Udland

Thailand straffer rygning på strande med bøder og fængsel

På en enkelt strand i Phuket blev der i september fundet 138.000 cigaretskodder. Rygning forbydes 1. november.

Store mængder cigaretskodder flyder på strandene i Thailand. Derfor forbyder landet rygning på 20 strande.

Det oplyser de thailandske myndigheder for hav og kyst ifølge nyhedsbureauet dpa.

Forbuddet træder i kraft 1. november og omfatter strande på tværs af landet. Det gælder blandt andet stranden Patong i den sydlige by Phuket, strande i Pattaya i øst samt strande i Hua Hin og Cha Am syd for hovedstaden Bangkok.

Mange skodder på stranden

På stranden Patong alene blev der i september fundet 138.000 cigaretskodder.

- Cigaretskoddder tegnede sig for 30 procent af det samlede affald, siger Jatuporn Buruspat, vicedirektør for myndighederne for hav og kyst.

- Det her betyder dog ikke, at folk ikke må ryge overhovedet. Der vil blive udpeget særlige rygeområder på hver strand væk fra havet.

Overtrædelse af rygeforbuddet vil blive straffet med en bøde på 100.000 baht - svarende til knap 19.000 kroner - og maksimum et års fængsel, oplyser myndighederne.

Forsøg med rygeforbud

Rygeforbuddet på de 20 strande vil fungere som en prøveperiode, før forbuddet kan blive udbredt til samtlige strande i Thailand.

Billeder af en kæmpe bunke affald på en strand i Pattaya spredte sig i sidste måned på internettet og skabte overskrifter. Det førte til, at myndighederne hurtigt fik taget initiativ til at få ryddet op.

Desuden er e-cigaretter et no-go i Thailand.

E-cigaretter forbudt

I november 2014 godkendte den thailandske regering en lov, der forbyder at tage e-cigaretter med ind i landet. Siden er det også blevet forbudt at sælge og eksportere e-cigaretter i Thailand.

Ifølge britiske The Independent er det dog almindeligt at se turister ryge e-cigaretter i Thailand. Men teknisk set er det ulovligt, da det strider mod loven at være i besiddelse af en e-cigaret.

Der er da heller ikke meget at tage fejl af, når man læser, hvad der står om e-cigaretter på den thailandske hjemmeside for udenrigsspørgsmål:

- Disse genstande (e-cigaretter, red.) vil sandsynligvis blive konfiskeret, og du kan blive idømt en bøde eller fængselsstraf på op til ti år.

Thailand er et populært turistmål. Ifølge den thailandske regering vil 35 millioner turister besøge landet i år.