Hollywood-boss midtpunkt i sexskandale

Afsløring i New York Times af hvordan Harvey Weinstein har indgået forlig med flere kvinder efter sager om sex-chikane, har vakt opsigt i Hollywood.

- Jeg er klar over, at den måde jeg har opført mig over for kolleger på før i tiden, har medført megen smerte, og jeg undskylder dybt for det.

Sådan lød det i en mail fra en af de mest magtfulde mænd i den amerikanske underholdningsbranche, den 64-årige film- og tvproducer Harvey Weinstein, efter New York Times torsdag kunne afsløre en række sager om sexchikane, som involverer Weinstein.

Ifølge New York Times har Weinstein, der er stifter af filmselskaberne Miramax og The Weinstein Company og flere gange Oscar-belønnet for sine selskabers film, i løbet af de sidste tre årtier måttet indgå forlig med otte kvinder, som havde anklaget ham for sexchikane.

Judd: Hvordan kommer jeg ud?

Den amerikanske avis har efterforsket anklagerne og talt med en række kvinder, som uden at kende hinanden, har fortalt avisen om Weinsteins sexchikane gennem tre årtier.

En af kvinderne, skuespilleren Ashley Judd, som blandt andet er kendt fra film som "Samleren" og "Olympus Has Fallen", fortæller New York Times, at hun for 20 år siden blev inviteret til Weinsteins hotel, Peninsula Beverly Hills Hotel, til det, hun troede var et møde.

Men i stedet fik hun besked på at gå op til hans værelse, hvor han kun iført badekåbe bad hende give ham massage og se på, mens han tog bad.

- Hvordan kommer jeg ud af det værelse så hurtigt som muligt uden at blive uvenner med hr. Weinstein?, fortæller Ashley Judd til New York Times, hun tænkte dengang.

Kollega: Giftigt arbejdsklima for kvinder

I 2014 havde en af Harvey Weinsteins helt nye, kvindelige ansatte en lignende oplevelse.

Weinstein inviterede Emily Nestor, der kun havde arbejdet for ham en enkelt dag i et midlertidigt job, op på hans værelse på det samme hotel. Her tilbød han at hjælpe hendes karriere på vej, hvis hun gik med til sex.

Året efter pressede Weinstein angiveligt en anden kvindelig ansat til at give ham massage mens han var nøgen, en oplevelse, der angiveligt gjorde kvinden meget ked af det, og fik hende til at græde. En af hendes kolleger, Lauren O'Connor, skrev et brev til ledelsen i selskabet og klagede over Weinsteins opførsel over for kvinder.

- Der er et giftigt arbejdsklima for kvinder i det her selskab, skrev hun blandt andet.

Harvey Weinstein, der er gift og far til fem, har beklaget sin opførsel over for kvinder, og han siger også i mailen, at han nu vil tage orlov fra sit magtfulde job og gå i terapi for at få hjælp.

Men ifølge Lisa Bloom, en advokat, der rådgiver ham, afviser han også det konkrete indhold i flere mange af anklagerne, som han kalder 'ekstremt løgnagtige'.

Afviser at kommentere forlig

Han afviser også at kommentere de forlig, der er indgået med en række kvinder, som i tidens løb har fremsat anklager om sexchikane.

- Mit motto er at holde fred, siger han ifølge New York Times.

Men han har også truet med at sagsøge New York Times på baggrund af avisens anklager.

I Hollywood er der ifølge BBC masser af støtte til de kvinder, der er stået frem og har fortalt New York Times om den magtfulde filmchefs tilnærmelser.

- Som altid står jeg på de modiges side, overlevere af sex-overgreb og chikane. Det er ikke jeres fejl. Jeg tror jer, skriver Brie Larson i et tweet. Hun vandt sidste år vandt en Oscar for sin hovedrolle i filmen "Room".

- De kvinder, der vælger at tale om den chikane, de har været udsat for fra Harvey Weinstein, fortjener vores beundring. Det er ikke sjovt eller let. Det er modigt, skriver skuespilleren, manuskriptforfatteren, instruktøren og forfattere Lena Dunham i et tweet