Udland

Kampagne mod atomvåben vinder Nobels fredspris

Anerkendes for deres arbejde med at forbyde atomvåben.

Nobels fredspris for 2017 går til den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben (ICAN).

ICAN får prisen for dens banebrydende arbejde med at forbyde atomvåben, siger Nobelkomiteens formand Berit Reiss-Andersen på et pressemøde i Oslo.

Prisen er med formandens ord en anerkendelse af enhver nedrustning, der sker rundt om i verden; et arbejde som komitéen mener, at ICAN går forrest i.

- Ikke et spark mod Trump

Berit Reiss-Andersen afviser, at valget om at give fredsprisen til netop ICAN er symbolsk.

Nobelkomiteens valg sker ellers i en tid, hvor der for alvor rasles med sablerne mellem atommagterne USA og Nordkorea, og hvor den amerikanske præsident, Donald Trump, har truet med at trække USA ud af atomaftalen med Iran.

- Det er ikke et spark mod Donald Trump. Det er en opmuntring til alle, som arbejder mod atomvåben, siger Berit Reiss-Andersen.

Atomtruslen vokser i vores tid

I juli vedtog 122 lande en FN-traktat om forbud mod atomvåben, men atommagter - deriblandt USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig holdt sig ude af forhandlingerne. 

- Det har været en tid, hvor vi oplever, at truslen om brug af atomvåben kommer stadigt nærmere. Derfor er det arbejde, som ICAN gør, så vigtigt, siger Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen.

Ifølge Nobelkomiteen har ICAN bidraget til at udfylde et retligt tomrum i arbejdet for at afskaffe atomvåben. 

Opfordrer til forhandlinger

- Nobelkomiteen er fuldstændig klar over, at et folkeretligt forbud i sig selv ikke vil afskaffe et eneste atomvåben, siger Berit Reiss-Andersen. 

- Årets pris er derfor en opfordring til disse lande om at indlede seriøse forhandlinger med sigte på at få iværksat en skridtvis, afbalanceret og nøje kontrolleret afskaffelse af verdens næsten 15.000 atomvåben.

Modtageren af Nobels fredspris blev i år valgt blandt over 300 nominerede personer og organisationer.

ICAN blev lanceret i 2007 og er en global sammenslutning af 468 partnerorganisationer i 101 lande.