Tjente stort på det mørke net og blev fældet af sit skæg - nu har han erklæret sig skyldig

Gal Vallerius var kendt i toppen af det internationale skæg-miljø. Nu er han fængslet for narkohandel.

Denne artikel er bragt første gang i oktober 2017 og opdateret den 17. juni 2018, efter Gal Vallerius har erklæret sig skyldig.

I september 2017 stod en gruppe mænd og kvinder klar i lufthavnen i Atlanta, Georgia i USA. De ventede på et fly fra Frankrig med en helt særlig person ombord.

Gruppen var agenter fra det føderale narkotikapoliti DEA – Drug Enforcement Agency. Manden, de ventede på, havde ingen anelse om den modtagelse, han ville få.

Det var hans første tur til USA.

For agenterne fra DEA var dagen den foreløbige kulmination på halvandet års intens efterforskning af narkohandel på det mørke internet også kaldet The Dark Web.

Narkohandel på TOR

DEA, det føderale narkopoliti i Miami, fattede interesse for handler med narkotika, hvor narkoen blev sendt fra Europa til blandt andet USA, og hvor handelen foregik via det mørke internet.

Narkohandlerne benyttede en browser, der kunne operere på netværket TOR, når de skulle i kontakt med hinanden.

Det er nok de færreste danskere, der benytter en TOR-browser - men det er groft sagt en slags Internet Explorer, der kan bruges til at surfe anonymt på det mørke internet.

Når man som almindelig bruger vil havde adgang til en hjemmeside på en server, går forbindelsen fra brugerens computer via en såkaldt router direkte til serveren, som er vært for hjemmesiden. Serveren kan tydeligt se, hvem der vil have adgang til hjemmesiden.

TOR er egentlig en sammenstilling af de første bogstaver i The Onion Router. Eller mere populært The Onion Ring – løgringen.

Navnet er opstået, fordi TOR systemet i modsætning til det åbne internet lægger lag på lag af anonymisering og kryptering mellem forskellige routere, som er tilknyttet TOR-netværket. Lidt ligesom løgringe. Det er populært sagt de punkter, en internetforbindelse passerer igennem fra brugerens computer frem til en webside.

Politiet købte narko

FBI i Florida gik sammen med DEA, det føderale skattevæsen, ministeriet for indre sikkerhed og USA’s postvæsen i en specialgruppe for at optrevle narkohandlen på det mørke internet.

Deres mål var at finde ud af, hvem der drev de mange narkosider på TOR-netværket. Men det var ikke så simpelt at finde frem til "manden med skægget", som bagmanden er blevet kendt som.

Siden begyndelsen af 2016 var én af de sider, gruppen så på, ’Dream Market’ – markedsplads for drømme.

Her kunne man købe alle former for narkotika, stjålne kreditkortoplysninger og identiteter blandt meget andet.

Politiet begyndte at købe narko via siden gennem flere måneder for på den måde at skaffe sig mere viden om Dream Market. Ifølge anklageskriftet købte de i perioden 100 LSD-piller, 11 morfinpiller og 28 gram methamfetamin.

Den indkøbte narko blev sendt til en undercover postboks i Miami.

Og efterforskningen var endda tosporet. Den ene del var dokumentationen for, at Dream Market rent faktisk solgte narko – den anden del var at grave sig frem til, hvem der drev Dream Market, ifølge anklageskriftet.

Tidligere i år klikkede efterforskere på et link med titlen ’Forum’.

Her kunne sælgere, købere og administratorer diskutere alt, hvad der var til salg.

Agenterne klikkede videre til et link med titlen ’Den officielle stab'.

Det første opslag var skrevet af OxyMonster. Der var også informationer om, hvem administrator af siden var, og hvem der var moderatorer.

OxyMonsteret

I løbet af sommeren kunne agenterne fastslå, at ikke alene var OxyMonster moderator af forummet, han var også selv sælger. Han garanterede sine kunder, at de kunne få deres køb fragtet overalt i Europa og til USA.

