Udland

Rajoy overvejer at suspendere truende catalonieres selvstyre

Det vil være en stor fejl, hvis den spanske regering prøver at overtage styringen, mener Cataloniens leder.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, vil ikke udelukke at suspendere Cataloniens selvstyre, hvis de catalanske ledere fortsætter med at true med en uafhængighedserklæring.

Det siger han i et interview med den spanske avis El Pais søndag, da han bliver spurgt, om han vil tage den forfatningsmæssige bestemmelse, der tillader suspendering, i brug.

- Jeg udelukker ikke noget, siger premierministeren.

- Men jeg er nødt til at gøre tingene på det rette tidspunkt. Jeg ser gerne, at truslen om en folkeafstemning om uafhængighed bliver trukket tilbage så hurtigt som muligt, tilføjer han.

Vil erklære Catalonien uafhængigt mandag

Spaniens forfatningsdomstol har suspenderet et planlagt møde i det catalanske parlament mandag, hvor separatisterne havde bebudet, at de vil erklære regionen Catalonien uafhængig fra Spanien.

Torsdagens afgørelse fra domstolen har rejst spørgsmålet, om hvordan den spanske regering vil reagere, hvis de catalanske ledere vælger at erklære uafhængighed.

Hvis Catalonien erklærer uafhængighed, har den spanske regering mulighed for at svare igen ved at suspendere regionens selvstyre.

Et sådant skridt vil dog blot "øge støtten til de, der er for løsrivelse", sagde formanden for det catalanske parlament, Carme Forcadell, torsdag.

- En stor fejl, som vil ændre alt

Også den catalanske leder, Carles Puigdemont, har advaret om, at det vil være "en stor fejl, som vil ændre alt", hvis den spanske regering gør forsøg på at overtage styringen i Catalonien.

Søndag 1. oktober gennemførte den autonome region en folkeafstemning om løsrivelse. Her var 90 procent af de afgivne stemmer for løsrivelse fra Spanien. Dog afgav kun 42 procent af vælgerne deres stemme.

Folkeafstemningen var på forhånd blevet erklæret ulovlig af den spanske regering og højesteret.

På tirsdag holder Carles Puigdemont tale i det catalanske parlament for at orientere om den "igangværende politiske situation".

Ifølge flere iagttagere ventes det, at han her vil fremlægge en uafhængighedserklæring for regionen.

/ritzau/AFP