Udland

Weinstein trængt op i en krog – men han er langt fra alene i Hollywoods ’overfyldte bordel’

Sagen mod Harvey Weinstein river op i en lang række betændte sager i Hollywood, der beskriver en branche fyldt med pædofili og seksuel udnyttelse.

I videoen herover kan du se Louisette Geiss fortælle om Harvey Weinsteins overgreb og høre en lydbid, hvor Weinstein forsøger at lokke en model med ind på sit hotelværelse. 

Filmproduceren og Hollywoodmogulen Harvey Weinstein befinder sig lige nu i en malstrøm af beskyldninger og anklager om voldtægter og seksuelle overgreb på en række prominente Hollywood-skuespillerinder, modeller og journalister.

En lang liste af kvinder - der inkluderer navne som Gwynteh Paltrow, Angelina Jolie, Louisette Geiss og Rosanna Arquette - anklager Harvey Weinstein for at stå bag seksuelle overgreb og upassende tilnærmelser over en periode på 30 år.

Hvis Harvey finder ud af, hvem jeg er, frygter jeg, at han vil ødelægge mit liv.

Fra artikel i The New Yorker

Og beskyldningerne har allerede fået store konsekvenser for den detroniserede filmmogul.

Søndag besluttede bestyrelsen for hans eget selskab, Weinstein Company, at fyre ham, og tirsdag gjorde Weinsteins kone, Georgina Chapman, det klart, at hun har søgt om skilsmisse fra sin skandaleramte mand.

- Mit hjerte er knust for alle de kvinder, som har lidt så enorm smerte på grund af disse utilgivelige handlinger, skrev hun i en udtalelse til magasinet People.

Harvey Weinstein har erkendt, at han har opført sig ’upassende’ – Men derudover kalder han detaljerne i anklagerne for "ekstremt løgnagtige".

Men hvem er Harvey Weinstein, og hvorfor kunne han tilsyneladende få lov til at skabe sig et årtier langt spor af nedbrudte og frygtsomme kvinder?

Kejser ’Miramaximus’

Harvey Weinsteins indflydelse på Hollywood og filmmediet er svær at overvurdere.

Igennem 30 år har han været en banebrydende filmkøbmand og producer, der har stået bag nogle af de største kassesucceser i branchens historie.

Storfilmene tæller blandt andet 'Pulp Fiction', 'Shakespeare in Love' og 'Den Engelske Patient', som han var involveret i - først med selskabet 'Miramax' og senere med sit eget 'Weinstein Company'.

Han blev af mange set som en reformator og nytænker i Hollywood, og han spillede også en betydelig rolle, da Quentin Tarantino fik sit gennembrud som instruktør på den store scene.

Sideløbende med sit arbejde fik han en række franske og britiske ordener og en hel stribe filmpriser.

Den store succes gav ham tilnavnet ’Kejser Miramaximus’ – og nogle kaldte ham endda slet og ret ’Gud’.

Men skjult i kulissen indgik han ifølge New York Times gennem 30 år otte forlig om seksuelle overgreb.

Tilbage sidder mange nu og undrer sig over, hvorfor der ikke var nogen, der afslørede Harvey Weinsteins overgreb og tilnærmelser.

Kodeordet er frygt.

Frygt og hævn

Harvey Weinstein kunne være blevet afsløret allerede i 2004.

For på det tidspunkt havde journalisten Sharon Waxman, der på det tidspunkt var journalist på New York Times, navngvne kilder, der fortalte hende, at Harvey Weinstein havde en medarbejder ansat i Rom, hvis eneste job var at finde kvinder – nogle gange russiske prostituerede – til filmproducenten, når han var i Europa.

Det skriver Sharon Waxman på kulturhjemmesiden The Wrap.

Her skriver hun også, at hun var i kontakt med en kvinde, der anklagede Harvey Weinstein for et seksuelt overgreb. Det benægtede Weinstein.

Men bedst som materialet til en opsigtsvækkende artikel-serie var ved at være på plads, begyndte Sharon Waxman at modtage en række opkald.

Og de var ikke fra hvem som helst.

Blandt andet skriver Sharon Waxman, at hun modtog opkald fra prominente navne som filmstjernerne Russell Crowe og Matt Damon, der talte positivt om Weinsteins ansatte i Rom.  

