Udland

Mindst otte berømte vingårde er brændt ned til grunden

Skovbrandene i Napa og Sonoma kan vise sig at være ødelæggende for Californiens vinindustri.

Endnu har indbyggerne i vinområderne Napa og Sonoma ikke skabt sig det fulde overblik over ødelæggelserne ved de skovbrande, der siden søndag har ramt op mod 25.000 hektar jord i den nordlige del af den amerikanske delstat Californien. 

Men de foreløbige meldinger fra ejere, arbejdere og repræsentanter for en række prominente vingårde i regionen er bestemt ikke opløftende. 

Ødelæggelserne er ikke lig noget, vi har oplevet før.

Francis Ford Coppola-familien

Mindst otte berømte vingårde er brændt ned til grunden, og ni andre har fået brandskader. Derudover er en del af årets høst i fare for at være ødelagt. 

 - Vores vingård er brændt ned til jorden sammen med al den vin, vi har lavet i løbet af de sidste fem år, siger Sattie Clark til mediet Wine Spectator. Hun ejer sammen med sin mand Eric Kaster vingården Backbone Vineyard & Winery i Redwood Valley. 

Kendt filmmand ramt af brandene

Skovbrandene i det nordlige Californien har spredt sig med alarmerende hastighed som følge af tørre forhold og kraftige vindstød i delstaten.

En ko er død under skovbrandene i Californien, nær Napa.

I alt har mindst 31 mennesker mistet livet under brandene. I Sonoma er 17 døde, i Mendocino har otte mistet livet, mens to er døde i Napa. Oven i det er mere end 100 mennesker i områderne blevet behandlet for brandrelaterede skader såsom forbrændinger og indånding af giftig røg.

Vi har mistet hovedhuset, gæstehuset og en lade. Alt er i ruiner.

Kathryn Reynolds fra vingården Roy Estate

Netop Sonoma og Napa er USA's svar på Frankrigs Bordeaux-region. Næsten 24 millioner turister besøger Californiens vingårde hvert år, og en stor del af dem valfarter til de maleriske dale nord for San Francisco, hvor vinmarker med druer af sorterne Malbec, Cabernet Sauvignon og Chardonnay dyrkes og forfines.

Blandt de berømte vindyrkere i regionen er filminstruktøren Francis Ford Coppola. Hans selskaber, Francis Ford Coppola Winery og Virginia Dare Winery, er begge placeret i byen Geyserville. 

- Ødelæggelserne er ikke lig noget, vi har oplevet før. Selve vores ejendomme i Sonoma er ikke blevet berørt, men mange af vores medarbejdere er blevet evakueret, og nogle af vores kolleger har mistet deres hjem, lyder det i en erklæring fra Francis Ford Coppola-familien. 

Se fotografier af skovbrandene og ødelæggelserne af vingårde i Californien i galleriet nedenfor.

Flygtede i al hast

Napa og Sonoma huser også et væld af eksklusive restauranter og femstjernede hoteller. Hilton Sonoma Wine Country Hotel og det nærliggende Fountaingrove Inn er blandt de hoteller, som er udbrændt i byen Santa Rosa, hvor brandene har forårsaget omfattende ødelæggelser.

Flere kendte vingårde som Signorello Estate på Silverado Trail, White Rock Vineyards og Paradise Ridge er ligeledes brændt ned til grunden. 

Vi var nødt til at efterlade vores bil og flygte til fods.

Kent Humphrey, vinbonde

Det samme gælder vingårdene Roy Estate og Patland Vineyards, som fokuserer på rødvin.

- Roy Estate blev fuldstændig ødelagt af branden. Vi har mistet hovedhuset, gæstehuset og en lade. Alt er i ruiner. Vores vinmarker synes dog indtil nu at være uberørte, heldigvis, siger Kathryn Reynolds fra Roy Estate.

- Patland's ejendom er udslettet. Men så længe vi har reddet folks liv, kan resten erstattes, og det kunne have været meget værre. Faktisk reddede Michael Patland (vindyrker, red.) sin nabos liv ved at vække ham og få ham ud af hans hus, som brød i brand kort tid efter, det blev rømmet, fortæller vinmageren Jay Buoncristiani til Wine Spectator.

