Kim Walls mor: Vi var ofte bekymrede - men København var vi trygge ved

Kim Walls mor, Ingrid Wall, holdt onsdag aften en tale for sin datters tidligere lærere og studiekammerater ved en mindehøjtidelighed i New York.

Kim Walls forældre levede i konstant bekymring for datteren, som rejste verden rundt på egen hånd. Men den dag, hun blev dræbt, havde de ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at hun kunne være i fare.

Det fortalte hendes mor, Ingrid Wall, da hun onsdag aften lokal tid, stærkt berørt, holdt en tale for sin datters tidligere lærere og studiekammerater ved en mindehøjtidelighed på Columbia University i New York.

 - Vi var ofte bekymrede. Kim rejste alene rundt med tog i det sydlige Kina. Hun rejste rundt på motorcykel i Burma. Vores forældrebekymring var blevet en normal tilstand, selv om vi vidste, at Kim passede på. Men i sommer var vi helt trygge. Kim var i København, kun tre kvarters togtur fra sit barndomshjem, fortalte Ingrid Wall.

Trygheden blev erstattet af sorg

Støttet af sin mand, Joachim Wall, fortalte hun om, hvordan trygheden blev erstattet af sorg og rædsel.        

- Den sidste historie, inden Kim skulle til Kina, handlede om det danske rumprogram. Kim skulle interviewe en ubådsejer, der havde planer om at blive den første privatperson i rummet. Som vi alle ved, kom hun aldrig tilbage. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål, men vi, og resten af verden, får aldrig Kim tilbage, sagde en grædende Ingrid Wall.

Familien havde ellers opfordret til, at aftenen skulle handle om Kim Walls liv, ikke hendes død. Gæsterne var blevet bedt om at komme i farvestrålende tøj i stedet for sort, og der var arrangeret reception med hvidvin og snacks, efter at Kim Walls mor, bror og en række af hendes forelæsere og venner havde holdt mindetaler.

Ekstremt påvirket

Men sorgen lå alligevel som en tyk fernis over aftenen. Kim Walls familie er ekstremt påvirkede af den tragedie, der indtraf, da deres 30-årige datter den 10. august mistede livet. Efterfølgende er ligedelene fundet i havet. Ejeren af den ubåd, hun forsvandt fra, Peter Madsen, sidder varetægtsfængslet, sigtet for drab. Men familien havde ikke yderligere kommentarer til sagen.

- Vi er ikke klar, men tak, sagde de kortfattet til TV2s reporter i New York.

Klassekammeraterne har undersøgt sagen journalistisk for at se, om de kan byde ind med noget til efterforskningen. Video: Stine Gliese

Kim Walls grusomme skæbne har chokeret langt ud over Danmarks grænser, og Kim Walls venner i USA følger samtlige opdateringer i sagen via medierne. 

- Vi har selvsagt oplevet et chok og en sorg. Men vi har også talt om sagen som journalister. Vi har stillet mange spørgsmål undervejs til os selv og hinanden og har forsøgt at læse mellem linjerne i dækningen. Det har på en eller anden måde givet et afløb for sorgen at se sagen gennem en journalistisk linse, siger Rebecca Sanches, en af Kim Walls veninder fra studietiden. 

Bredt anerkendt journalist

Kim Wall var bredt anerkendt som en dygtig og modig journalist, der rejste verden rundt for at skrive historier og stod foran en flytning til Beijing. Ofte med det mål at give de svageste en stemme. Det sluttede, da hun tog ud på sin sidste reportage i dansk farvand.

Eller som Ingrid Wall, Kims mor, grådkvalt sluttede sin tale:

- De historier, Kim ville have elsket at fortælle, blev stjålet fra os. Menneskeheden fortjener flere modige kvinder som Kim, som gav en stemme til de svage for at gøre verden til et bedre sted. Kim, vi savner dig!

OVERBLIK: Ubådssagen fra eftersøgning til drabssag

    1. Ubåden 'Nautilus' stævner ud fra Københavns Havn

      Ubåden Nautilus sejler ud fra Refshaleøen, da klokken er omkring 19. To personer er om bord - Peter Madsen og en 30-årig kvindelig svensk journalist. Hun hedder Kim Wall, og hun arbejder på en reportage om ubåds- og raketbyggeren.

    2. Kvinde meldes savnet

      Københavns Politi modtager en henvendelse fra Joint Rescue Coordination Centre om en mulig søulykke, efter den svenske journalists kæreste har meldt, at hun er savnet. På dette tidspunkt formoder man, at journalisten stadig er sammen med Peter Madsen, som heller ikke er vendt hjem. Ingen ved, hvor ubåden er.

