Morbid humor i Afghanistans hovedstad: Kabul er mere sikker end Las Vegas

Sarkasmen driver tykt ned ad væggen, da en indbygger i hovedstaden fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan, at Kabul er mere sikker end Las Vegas.

TV 2s korrespondent Simi Jan er tilbage i Afghanistans hovedstad Kabul. Her boede hun fast i en periode fra 2010 til 2012, og rejste de efterf√łlgende to √•r ofte til Kabul for at rapporterer fra et af verdens br√¶ndpunkter. Men nu er det tre √•r siden, hun sidst bes√łgte Afghanistan og landets hovedstad. Og der er sket mange forandringer i Kabul siden 2014. Mest til den d√•rlige side. For det er et langt mere usikkert og ustabilt land, hun er vendt tilbage til.¬†¬†

- Efter tre √•r¬†er Kabul g√•et fra at v√¶re relativt sikkert¬†til et sted, hvor mine venner ikke l√¶ngere f√łler sig sikre. De advarer mig mod den forv√¶rrede sikkerhedssituation, hvor terrorangreb, kidnapninger og kriminalitet er eksploderet, fort√¶ller Simi Jan fra Kabul¬†

- Simi, husk, at Kabul ikke længere er som for tre år siden, lyder det.

En konstatering som Simi Jans ven ikke er alene om at have observeret.

Antallet af civile dr√¶bte er vokset til et rekordh√łjt niveau¬†

If√łlge FN er antallet af civile ofre steget st√łt siden 2013, hvor¬†2969 blev dr√¶bt og¬†5669 s√•ret. I 2016 blev¬†3498 civile¬†dr√¶bt og¬†7920 s√•ret. I det f√łrste halv√•r af 2017 vurderer FN, at der er blevet dr√¶bt 1662 civile afghanere.

Alligevel har en r√¶kke lande, herunder Danmark, √łget antallet af tvangshjemsendelser til Afghanistan. Det fastsl√•r Amnesty International i en rapport med navnet 'Forced back to Danger' ('Tvunget tilbage til fare'), som onsdag blev pr√¶senteret i Bruxelles. Her opfordrede Amnesty International p√• det kraftigste EU-landene til √łjeblikkeligt at standse med at sende afghanere retur til deres hjemland.¬†

Jeg har aldrig m√łdt mennesker, der var s√• bange, som dem, jeg m√łdte i Kabul

Anna Shea, Kampagneleder i Amnesty International

If√łlge Amnesty International er der alene fra 2015 til 2016 sket en n√¶sten tredobling i antallet af tvangshjemsendelser af afghanere fra EU-lande. I 2015 blev i alt 3290 afghanere sat p√• et fly med kurs mod Kabul. I 2016 var tallet steget til 9460.

Amnesty International opfordrer EU-lande til at standse med at sende afviste asylans√łgere tilbage til Afghanistan, indtil der er mere sikkert i landet. Video: Michael Rathje

Hjemsendte asylans√łgere risikerer at blive dr√¶bt, s√•ret, truet og forfulgt

I Amnesty Internationals rapport beskrives, hvordan en r√¶kke afghanske asylans√łgere, som er blevet sendt retur fra Sverige, Norge, Holland og Tyskland, er blevet¬†dr√¶bt, s√•ret, truet eller forfulgt p√• grund af deres seksuelle eller religi√łse orientering.

Der er ingen steder i Afghanistan, der er sikre at vende tilbage til

Iverna McGowan, leder af Amnesty International i Europa

Men selv de, der ikke blive forfulgt på grund af religion eller seksuel orientering, risikerer at miste liv og lemmer, når de vender tilbage til et land plaget af uro og terror. 

- Der er ingen steder i Afghanistan, der er sikre at vende tilbage til, slår lederen af Amnesty International i Europa, Iverna McGowan, fast.   

Selvmordsangreb er atter hverdagskost i Kabul

Det er det samme billede, som TV 2s Simi Jan beskriver. Der er sket en kedelig forandring, siden hun boede i Kabul i 2014. 

Taliban er p√• fremmarch mange steder og kontrollerer nu n√¶sten 40 procent af Afghanistan.¬†If√łlge afghanske efterretningsoplysninger opererer mindst 20 militante grupper, herunder ogs√• terrorgruppen IS, i Afghanistan.¬†

Den 31. maj blev flere end 150 dræbt og over 300 såret i det blodigste angreb nogensinde registreret i Kabul.
Den 31. maj blev flere end 150 dræbt og over 300 såret i det blodigste angreb nogensinde registreret i Kabul. Foto: SHAH MARAI / Scanpix Denmark

Og i Kabul er selvmordsangreb atter blevet en hverdagsbegivenhed. I maj blev over 150 mennesker dræbt i det blodigste angreb i Kabul i nyere tid, da en selvmordbombe eksploderede i Kabuls ellers topsikre ambassadekvarter. 

I august stormede en af de mange militante grupper en moske i Kabul, hvor de¬†sk√łd og dr√¶bte¬†over 50 personer.