Matt Damon har siden været ude med sin version af historien, og han benægter at skulle have forsøgt at påvirke historierne.

Til sidst kom Weinstein ind på redaktionen på avisen og viste sin vrede over historierne.

Det fik avisen til at droppe historien, fordi Weinstein var en vigtig annoncør, og fordi han ikke var politiker og derfor ifølge avisens ledelse ikke skulle stå til regnskab for sine seksuelle eskapader, skriver Sharon Waxman.

Og den form for metoder gjorde, at de mange ofre hver især undlod at stå frem, fordi de frygtede repressalier fra den berømte og magtfulde Hollywood-kendis.

Bare i fem minutter.. lad være med at ødelægge dit venskab med mig for fem minutters skyld.

Harvey Weinstein

I en 8.000 ord lang artikel i det anerkendte magasin The New Yorker, skriver journalisten i starten følgende:

- Stort set alle kilder fortalte mig, at de var bange for hævn. 'Hvis Harvey finder ud af, hvem jeg er, frygter jeg, at han vil ødelægge mit liv', sagde en tidligere medarbejder til mig, står der i artiklen skrevet af Ronan Farrow.

I artiklen bliver det også beskrevet, hvordan flere kilder frygter Weinstein, fordi han i et konkret tilfælde var i stand til at ødelægge en hel karriere. 

Det skete ifølge artiklen i The New Yorker, da han satte alle sejl ind på at nedbryde modellen Ambra Gutierrez.

Hun gik i 2015 til de lokale myndigheder og fortalte, at Weinstein havde begået overgreb på hende, havde gramset på hende og forsøgt at voldtage hende.

Det fik politiet til at udstyre Ambra Gutierrez med en skjult mikrofon. Og det gav hurtigt resultater.

For da Weinstein og Gutierrez mødte hinanden igen, kunne man efterfølgende på lydfilen høre Weinstein forsøge at true modellen til at have sex med ham med ordene:

- Bare i fem minutter.. lad være med at ødelægge dit venskab med mig for fem minutters skyld.

Men Ambra Gutierrez nægtede og ville i stedet have svar på, hvorfor Weinstein dagen før havde rørt ved hendes bryst.

- Jeg er vant til den slags (…) Kom nu bare (…) Please, kan man høre Weinstein sige på lydoptagelsen.

Du kan høre et uddrag af lydfilen herunder:

Weinstein forsøger at true sig til sex med model. Video: Lasse Pedersen Underbjerg

Da Ambra Gutierrez politianmeldte Weinstein, startede han sammen med sine ansatte en storstilet smædekampagne, der fremstillede modellen særdeles negativt, hvilket fik store konsekvenser for den unge kvinde.

Senere droppede den offentlige anklager sagen mod Weinstein – hvorefter Weinsteins advokat donerede næsten 70.000 kroner til samme anklagers genvalgskampagne i New York.

Og Ambra Gutierrez’ historie står langt fra alene.

Den amerikanske tv-journalist Lauren Sivan har fortalt til The Huffington Post, at Harvey Weinstein i 2007 under en rundtur på en natklub, som han var medejer af, blottede sig for hende.

Men det sluttede ikke der.

Ifølge Lauren Sivan blokerede Weinstein vejen væk for hende, hvorefter han begyndte at onanere foran hende.

Til sidst ejakulerede han i en potteplante og lod hende gå.

Hun udtaler, at hun ikke turde stå frem med historien, fordi hun var bange for, at Weinstein kunne ødelægge hendes karriere.  

Men frygt var måske ikke den eneste årsag til, at Weinsteins overgreb kunne fortsætte.

Han var også gennem årtier et venstreorienteret ikon og en stordonor til demokratiske politikere, blandt andre Hillary Clinton. Samtidig gav han altid rundhåndet til feministiske kampagner.

Og endelig taler analytikere og kommentatorer også om ’normaliseringen’ i Hollywood-industrien.

Det største problem i Hollywood var og vil altid være pædofili. Det er den store hemmelighed.