    3. Stor eftersøgning iværksættes

      Forsvaret begynder at lede efter den forsvundne ubåd med to redningshelikoptere og tre skibe tidligt fredag morgen. Man søger i områderne omkring Københavns havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

    4. Internationale medier skriver om sagen

      Efter nyhedsbureauet AP begynder at omtale sagen om den forsvundne ubåd, følger flere internationale medier efter - blandt andet i USAIndien og Irland

    5. Ubåden bliver fundet

      Der bliver skabt visuel kontakt til ubåden, da den ses ved Drogden Fyr i Køge Bugt. Efterfølgende bliver der etableret radiokontakt til båden, der ifølge ejeren satte kurs mod havn.

    6. Ubåden synker - ejer reddes i land

      Umiddelbart inden klokken 11.00 synker ubåden pludselig, og ejeren bliver efterfølgende reddet op på en privat motorbåd, der sejler ham i havn. Den svenske kvinde er ikke længere om bord.

      Ifølge Peter Madsen satte han hende af ved Refshaleøen i København aftenen før.

    7. Peter Madsen eskorteres væk

      Peter Madsen er sikkert i land igen. Politiet tager Peter Madsen med for at tale med ham, om hvad der er sket.

    8. Kvinde bekræftes savnet

      Svensk politi bekræfter, at den svenske kvinde Kim Wall er forsvundet i forbindelse med den forliste ubåd Nautilus i Danmark.

    9. Dykkere skal undersøge ubåd

      Københavns Politi oplyser, at der skal sendes dykkere ned til den forliste ubåd, der ligger på syv meter vand. Det er dog ikke muligt at komme ind i ubåden, idet den enten skal stabiliseres på stedet eller bjærges og bugseres til havn, før det vil være muligt. Det vil i stedet formodentligt ske i løbet af lørdagen, oplyser politiet.

    10. Peter Madsen sigtes for drab

      Politiet meddeler i en pressemeddelelse, at Peter Madsen er anholdt og sigtet for drab på den savnede, svenske kvinde. Han ventes fremstillet i grundlovsforhør mandag.

      Han nægter sig skyldig og fastholder, at han satte kvinden i land ved spidsen af Refshaleøen nær restaurationen 'Halvandet' omkring klokken 22.30.

    11. Bjærgningen af ubåden begynder

      Klokken 10 begynder bjærgningen af den sunkne ubåd. Arbejdet vil vare flere timer.

      Når det teknisk er muligt, vil ubåden blive transporteret til en lukket hal på Nordhavnen i København, hvor der vil blive gennemført en egentlig gerningsstedsundersøgelse.

    12. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør

      Retsmødet mod den drabssigtede opfinder Peter Madsen foregår for lukkede døre. Anklager Louise Nielsen mener, at sagens behandling ved et åbent retsmøde vil hindre sagens oplysning. Hun har fået medhold af dommer Kari Sørensen.

      Peter Madsen nægter sig fortsat skyldig.

    13. Dommer Kari Sørensen afsiger kendelse

      Peter Madsen bliver varetægtsfængslet, men ikke for drab. Bag de lukkede døre har han afgivet forklaring, og anklager Louise Nielsen har rejst en underordnet sigtelse om uagtsomt manddrab. Det er netop sigtelsen for uagtsomt manddrab, som danner grundlag for fængslingen.

    14. Ubåden kommer i land

      Natten til søndag kommer ubåden Nautilus i land i Nordhavn i København. Efter at være blevet tømt for vand er den klar til at blive undersøgt af politiet.

    15. Politiet går om bord

      Efter ubåden er blevet tømt for vand, er politiet søndag formiddag klar til at gå om bord på ubåden Nautilus.

    16. Ingen personer fundet i ubåd

      På et pressemøde fortæller drabschef ved Københavns Politi, Jens Møller, at der ikke er fundet nogen personer i ubåden. Desuden oplyser han, at det virker til, at det var en bevidst handling, at ubåden fredag sank.

    17. Fly og dykkere leder efter forsvundet kvinde

      Københavns Politi og Forsvaret har hele søndagen været i gang med en storstilet eftersøgning efter den forsvundne, svenske kvinde Kim Wall. Et fly udstyret med kamera, hundepatruljer og dykkere har taget del i eftersøgningen.

    18. Eftersøgning fortsætter i flere dage

      I de følgende dage fortsætter eftersøgningen af Kim Wall. Danske og svenske myndigheder leder i fællesskab efter nye spor og den svenske journalists lig i Øresund og Køge Bugt.

