Udland

Amerikanske turister i Cuba hævder at have angrebssymptomer

USA advarer sine borgere om at holde sig væk fra Cuba, hvor diplomater har mistet hørelsen i mystiske angreb.

USA har modtaget en håndfuld henvendelser fra amerikanske borgere, der fortæller, at de efter at have besøgt Cuba har oplevet symptomer, der svarer til dem fra mystiske angreb på amerikanske diplomater i hovedstaden Havana.

Det oplyser det amerikanske udenrigsministerium.

Oplysningerne er endnu ikke bekræftet fra officielt hold, men udenrigsministeriet opfordrer amerikanske borgere, som tror, de kan have symptomer efter at have rejst i Cuba, til at konsultere en læge.

Advarer mod at rejse til Cuba

I sidste uge udsendte USA en advarsel til amerikanere mod at rejse til Cuba.

Advarslen kommer, efter at amerikanske diplomater for omkring et år siden begyndte at melde sig syge.

22 diplomater og familiemedlemmer skal således på mystisk vis have fået permanente høreskader eller hjerneskader under deres ophold i landet.

Udenrigsministeriet henviser til, at angrebene på amerikanske diplomater blandt andet er foregået på hoteller, der typisk har mange amerikanske gæster.

Derfor vurderes det, at også amerikanere, der ikke er diplomater, risikerer at blive mål for angreb.

Flere angreb bekræftet

Ifølge udenrigsministeriet er det bekræftet, at der har fundet angreb sted på hotellerne Nacional de Cuba Hotel og NH Capri La Habana, der begge ligger i Havana.

De mystiske angreb fik i begyndelsen af oktober USA til at bede 15 diplomater fra Cubas ambassade i Washington om at forlade landet.

Og ugen før det besluttede præsident Donald Trumps regering at trække over halvdelen af sine diplomater på ambassaden i Havana hjem.

Ærkefjender under den kolde krig

USA og Cuba var ærkefjender i årtier under den kolde krig. Men under præsident Barack Obama skete en begyndende forsoning, der endte med, at de to lande igen åbnede repræsentationer hos hinanden.

De blev åbnet i sommeren 2015. Knap et år senere landede Obama i Cuba som den første amerikanske præsident i 88 år.

Men tøbruddet var kortvarigt. I sommer, efter at præsident Donald Trump havde overtaget magten i Washington, kom de første meldinger om mystiske personskader fra amerikanske diplomater på ambassaden i Havana.