Udland

USA’s våbenlobby bryder nu tavsheden efter masseskyderiet i Las Vegas

Gerningsmanden bag massakren i Las Vegas brugte ekstraudstyr til sine våben - det vil våbenlobby nu være med til at regulere.

Tavshed. Det har været reaktionen fra USA’s våbenlobby, siden det mest drabelige masseskyderi i amerikansk historie søndag ramte Las Vegas.

Indtil nu. For fem dage efter massakren reagerer NRA, National Rifle Association of America, med en noget anderledes melding, end man er vant til fra organisationen.

Den magtfulde våbenlobby erklærer sin støtte til at kigge på en regulering af det udstyr, der kan lave semiautomatiske våben om, så de kan affyre flere hundrede skud i minuttet.

- Udstyr, der er designet til at lade semiautomatiske geværer fungere som fuldautomatiske, bør være underlagt yderligere reguleringer, står der i en pressemeddelelse, som NRA sendte ud sent torsdag.

Udstyret kaldes en bump stock. 12 af de 23 skydevåben, som gerningsmanden i Las Vegas, Stephen Craig Paddock, havde medbragt til luksussuiten i Mandalay Bay Resort and Casino, havde ekstraudstyret monteret.

Bump stocks er en tilføjelse til et semiautomatisk gevær, der gør det i stand til at agere næsten som et fuldautomatisk våben.

For Stephen Craig Paddock betød det, at han kunne affyre 90 skud på 10 sekunder, slå 58 mennesker ihjel samt såre flere end 500.

Det Hvide Hus bakker op

Normalt er våbenlobbyen kendt for at holde lav profil i forbindelse med masseskyderierne i USA og rette fokus mod alt andet end våbenloven.

Et eksempel er Sandy Hook-skoleskyderiet i 2012, hvor 27 børn blev dræbt. Her holdt NRA-chefen Wayne LaPierre en pressekonference, hvor han bebrejdede alt andet end våbenloven og i stedet bebrejdede en række andre faktorer for ondskaben – blandt andet voldelige film, computerspil og rapmusik.

Det Hvide Hus er lydhør for forslaget, der kommer fra uventet kant.

- Vi hilser det og en samtale om det velkommen, siger talsperson Sarah Huckabee Sanders ifølge nyhedsbureauet AP på et pressemøde torsdag.

- Det er noget, vi er meget åbne overfor.

Også Paul Ryan, der er den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, er klar til at kigge på bump stocks - ligesom flere andre fra partiet.

Men en anden magtfuld republikaner, Mitch McConnell, der er flertalsleder i Senatet, har ikke signaleret samme åbenhed over for at kigge på en stramning.

Torsdag sagde han ifølge The Washington Post, at det er "fuldstændig upassende at politisere en hændelse som denne".

Nægter fortsat at stramme våbenlovgivning

Bump stocks har været lovlige som våbenudstyr siden 2010, og oprindeligt var de tiltænkt som en hjælp for personer, der har svært ved at bruge hånden. Nogle versioner sælges for 99 dollars – cirka 625 kroner.

Det er første gang i en årrække, at NRA er villige til at lave reguleringer, siger TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

- Det er måske i virkeligheden et udtryk for, at våbenlobbyen tænker strategisk. At hvis de giver den her indrømmelse, så slipper de for at få en mere generel diskussion af, hvorvidt våbenloven bør strammes, siger han og tilføjer:

- Man strammer ikke den amerikanske våbenlovgivning, men man signalerer en villighed til at forbyde et redskab, som ingen almindelige amerikanere i virkeligheden har brug for, hvis de har ordentlige hensigter.

For selvom NRA er klar til at regulere reglerne om ekstraudstyret, så fastholder våbenlobbyen fortsat deres modstand mod stramninger i våbenlovgivningen.

- Desværre har den første reaktion fra nogle politikere været at opfordre til at stramme våbenlovgivningen, skriver NRA i pressemeddelelsen.

- At forbyde våben fra lovlydige amerikanere baseret på galninges handlinger vil ikke gøre noget i forhold til at forhindre nye angreb, skriver de.

Våbenlobbyen NRA er åbne for at regulere reglerne om ekstraudstyr til våben. Opsigtsvækkende, siger Jesper Steinmetz. Video: Louise Uberg