    19. Kim Wall døde ombord på ubåd og smidt i havet

      Det er en ulykke ombord på ubåden Nautilus, der har kostet Kim Wall livet.

      Sådan lyder en del af forklaringen, som ubådsejer Peter Madsen gav under grundlovsforhøret, oplyser politiet. 

      Peter Madsen bekræfter, at han efterfølgende skilte sig af med hende i havet.

    20. Politi finder lig af kvinde i vandet

      Mandag eftermiddag har Københavns Politi modtaget en anmeldelse om, at et lig af en kvinde er fundet i vandet på Vestamager. Det oplyser de på Twitter

      Området ligger ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter Kim Wall, siden hun forsvandt torsdag den 10. august.

    21. Kvindelig mangler hoved, arme og ben

      Kvindeliget fundet på amager er en torso.

      - Når jeg siger torso, så er det en krop uden hoved, arme og ben, oplyser drabschef ved Københavns Politi Jens Møller Jensen på et pressemøde mandag aften. 

      Liget bliver kørt til retsmedicinsk institut. 

    22. Politiet om fundet lig: Lemmer var bevidst afskåret

      Politiet udgiver tirsdag en pressebriefing på video, hvor de orienterer om seneste nyt i sagen om kvindeliget.

      - Status er, at der er tale om en torso, hvor både arme, ben og hoved er fjernet som følge af en bevidst afskæring, siger Jens Møller Jensen, der er drabschef ved Københavns Politi.

    23. DNA-match mellem torso og Kim Wall

      Onsdag morgen oplyser Københavns Politi i et tweet, at kvindeliget, der blev fundet på Amager, er den svenske Journalist Kim Wall. 

    24. Politiet efterlyser Kim Walls tøj

      Københavns Politi efterlyser Kim Walls tøj, efter hendes torso blev fundet afklædt i vandet ved Vestamager mandag.

      - Vi efterlyser en skrigorange bluse med lange ærmer, en sort- og hvidblomstret nederdel, nylonstrømper og et par hvide tennissko, oplyser efterforskningsleder ved Københavns Politi Jens Møller Jensen til TV 2.

    25. Politiet fremlægger nye beviser

      Specialanklager Jakob Buch-Jepsen siger på et retsmøde, at politiets teknikere har fundet videoer, der viser tortur og henrettelser, på en harddisk, der er blevet konfiskeret fra Peter Madsens værksted.

      - Det er vores opfattelse, at der er tale om videooptagelser af ægte drab på kvinder, sagde anklageren, der understregede, at videoerne ikke er lavet af Peter Madsen.

      Peter Madsens varetægtsfængsling blev forlænget med fire uger.

    26. Politiet offentliggør fund af Kim Walls hoved og ben

      Politiet offentliggør, at de har fundet Kim Walls hoved, begge ben og tøj. Det hele pakket i poser og tynget ned med tunge genstande i Køge Bugt.

      Det siger efterforskningsleder Jens Møller Jensen fra Københavns Politi på et pressemøde

      - Vi har fundet en pose, hvori vi fandt Kim Walls tøj - trøje, nederdel, strømper og sko. I samme pose lå der en kniv og blylodder til at holde posen nede.

    27. Sav fundet i Køge Bugt

      Dykkere har fundet en sav i Køge Bugt i forbindelse med søgningen i ubådssagen. Det oplyser Københavns Politi.

      Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at den drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år. Politiet oplyser desuden, at der fortsat ledes efter Kim Walls arme, og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet.

    28. Peter Madsen ændrer forklaring

      Drabschef Jens Møller fortæller på et pressemøde, at Peter Madsen igen har ændret forklaring.

      Det er sket under et lukket politiforhør den 14. oktober, hvor Peter Madsen har fortalt, at Kim Wall døde i ubåden, mens han selv stod i tårnet. I forbindelse med, at hun døde, var der mange udstødningsgasser i ubåden.

      Endvidere er Peter Madsen nu også sigtet for anden kønslig omgang end samleje med Kim Wall. Det nægter han - ligesom han fortsat nægter drab.

    29. Dykkere finder en arm i Øresund

      Københavns Politi og dykkere fra Forsvaret finder en arm i Øresund nær den rute, ubåden sejlede. Det er ikke fastslået, at armen kan forbindes med ubådssagen - men det er en teori, politiet arbejder ud fra.

      Politiet har ikke yderligere oplysninger.

Kilder: Københavns Politi, Sydsvenskan, TV 2