Efter Hollywood-skandale - nu skriver kvinder verden over om seksuelle overgreb

Sag om overgreb mod kvindelige skuespillere bliver til viral kvindebevægelse på Twitter: 'Ja, jeg har også oplevet seksuelle overgreb'.

 Anklagerne om seksuelle overgreb mod den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein er i løbet af det seneste døgn blevet til en international kampagne om seksuelle overgreb mod kvinder.

En af de kvinder, der har beskyldt Harvey Weinstein for overgreb, er skuespilleren Alyssa Milano. Hun startede søndag Twitterkampagnen #Metoo (twitterengelsk for 'også mig'), hvor andre kvinder kan byde ind med deres historier om voldtægt, befamlinger, misbrug og andre overgreb, som de har oplevet.

- Hvis alle kvinder, der har oplevet seksuelle overgreb, skrev #Metoo som status, så kunne vi måske give folk en fornemmelse af problemets omfang, skrev hun på sin Twitterprofil.

Hashtag #Metoo blev i løbet af få timer det mest benyttede på Twitter, og beretningerne er i løbet af mandagen nået over 200.000. Også i Danmark bliver hashtag #Metoo flittigt brugt.

Mandag aften skrev eksempelvis danske Hanne Veje:

- Jeg oplever #MeToo som en global smertebølge... og et giga fællesbrøl, der gør modig og stærk.

Andre konstaterede, at alle kvinder tilsyneladende havde en personlig historie at fortælle og foreslog i stedet, at man brugte hashtag #Notme, hvor det mindretal, der ikke havde oplevet seksuelle overgreb, kunne skrive deres historie. På den måde kunne det tydeliggøres, at stort set alle kvinder havde haft ubehagelige oplevelser på et tidspunkt.

 Nogle af de kortfattede tweets rummer store personlige tragedier på de tilladte 140 tegn.

- Jeg er blevet voldtaget to gange i mit liv, stalket fire gange og blev truet på livet, da jeg forsøgte at protestere som 14-årig, skriver en kvinde.

En anden konstaterer ganske kort:

- Som 8-årig, som 12-årig, som 14-årig og som 19-årig.

Andre kvinder fortæller, at de ’kun’ har været udsat for befamlinger og grove tilråb og skriver nærmest undskyldende, at de dårligt tør kalde sig selv for ’ofre’ i selskab med de mange voldtægtsofre, der er stået frem.

Sagen mod filmproduceren Harvey Weinstein startede, da New York Times den 5. oktober offentliggjorde en artikel, hvor en række kvindelige skuespillere anklagede Weinstein for seksuelle overgreb og uterlighed. Fire dage senere meldte Alyssa Milano, der som skuespiller er kendt for Tv-serier som ’Melrose Place’ og ’Who’s the Boss’, sig blandt anklagerne.

Det er ikke første gang en aktuel sag har givet anledning til en Twitter-kampagne som #Metoo.

Sidste år startede en lignende kampagne #Notokay, der var en reaktion på afsløringen af en lydfil med daværende præsidentkandidat Donald Trump. Det var på den lydfil, den nuværende præsident udtalte de berygtede ord 'Just grab them by the pussy'.