Agenterne lavede flere analyser af OxyMonsters opslag på Dream Market, blandt andet af hans tips om hvordan man kan holde sig skjult og anonym på det mørke net.

I august opdagede agenterne, at OxyMonster brugte en særlig adresse på TOR, hvor køberne indsatte den virtuelle valuta Bitcoins, når de havde handlet hos ham.

Her stødte de også på navnet Gal Vallerius for første gang. Pengene gik til hans konto på Localbitcoins.com – et handelssted for Bitcoins.

På det tidspunkt anede de ikke, at OxyMonster og Gal Vallerius var én og samme person, men de skulle blive klogere.

DEA-agenterne fandt ud af, at Vallerius havde en flere konti både på Instagram og Twitter. De sammenlignede, hvordan Vallerius formulerede sig på de sociale medier, og når han skrev på Dream Market. Næppe et bevis i sig selv, men det styrkede agenternes tro på, at de havde fat i den rigtige mand.

Agenterne opdagede mange lighedspunkter, når de så på den måde, han brugte særlige ord og tegnsætning. De analyserede over 1.000 opslag. Som når han skrev ”cheers” var det altid med dobbelte udråbstegn, han brugte ofte dobbelte citationstegn og skrev sporadisk opslag på fransk.

Den 28.august var agenterne på rutinebesøg på Dream Market.

Nu var OxyMonsters profil ændret fra moderator til sælger.

Tæt på "skægmanden"

OxyMonsters profil viste, at han også solgte Oxycontin og Ritalin - ekstremt stærk medicin, som er ulovligt at sælge uden en recept.

Nu begyndte det at blive lettere for efterforskerne.

OxyMonster havde en også digital konto for drikkepenge, hvor han modtog Bitcoins fra tilfredse kunder.

Agenterne fandt ud af, at 15 ud af 17 transaktioner fra drikkepengekontoen gik til en Bitcoinkonto, som en person, der hed Gal Vallerius, kontrollerede.

Og nu kunne et opslag på Google hjælpe, for Gal Vallerius, var en kendt person.

I hvert fald i det internationale skæg-miljø.

Og han var på vej til USA.

Han rejste den 31. august for at deltage i konkurrencen om verdens bedste skæg i Austin, Texas.

Gal Vallerius havde registreret sig som deltager med sit fuldskæg i kategorien 30,1 - 45 centimeter.

Men han kom ikke til skægkonkurrence. Derimod fløj han lige ind i løvens hule.

Hans ønske om at bruge sit ekstreme skæg i en konkurrence sendte ham direkte i armene på specialgruppen.

Anholdelsen

Da Gal Vallerius landede i Atlanta, blev han straks anholdt af holdet, der stod klar, da flyet var på jorden i lufthavnen.

Holdet undersøgte hans laptop. Der var en TOR-browser installeret, som gav adgang til det mørke net, og det fandt derudover mere end tre millioner kroner på hans Bitcoinkonto.

Medlemmerne af holdet fandt også en PGP-krypteringsnøgle, som svarede til den, som OxyMonster havde på sin profil på Dream Market.

Livstid

Gal Vallerius er ifølge Miami Herald en af omkring 10 personer, som har været anholdt i Florida for ulovlige aktiviteter på det mørke net.

Da Vallerius blev fremstillet for en dommer i Atlanta, protesterede han ikke mod identificeringen af ham, og at han kunne varetægtsfængsles. Han sidder nu i varetægtsfængsel i Miami.

Som en detalje kan det nævnes, at hans egen oplysning, om at han skiftede roller fra at være moderator til at være decideret sælger, måske er en skærpende omstændighed, når sagen kommer for retten.

Ni måneder efter anholdelsen har Gal Vallerius tilstået salg af narko og hvidvask af penge. Han risikerer over 20 års fængsel.

Før han indgik en tilståelsesaftale med anklagemyndigheden, risikerede han ifølge flere medier livstid i USA. 

Der kommer sandsynligvis til at gå lang tid, før han atter kan lufte sit skæg i frihed.