løst diplomatisk. Han ønsker ikke at gå i krig, siger udenrigsministeren.