Udland

BLOG: Seks spøjse begreber, der gør dig klogere på et vigtigt valg

Kern, Kurz og Strache. THIERRY CHARLIER, TOBIAS SCHWARZ, VLADIMIR SIMICEK / Scanpix Denmark

Mudderkastning, burkaforbud og udsigt til en regering med enten højrenationalisterne eller måske en farverig kjole-koalition. Det er alt sammen en del af valget i Østrig.

I dag går østrigerne til valg, og det er et af de mest interessante valg i mange år i Østrig. 

Og det er et valg, som man for alvor holder øje med i EU.

For går østrigerne mod en højrestyret regering med det stærkt nationalistiske Frihedsparti, som også er blevet beskyldt for nynazistiske undertoner? Eller vil den fremadstormende unge konservative leder Sebastian Kurz, der ser ud til at kunne blive verdens yngste landsfader, gå efter en mere blød og farverig koalition? 

Herunder kommer seks begreber, der tegner et portræt af det politiske liv i Østrig.  

Donau-Messias 

Det er kælenavnet for Sebastian Kurz, den 31-årige fremadstormende konservative partileder, som ser ud til at vinde valget og dermed blive den yngste regeringsleder i verden.

Han har gjort partiet til sit og går også under navnet Wunderwuzzi – "vidunderdrengen", der kan suge viden som en svamp , blev integrationsminister som 24-årig og lige nu beklæder posten som udenrigsminister. Han er klart højredrejet og var en af de første ministre, der i EU-systemet talte om at lukke Balkan-ruten for migranter og oprette opsamlingslejre i Afrika. Holdninger, der først skabte forargelse, men nu er synspunkter, som enten har vundet eller er ved at vinde indpas. Partiet er gået 10 procentpoint frem på et halvt år.

Den 31-årige og konservative Sebastian Kurz.

Alpen-Obama

Navnet på den 51-årige socialdemokratiske leder og kansler Christian Kern, der overtog partiet sidste sommer efter at have ledet Østrigs svar på DSB og havde stor succes med at sende tusindevis af flygtninge og migranter videre fra banegården Westbahnhof i Wien til München i Tyskland. Han blev set som den moderne leder – en Obama i Alpeland og har også tyvstjålet Obamas slogan: Yes we can. I Østrigsk version: Yes-we-Kern. Glansen er siden gået noget af den sporty marathon-mand. Han ligger nu nummer tre i feltet. Partiet er gået fra 34 procent i 2016 til nu 23 procent i meningsmålingerne. Årsagen kommer delvist i næste ordforklaring.

Christian Kern med tilhængere.

Schmutzkübelkampagne 

Mudderkastning. Det er her, især socialdemokraterne er kommet galt af sted. Valgkampen er blevet betragtet som en af de mest beskidte i landets historie. Ikke mindst fordi Kerns parti er blevet taget i at føre smudskampagne mod Kurz – via en israelsk informationsagent og falske facebook-sider. Også internt har socialdemokraterne været dygtige til tilsvining. En intern parti-rapport har kaldt Kern for en ømskindet ”prinsesse på ærten.” Nogle mener dog, at denne rapport er lækket via konservative kræfter.

Tegning fra avisen Kurier.

Immer-wieder Österreich 

Det er slagsangen fra John Otti-band – det højrenationalistiske frihedspartis husband, som ved hver valgmøde, hvor partilederen Heintz-Christian Strache optræder, skal puste begejstring i tilhørerne med denne schlager, der hylder fædrelandet.

Strache afløste den kontroversielle og verdenskendte leder Jörg Haider, som satte migration og anti-EU på dagsordenen. Men Strache overhaler på flere områder Haider højre om, blandt andet med beskyldninger om en neonazistisk fortid. Og den dag i dag strides medier om, hvorvidt han har heilet eller blot bestilt tre øl, som han selv fremfører. I dag står partiet til at få det bedste valg nogensinde med over 27 procent af stemmerne og måske med muligheden for regeringsdeltagelse. Denne gang uden, at EU vil indføre sanktioner mod Østrig, som man faktisk gjorde i 2000, da Haider førte partiet i regering.

Anti-Gesichts-Verhüllungs-Gesetz 

Det er så ordet, man kan brække tungen på, men det betyder maskeringsforbud  og minder meget om det såkaldte burka-forbud, som den danske regering barsler med. Forbuddet bliver håndhævet temmelig nidkært, og på blot de to uger forbuddet har været en realitet, har det blandt andet ramt en muslimsk kvinde, en mand iført et haj-kostume og en kvindelig cyklist iført et tørklæde, som hævdede, at hun frøs uden.

Forbuddet er et klart fingeraftryk fra Frihedspartiet, men gennemført af den nuværende regering, der består af Kern og Kurz. De to danner nemlig regering, selvom kærligheden er svær at få øje på – se her under punktet: Mudderkastning.

Dirndl-koalition

Kjole-koalitionen består af farverne turkis, sort, pink, grøn og hvid. Typiske farver på den kvindelige østrigske nationaldragt, hvori former kan ses og øl serveres. Denne ”udrustning” er navnet på den koalitionsmulighed, som kan komme i spil, hvis den konservative Kurz i stedet for at danne regering med Frihedspartiet går sammen med pink, de liberale Neos, De Grønne og den grøn-hvide Pilz-bevægelse, der også går ind for en skarp indvandrerpolitik.

Vi har interviewet Neos-ledere Mathias Strolz, som siger til TV 2, at man skal kendes på de venner, man har. Og at han vil gøre alt for, at Østrig ikke fremover med frihedspartiet skal være i klub med nationalister som franske Le Pen og ungarske Orban.

Kvinder i Dirndl-kjoler.

Søndag omkring klokken 17 bliver vi klogere på, hvilken politisk vej østrigerne vælger.