Corey Feldman

For flere af Weinsteins ofre og andre Hollywood-kendisser har, siden afsløringerne om filmmogulen kom frem, fortalt om en kultur i Hollywood, hvor tavsheden regerer, når en person bliver seksuelt forulempet.

Flere fortæller, at deres kollegaer ikke reagerede, når der blev begået overgreb eller tilnærmelser, og at det ikke blev indberettet til nogle chefer eller myndigheder.

Dermed blev der skabt en ’ny normalitet’, hvor overgrebene blev mødt med tavshed og nedslåede blikke.

For Weinstein er langt fra alene om at være anklaget for en række gruopvækkende overgreb i film- og tv-industrien.  

Weinstein ikke alene i ’overfyldt bordel’

Anklager mod navne som Bill Cosby, Woody Allen, Roman Polanski og Bill O’Reilly har de seneste år gentagne gange sat Hollywood og pressen på den anden ende og skabt ramaskrig om forholdene for særligt unge kvinder i underholdningsbranchen.

Og historierne om Hollywoods berygtede ’castings’, hvor kvinder kunne veksle seksuelle ydelser for karrierefremmende anbefalinger, går årtier tilbage.

Marylin Monroe, der af mange er kendt som Hollywoods første sexsymbol, beskrev på et tidspunkt Hollywood som ’et overfyldt bordel’.

I biografien ’Goddess: The Secret Life Of Marilyn Monroe’ skriver forfatteren, at Marylin Monroe beskriver, at hun har ’brugt en del tid på sine knæ’ i løbet af sin karriere.

Også filmstjernen Megan Fox, kendt fra storfilm som 'Transformers' og 'Teenage Mutant Ninje Turtles', har ifølge Sky News fortalt, hvordan hun i starten af sin karriere oplevede upassende tilnærmelser.

- Det er så hjerteskærende. De her personer, Hollywoodlegender. Du kan næsten ikke tro, at de her personer vil mødes og tale med dig. Og så kommer du derhen og indser, at det slet ikke er det, de vil, har Megan Fox udtalt.

Og de seksuelle tilnærmelser og overgreb rammer ikke kun kvinder.

Da Corey Feldman var barnestjerne oplevede han ting, som han senere har beskrevet i medierne.

I programmet Nightline har han udtalt, at:

- Det største problem i Hollywood var og vil altid være pædofili. Det er den store hemmelighed, udtalte Corey Feldman.

I sin biografi Coreyography fra 2013 beskriver han, hvordan ældre filmbosser i årevis misbrugte ham selv og den jævnaldrende kollega Corey Haim.

Corey Feldman beskriver to Hollywoodbosser, som han kalder Ron og Tony, der gav de to drenge kokain og derefter misbrugte dem seksuelt. Det blev ved, indtil de to mænd mistede interessen.

Corey Haim døde i 2010, 38 år gammel.

I 2015 udkom dokumentaren 'An Open Secret', der udstiller Hollywoods udnyttelse af unge, håbefulde skuespillere.

Fem tidligere barnestjerner står i dokumentaren frem og fortæller deres historier om en gruppe magtfulde Hollywood-spidsers seksuelle misbrug af mindreårige, som drømmer om en karriere i underholdningsbranchen.

Dokumentaren blev hurtigt kendt som ’Filmen Hollywood ikke ønsker, du skal se’.

Og der manglede ikke materiale til dokumentaren, fortalte produceren bag til Berlingske ved udgivelsen.

- Vi ville have haft nok til at lave fem film. Helt bogstaveligt havde vi to fulde mapper med historier. Det var helt enormt, sagde Gabe Hoffman til Berlingske.

- Vi kunne kun arbejde videre med dem, der var villige til at stå frem med deres ansigt på en skærm. Og det er kun toppen af isbjerget, der er villige til at gøre det.

I 2016 udtalte den 35-årige skuespiller Elijah Wood, der er kendt for rollen som Frodo Sækker i 'Ringenes Herre'-filmene, at han gennem sin karriere har været vidne til, hvordan pædofile har haft frit spil i Hollywood, fordi de angiveligt er blevet beskyttet af magtfulde mennesker i filmindustrien.

- Jeg har fået indblik i branchens mørke underverden og er blevet klar over, at overgrebene stadig foregår, sagde Elijah Wood i et større interview til Sunday Times.