Udland

Catalansk selvstændighed erklæret, men udsat

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, har gentagne gange afvist, at en uafhængighedserklæring fra Catalonien er juridisk gyldig.

Få timer efter, at den catalanske regeringschef Carles Puigdemont holdt en tale, hvor han understregede, at han gennem dialog vil forfølge selvstændighed til regionen, har han underskrevet en selvstændighedserklæring for Catalonien. 

Selv om erklæringen om selvstændighed er underskrevet, er det ikke lig med, at Catalonien officielt har løsrevet sig.

Carles Puigdemont har sammen med det catalanske parlament suspenderet løsrivelsesprocessen for at diskutere et uafhængigt Catalonien med den spanske regering i Madrid. 

Det skal regeringslederen dog ikke forvente, at man i Madrid er interesseret i. 

- Regeringen i Madrid har afvist at forhandle med lokalregeringen i Barcelona om sagen, før selvstændighedsplanen er taget af bordet, idet den ifølge regeringen er forfatningsstridig, siger en regeringstalsmand. 

Her ses dokumentet om catalansk selvstændighed, der er underskrevet af Carles Puigdemont.

Underskrivelsen af selvstændighedserklæringen har fået Spaniens premierminister Mariano Rajoy til at indkalde sin regering til et ekstraordinært regeringsmøde, der skal forberede et svar til Catalonien, som offentliggøres onsdag. 

Puigdemont: Jeg følger folkets vilje

Det var med mere end en times forsinkelse, at Carles Puigdemont tog ordet på talerstolen i Cataloniens parlament i Barcelona: 

- Jeg vil følge folkets vilje fra afstemningen, så Catalonien kan blive en uafhængig nation. 

Carles Puigdemont understregede dog, at der er brug for tid til dialog med den spanske centralmagt om Cataloniens forsøg på at blive en selvstændig stat.

Derfor bad han parlamentet om at ”suspendere” erklæringen om uafhængighed, mens der forhandles med Spanien.

Udmeldingen om dialog i Spanien kommer efter folkeafstemningen den 1. oktober, hvor 90 procent af de 2,3 millioner mennesker, der stemte, ønskede uafhængighed fra Spanien.

Valgdeltagelsen var dog kun på 43 procent. Der var omfattende uroligheder ved flere valgsteder, fordi spanske betjente forsøgte at hindre afstemningen i at finde sted.

Rajoy: Spanien bliver ikke delt

Erklæringen fra Puigdemont går stik imod centralregeringens linje. Premierminister Mariano Rajoy har flere gange afvist, at afstemningen den 1. oktober var gyldig. Og i et interview til den tyske avis Die Welt for få dage siden insisterede han på at landet fortsat vil bestå med Catalonien som en del af Spanien:

- Absolut nej. Spanien bliver ikke delt. Den nationale enhed vil blive bevaret. Vi vil gøre alt, hvad der er muligt inden for lovens rammer for at holde sammen på landet.

Og Rajoys ønske om enhed har støtte fra flere indbyggere i Catalonien. Søndag gik hundredtusinder på gaden i regionen for at protestere mod nationalisterne og til fordel for Spaniens enhed.

Massedemonstrationerne blev kaldt "det store tavse flertals" modreaktion på nationalisternes bevægelse.

EU til Puigdemont: Respekter forfatningen

EU-præsident Donald Tusk opfordrede tidligere i dag Catalonien til at respektere Spaniens forfatningsmæssige orden, og appellerede den catalanske leder, Carles Puigdemont, om at lade være med at træffe en beslutning, der vil gøre dialog umulig.

- Argumentets styrke er altid bedre end styrkens argument. I dag beder jeg dig om at respektere den forfatningsmæssige orden og ikke annoncere en beslutning, der vil gøre sådan en dialog umulig. Forskellighed burde ikke, og behøver ikke, føre til en konflikt, hvis konsekvenser selvfølgelig ville være dårlige for catalanerne, for spanierne og for hele Europa, siger han.

Donald Tusk opfordrede i stedet den regionale leder og catalanerne til altid at "lede efter, hvad der forener os, og ikke efter hvad der splitter os".

Fakta om Catalonien

- Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ved grænsen til Frankrig.

- Indbyggere: 7,5 millioner catalanere ud af Spaniens befolkning på næsten 50 millioner.

- Hovedstad: Barcelona (1,6 millioner indbyggere).

- Sprog: Catalansk, der er et romansk sprog, som adskiller sig fra spansk.

- Økonomi: Catalonien er den rigeste og en af de mest veludviklede regioner i Spanien. Turisme, kemiske virksomheder, metalindustri, banker og handel vejer tungt.

- Regionen har eget parlament, regering og regionspræsident.

- En tredjedel af Spaniens turister holder ferie i Catalonien.