Udland

Spaniens regering vil ikke forhandle med oprørsk lokalregering

Den catalanske lokalregering forventes at erklære regionen selvstændig mandag.

Den spanske centralregering I Madrid har onsdag aften svaret på den tv-tale, som den catalanske leder Carles Puigdemont holdt tidligere i dag.

Svaret fra Madrid er ganske klart: Centralregeringen har ikke tænkt sig at forhandle om Cataloniens selvstændighed ’på basis af ulovlige handlinger’. Sidstnævnte er en kommentar til søndagens folkeafstemning om selvstændighed i Catalonien.

- Hvis Hr. Puigedemont ønsker at tale eller forhandle, eller ønsker at sende forhandlere, så ved han udmærket, hvad han først skal gøre. Han skal vende tilbage til et lovligt grundlag, hedder det i erklæringen fra regeringen.

Samtidigt langer regeringen ud efter Carles Puigdemont, fordi han har kritiseret den spanske Kong Felipe. Kongen gav tirsdag en tv-tale, hvor han kom med skarpe angreb mod lokalregeringen i Catalonien, som kongen beskyldte for at undergrave Spaniens enhed.

I dag svarede Carles Puigdemont så tilbage og sagde, at han var ’skuffet’ over kongens ordvalg.

- Denne kritik viser, at præsidenten fra Catalonien ikke bare er udenfor loven, men også er ude af trit med virkeligheden, siger den spanske regering i sin erklæring.

Frist indtil mandag

Søndagens folkeafstemning om selvstændighed for Catalonien viste, at 90 procent af de afgivne stemmer gik ind for et selvstændigt Catalonien. Til gengæld var det kun 43 procent af regionens stemmeberettigede borgere, der rent faktisk afgav deres stemme. Modstandere af catalansk selvstændighed havde nemlig på forhånd sagt, at de ville boykotte afstemningen, der var erklæret ugyldig af den spanske Højesteret.

Mandag forventes den catalanske lokalregering at erklære regionen selvstændig. Og for den spanske ministerpræsident Mariano Rajoy er der nu to mulige måder at reagere på, siger TV 2s korrespondent Divya Das, der befinder sig i Madrid:

- Der er dialogens vej. Den er i virkeligheden aldrig lukket, og der er et par dage til mandag, hvor parlamentet i Catalonien skal træffe endelig afgørelse om dette spørgsmål. Men han kan også vælge at sætte forfatningens artikel 155 i værk. Den artikel fratager den autonome region sin selvstændighed. Hvilken mulighed han vælger vides endnu ikke, siger Divya Das.