Udland

Rajoy: Spanien bliver ikke delt - national enhed vil bestå

- Absolut nej. Spanien bliver ikke delt, siger premierminister Mariano Rajoy i interview med en tysk avis.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, siger i et interview med den tyske avis Die Welt, at Spanien ikke vil blive delt.

En uge efter den omstridte afstemning om uafhængighed i Catalonien, hvor de regionale myndigheder hævder, at et overvældende flertal ønsker en løsrivelse, siger Rajoy til avisen Die Welt:

- Absolut nej. Spanien bliver ikke delt. Den nationale enhed vil blive bevaret. Vi vil gøre alt, hvad der er muligt inden for lovens rammer for at holde sammen på landet.

Modreaktion på løsrivelse

Catalonien, som har dets eget sprog og egen kultur, ledes af en regering, der ønsker uafhængighed. Men hundredtusinder gik søndag på gaden i regionen for at protestere mod nationalisterne og til fordel for Spaniens enhed.

Massedemonstrationerne var "det store tavse flertals" modreaktion på nationalisternes bevægelse, hvis næste skridt måske er at erklære Catalonien uafhængigt.

Den catalanske leder, Carles Puigdemont, som endnu ikke har besluttet, hvorvidt han vil modsætte sig den spanske regering og erklære uafhængighed, skal tirsdag aften tale i det regionale parlament.

Politiet siger, at omkring 350.000 mennesker søndag deltog i det "tavse flertals" demonstration i det centrale Barcelona mod uafhængighed. Organisatorerne af demonstrationen siger, at op mod 950.000 gik med i demonstrationen.

Nogle af demonstranterne krævede Puigdemont fængslet, fordi han har ladet afstemningen om uafhængighed finde sted. Andre opfordrede til dialog mellem den regionale regering i Catalonien og den nationale regering i Madrid.

Lav valgdeltagelse

Flere end 90 procent af vælgerne stemte for løsrivelse, da catalonierne for en uge siden tog stilling til spørgsmålet ved en folkeafstemning.

Men valgdeltagelsen var lav. Færre end 45 procent stemte, hvilket til dels skyldtes, at et stort opbud af betjente havde blokeret valglokaler.

Hele dagen forsøgte ordensmagten at bremse valghandlinger.

Det skete blandt andet ved flittig brug af stave og anden magt. Hændelsen fik efterfølgende folk i regionen til at samles i et stort protestoptog i Barcelona.

Mange havde også på forhånd boykottet afstemningen, da den var erklæret ulovlig og blev gennemført mod påbud fra forfatningsdomstolen.

Centralregeringens modvilje mod afstemningen ser ud til at have forstærket kravet om selvstændighed.