Udland

Sexchikane-anklager mod Hollywoodboss hober sig op - Jolie og Paltrow melder sig i rækken af ofre

Filmproducenten Harvey Weinstein erkender dårlig opførsel, men anklagerne afviser han.

Det var rollen, der skulle sikre hende det helt store gennembrud, da den 22-årige Gwyneth Paltrow i 1990'erne blev hyret som Emma i en filmatisering af Jane Austens roman af samme navn. 

Hendes nye chef var filmproducenten Harvey Weinstein. En i dag 64-årig mand, der er hovedperson i en eskalerende sag med anklager om sexchikane mod skuespillerinder.

Ifølge Gwyneth Paltrow lagde Weinstein en hånd på hende og inviterede til en massage i sin hotelsuite, allerede inden optagelserne var begyndt. Det skriver The New York Times

Stjernens anklager står langt fra alene. Kollegaen Angelina Jolie står nu også frem med en lignende fortælling. Ifølge hende lavede Weinstein upassende tilnærmelser mod hende på et hotelværelse i forbindelse med filmen 'Playing by Heart' fra slut 1990'erne. 

- Jeg havde en dårlig oplevelse med Harvey Weinstein i min ungdom, og derfor valgte jeg ikke at samarbejde med ham igen og advare andre mod ham. Den opførsel overfor kvinder er uacceptabel i enhver branche i ethvert land, skriver Jolie i en mail til The New York Times. 

Chikane skulle have stået på over tre årtier

Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie står frem, efter en række andre skuespillerinder har rejst anklager i medierne mod Harvey Weinstein, der er stifter af filmselskaberne Miramax og The Weinstein Company.

En af kvinderne, skuespilleren Ashley Judd, som blandt andet er kendt fra film som 'Samleren' og 'Olympus Has Fallen', fortæller The New York Times, at hun for 20 år siden blev inviteret til Weinsteins hotel, hvor han kun iført badekåbe bad hende give ham massage og se på, mens han tog bad.

Men også nyere anklager er blevet rejst. I 2014 havde Emily Nestor kun arbejdet for Weinstein i en enkelt dag, da han ifølge hende tilbød at hjælpe hendes karriere på vej, hvis hun gik med til sex, fortæller hun i The New York Times.

Weinstein: Ekstremt løgnagtige anklager

Den amerikanske avis har afsløret, at filmproducenten tidligere har indgået otte forlig med flere kvinder i sager om sexchikane.

- Jeg er klar over, at den måde, jeg har opført mig over for kolleger på før i tiden, har medført megen smerte, og jeg undskylder dybt for det, lyder reaktionen på de seneste anklager fra Harvey Weinstein. 

Derudover afviser han det konkrete indhold i anklagerne, som han kalder "ekstremt løgnagtige".

Han afviser også at kommentere de forlig, der er indgået.

- Mit motto er at holde fred, siger han ifølge The New York Times, som han nu har truet med at lægge sag an mod.

Hollywood bakker op 

I Hollywood er der ifølge BBC masser af støtte til de kvinder, der er stået frem og har rejst anklager mod den magtfulde filmchef.

- Som altid står jeg på de modiges side, overlevere af sexovergreb og chikane. Det er ikke jeres fejl. Jeg tror jer, skriver Brie Larson i et tweet.

Hun vandt tidligere i år en Oscar for sin hovedrolle i filmen 'Room'.

- De kvinder, der vælger at tale om den chikane, de har været udsat for fra Harvey Weinstein, fortjener vores beundring. Det er ikke sjovt eller let. Det er modigt, skriver skuespilleren, manuskriptforfatteren, instruktøren og forfatteren Lena Dunham i et tweet.

Også Hillary Clinton, der har modtaget store donationer til sin præsidentkampagne fra Weinstein, fordømmer ham nu på baggrund af anklagerne.

- Jeg er chokeret og forfærdet over afsløringerne om Harvey Weinstein. Den adfærd over for kvinder kan ikke tolereres. Kvindernes mod og andres støtte er afgørende for at stoppe den slags adfærd, lyder det fra Clinton gennem sin talsmand, Nick Merrill.

Fyret med øjeblikkelig virkning

De voldsomme anklager og reaktioner har fået store konsekvenser for hollywoodbossen.

I sidste uge valgte han at tage frivillig orlov. Men søndag kom det frem, at han er fyret med øjeblikkelig virkning fra sit eget produktionsselskab, The Weinstein Company.

Det oplyste filmselskabets bestyrelse i en pressemeddelelse.

Harvey Weinstein grundlagde The Weinstein Company sammen med sin bror Bob, og brødrene ejer stadig 42 procent af filmselskabet.

Privat er Harvey Weinstein gift og far til fem børn.