Mens EU-lande sender stadig flere afviste asylans√łgere tilbage til Afghanistan, s√• stiger antallet af dr√¶bte og s√•rede civile i landet. S√łndag den 29. september blev over 10 dr√¶bt af en selvmordsbombe foran en moske i Kabul. Video: Michael Rathje

I sidste uge sprængte en selvmordsbomber fra terrorgruppen IS en bombe foran en anden moske i Kabul og dræbte flere end 10 personer.

Stemningen i Afghanistans hovedstad er i dag mere trykket end i mange √•r. Det har Amnesty Internationals kampagneleder, Anna Shea, ogs√• registreret, efter hun for nyligt bes√łgte Kabul.

- Jeg har aldrig m√łdt mennesker, der var s√• bange, som dem, jeg m√łdte i Kabul. De er bange for at ende som vilk√•rlige ofre for terrorangreb eller blive s√•ret i dem, men de var ogs√• bange for at blive personligt forfulgt, forklarede hun p√• Amnesty Internationals pressekonference i Bruxelles.

Rahim er tilbage i Afghanistan, efter hans asylans√łgning blev afvist i Norge. Men han f√łler sig ikke sikker i Kabul, hvor han hverken kan studere eller finde arbejde.
Rahim er tilbage i Afghanistan, efter hans asylans√łgning blev afvist i Norge. Men han f√łler sig ikke sikker i Kabul, hvor han hverken kan studere eller finde arbejde. Foto: Amnesty International

En af dem hun m√łdte i Kabul, var den 20-√•rige Rahim. I 2015 flygtede han fra Afghanistan via Iran, Tyrkiet, over Middelhavet og endte til sidst i Norge.¬†

- Jeg f√łlte mig som et helt menneske i Norge, jeg havde aldrig f√łlt det samme her i Afghanistan, fort√¶ller Rahim i Amnesty Internationals rapport.

I december sidste år fik Rahim afslag på asyl i Norge. Han blev deporteret til Afghanistan med den besked fra de norske myndigheder, at han ville kunne leve et sikkert liv, hvis han flyttede til en anden provins end der, hvor han voksede op.

- Men her lever jeg i frygt. Jeg kan ikke studere. Jeg kan ikke finde et arbejde, og jeg kan ikke flytte tilbage til min f√łdeegn, fort√¶ller Rahim.

Tyskland sender ti gange så mange retur som tidligere

Norge er blandt de fem europ√¶iske lande, der i 2016 har returneret flest afghanere. I alt sendte de norske myndigheder sidste √•r 760 afghanere retur. Storbritannien sendte 785 afghanere retur. Sverige satte 1025 afghanske asylans√łgere p√• et fly til Kabul. Gr√¶kenland tvangshjemsendte 1480 personer fra Afghanistan. Suver√¶nt flest afghanere blev sendt retur fra Tyskland. I 2016 m√•tte 3440 afghanere tage et fly fra Tyskland til Afghanistan. En markant stigning fra √•ret f√łr, hvor 304 afviste asylans√łgere blev sat p√• et fly i Tyskland med kurs mod Afghanistan.

Afviste asylans√łgere fra Tyskland er her netop landet i den internationale lufthavn i Kabul til en uvis fremtid.
Afviste asylans√łgere fra Tyskland er her netop landet i den internationale lufthavn i Kabul til en uvis fremtid. Foto: Reuters

De europ√¶iske lande vender med fuldt overl√¶g det blinde √łje til det faktum, at volden har n√•et et rekordh√łjt niveau, og at intet omr√•de i Afghanistan er sikkert, sagde¬†Horia Mosadiq, der er¬†Amnesty Internationals Afghanistan-researcher. ¬†- Dermed s√¶tter de mennesker i fare for tortur, kidnapning, d√łd og andre r√¶dsler, tilf√łjede¬†hun.

Ogs√• Danmark har de senere √•r sendt afghanske asylans√łgere tilbage til hjemlandet, skriver Ritzau.¬†If√łlge Amnesty International sendte Danmark 56 afghanske asylans√łgere hjem i 2015, mens det i 2016 drejede sig om 36 personer.

- Det h√¶nger ikke sammen, at Danmark og andre europ√¶iske lande for enhver pris fors√łger at sende mennesker hjem til krig, overgreb og forf√łlgelse, siger Claus Juul, jurist i Amnestys danske afdeling, i en pressemeddelelse.

Humor er en overlevelsesmekanisme

Tilbage i Kabul fortæller Simi Jan, hvor meget landet har forandret sig på bare tre år: 

- Dengang tog vi ud at spise p√• hyggelige restauranter. Drak te og granat√¶blejuice p√• eksotiske cafeer. Jeg gik rundt p√• gaden og sludrede med de lokale. Tog billeder af se sm√• b√łrn. Talte med t√¶ppehandleren og gr√łnthandleren. K√łrte i lokale taxaer. Det er fortid. Nu er bybilledet pr√¶get af store bombesikrede mure foran vigtige bygninger. Der er soldater p√• gaden. Hunde og scannere, der holder √łje. Og kontrolposter med politi, lyder det fra Simi Jan.

- Kabul er mere sikkert end Las Vegas, siger en af Simi Jans afghanske venner til hende og griner.

- Ja, alt er relativt. Og humor er en overlevelsesmekanisme, slutter Simi Jan.