BLOG: Berlusconi og Putin holder sammen

På trods af krige, skiftende regeringer, nye kærester, ændrede alliancer, retssager, sanktioner og nye koner er der to, der holder sammen!

Italiens tidligere premierminister, Silvio Berlusconi, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, er rigtige venner. De har holdt sammen både offentligt og privat, siden de lærte hinanden at kende for 16 år siden.

I gĂĄr fløj Berlusconi til Rusland for at deltage i Putins fødselsdagsfejring i hans luksuriøse sommerresidens i Sochi. Mens dele af den russiske befolkning demonstrerede mod Putin i Skt. Petersborg og andre steder, festede den russiske præsident med sin mangeĂĄrige ven. Med sig havde Berlusconi adskillige gaver, blandt andet et dynebetræk med et kæmpe billede af sig selv og Putin, der smiler og giver hĂĄnd.

Silvio Berlusconi havde selv fødselsdag for lidt over en uge siden, da han fyldte 81 år. Putin var en af de første til at ringe og gratulere og samtidig overbringe invitationen til sin egen 65-års fødselsdag.

En demonstration fra Berlusconis side

De to mødtes for første gang ved G8-topmødet i Genova i 2001. Dengang var de begge ledere.

Senere mistede Berlusconi magten, men han er ved at prøve at generobre den i disse uger. Om fĂĄ mĂĄneder skal der være parlamentsvalg i Italien, og der satses kraftigt pĂĄ at bringe ham i stilling som højrefløjens ubestridte leder og samlende figur. Nogle kommentatorer mener, at denne rejse til Rusland ogsĂĄ er en demonstration overfor blandt andet det højrepopulistiske parti Lega Nords leder, Matteo Salvini. Han er ogsĂĄ klar til tronen og er desuden positivt indstillet overfor Putin.

Med deltagelse i denne private fødselsdagsfest slår Berlusconi dog sin position helt fast som den nærmeste ven til “zaren”. Ingen kan konkurrere med ham om denne plads. Ganske få er, som han, helt inde i varmen.

En særlig kemi

I de forgange 16 år har de to venner været sammen utallige gange. Putin har holdt ferie indtil flere gange i Berlusconis overdådige villa på Sardinien, La Certosa. Han har også jævnligt været i Milano og efter sigende endda deltaget i de famøse bunga-bunga-fester, som fortrinsvis blev holdt i årene 2009-2012.

Han har stĂĄet sin ven bi, nĂĄr han har haft problemer, som for eksempel ved sexskandaleretssagen om Ruby Hjerteknuser, som i første omgang gav Berlusconi en dom pĂĄ 7 ĂĄr. Han forsvarede ham bĂĄde ved den lejlighed, og da han senere fik fire ĂĄrs fængsel for skattesvig. Putin besøgte blandt andet Berusconi i Milano, mens han afsonede den dom pĂĄ et plejehjem. Han fik lov at afsone sin straf ved samfundstjeneste, det vil sige som “besøgsven” pĂĄ et plejehjem for demente. I den periode mĂĄtte han ikke være ude længere end til klokken 23 om aftenen, men da Putin kom pĂĄ besøg, fik han en særlig tilladelse til at hygge sig med sin gamle ven og feste til langt ud pĂĄ natten. De glemte alle deres genvordigheder for en aften og spiste hjemmelavede tagliolini med hvid trøffel og drak gode vine.

De gange Vladimir Putin har haft brug for støtte, har der heller ikke været nogen tøven. Silvio, som Putin altid kun kalder ham, har f.eks. adskillige gange udtrykt kritik af sanktionerne mod Rusland og været stærkt imod ekskluderingen af Rusland fra G8-møderne (som nu er blevet til G7).

I alle ĂĄrene har der været stor interesse for dette usædvanlige venskab. De to herrer er meget forskellige. Italieneren er udadvendt, storsnakkende og imødekommende. Lidt af en latino-charmør, vil nogen sige. Russeren omtales tit som værende iskold og udtryksløs. En mystisk og introvert type. Men der er alligevel en særdeles god kemi imellem dem, og under krisen om Krim tilbød Berlusconi faktisk at mægle, fordi han mente, at han var den eneste i Vesten, som ville kunne tale med Putin.

Der har været mange spekulationer om mulige business-forbindelser og interesser mellem de to. Det russiske energiselskab Gazprom og det italienske ENI byggede i årene 2000-2005 en gasledning mellem Rusland og Tyrkiet (Bluestream). Nogle mistænkte Putin og Berlusconi for at have personlige, økonomiske interesser i det gigantiske projekt, men end ikke Wikileaks har kunnet bekræfte den teori.