Endnu en vinbonde, Kent Humphrey fra Eric Kent Winery, siger, at han og hans slap væk fra flammerne i sidste øjeblik.

- Vi var nødt til at efterlade vores bil og flygte til fods. Det var meget skræmmende. Vores vingårde og lager har vi sikret, men selve huset, lastbilen, bilen og kontoret er helt væk. Hele vores kvarter er væk, siger han.

Vindistriktet Napa ligger nord for San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Undtagelsestilstand i de berørte områder

I alt er 20.000 mennesker blevet evakueret i delstaten, og op mod 3500 huse og virksomheder er brændt ned, oplyser de lokale myndigheder.

I mange byer fortsætter evakueringen, fortæller Megghen Driscol fra Chimney Rock Winery til Los Angeles Times

- Samfundet i Napa er stadig i chok over, hvad brandene har ødelagt. Mange vingårde er fortsat utilgængelige. Det er forfærdeligt, siger hun. 

Skovbrande i vinområder i Californien.

Guvernør Jerry Brown har erklæret undtagelsestilstand i de berørte områder. Han advarer om, at tusindvis af boliger kan være i fare.

Dem, der vil blive mest berørt af skovbrandene, er formentlig de indbyggere, der arbejder i vin- og turistindustrien i Santa Rosa, Sonoma og Napa. 

I virkelig grelle tilfælde kan vinen smage af askebæger.

Anita Oberholster, professor

Californien er verdens fjerdestørste vinproducent, og vinindustrien bidrog i 2015 med 57 milliarder dollar til statens økonomi. Vingårdene og de dertilhørende turistseværdigheder er garant for omkring 325.000 arbejdspladser. Og lige nu er der mere bekymring for turismen i Californien end selve årets høst, fortæller Jim Gordon, der redaktør på magasinet Wines & Vines.

- Der er en stor bekymring for, at folk vil holde sig væk på grund af brandene, især på denne tid på året. Vinområderne får det meste af sin forretning hjem på turismen omkring høsttid, siger Jim Gordon til mediet The Orange County Register. 

17 skovbrande hærger i den amerikanske delstat. Video: Sebastian Myrup Hansen

Røgfyldte druer

Selvom vinnydere i det sydlige Californien og andre steder i verden sandsynligvis ikke vil mærke nogle umiddelbare virkninger af skovbrandene, så kan de på sigt få konsekvenser for priser, kvalitet og tilgængelighed af vinene fra regionens producenter. 

Hvis druerne overlever flammerne, vil nogle af disse være ubrugelige til vinproduktion, fortæller Anita Oberholster, professor i vindyrkning og etnologi ved University of California, i interview med CNBC.

Røgen fra brandene skader smagen, og det er især mærkbart i 'næsen' eller ved lugten af en nyåbnet flaske vin.

- I virkelig grelle tilfælde kan vinen smage af et askebæger, siger Anita Oberholster. 

Heldigvis er der - midt i alle de dystre historier fra Californien -  også godt nyt for vinbønderne. Mange af afgrøderne på vinmarkederne er nemlig allerede blevet plukket. 

- Omkring 90 procent af vores druer i Sonoma er blevet høstet. Jeg tror, at det er lidt mindre i Napa, i betragtning af hvor meget Cabernet de har, og i betragtning af modningstiden for Cabernet, siger Karissa Kruse, formand for organisationen af vinbønder i Sonoma, til The Orange County Register. 

Først skal røgen i delstaten dog lægge sig, og samtidig kæmper brandvæsenet fortsat med kraftige vinde, der gør det svært at forudsige, hvilken vej skovbrandene vil bevæge sig. 

- Mange veje er stadig lukket i regionen for at give adgang til brandbesætningerne. Det er stadig meget farligt. Det kan vare en uge eller længere, før beboerne får lov til at vende tilbage til de evakuerede områder, siger sherif i Sonoma Rob Giordano til Los Angeles Times.