Udland

Morbid humor i Afghanistans hovedstad: Kabul er mere sikker end Las Vegas

Sarkasmen driver tykt ned ad væggen, da en indbygger i hovedstaden fortæller TV 2s korrespondent Simi Jan, at Kabul er mere sikker end Las Vegas.

TV 2s korrespondent Simi Jan er tilbage i Afghanistans hovedstad Kabul. Her boede hun fast i en periode fra 2010 til 2012, og rejste de efterfølgende to år ofte til Kabul for at rapporterer fra et af verdens brændpunkter. Men nu er det tre år siden, hun sidst besøgte Afghanistan og landets hovedstad. Og der er sket mange forandringer i Kabul siden 2014. Mest til den dårlige side. For det er et langt mere usikkert og ustabilt land, hun er vendt tilbage til.  

- Efter tre år er Kabul gået fra at være relativt sikkert til et sted, hvor mine venner ikke længere føler sig sikre. De advarer mig mod den forværrede sikkerhedssituation, hvor terrorangreb, kidnapninger og kriminalitet er eksploderet, fortæller Simi Jan fra Kabul 

- Simi, husk, at Kabul ikke længere er som for tre år siden, lyder det.

En konstatering som Simi Jans ven ikke er alene om at have observeret.

Antallet af civile dræbte er vokset til et rekordhøjt niveau 

Ifølge FN er antallet af civile ofre steget støt siden 2013, hvor 2969 blev dræbt og 5669 såret. I 2016 blev 3498 civile dræbt og 7920 såret. I det første halvår af 2017 vurderer FN, at der er blevet dræbt 1662 civile afghanere.

Alligevel har en række lande, herunder Danmark, øget antallet af tvangshjemsendelser til Afghanistan. Det fastslår Amnesty International i en rapport med navnet 'Forced back to Danger' ('Tvunget tilbage til fare'), som onsdag blev præsenteret i Bruxelles. Her opfordrede Amnesty International på det kraftigste EU-landene til øjeblikkeligt at standse med at sende afghanere retur til deres hjemland. 

Jeg har aldrig mødt mennesker, der var så bange, som dem, jeg mødte i Kabul

Anna Shea, Kampagneleder i Amnesty International

Ifølge Amnesty International er der alene fra 2015 til 2016 sket en næsten tredobling i antallet af tvangshjemsendelser af afghanere fra EU-lande. I 2015 blev i alt 3290 afghanere sat på et fly med kurs mod Kabul. I 2016 var tallet steget til 9460.

Amnesty International opfordrer EU-lande til at standse med at sende afviste asylansøgere tilbage til Afghanistan, indtil der er mere sikkert i landet. Video: Michael Rathje

Hjemsendte asylansøgere risikerer at blive dræbt, såret, truet og forfulgt

I Amnesty Internationals rapport beskrives, hvordan en række afghanske asylansøgere, som er blevet sendt retur fra Sverige, Norge, Holland og Tyskland, er blevet dræbt, såret, truet eller forfulgt på grund af deres seksuelle eller religiøse orientering.

Der er ingen steder i Afghanistan, der er sikre at vende tilbage til

Iverna McGowan, leder af Amnesty International i Europa

Men selv de, der ikke blive forfulgt på grund af religion eller seksuel orientering, risikerer at miste liv og lemmer, når de vender tilbage til et land plaget af uro og terror. 

- Der er ingen steder i Afghanistan, der er sikre at vende tilbage til, slår lederen af Amnesty International i Europa, Iverna McGowan, fast.   

Selvmordsangreb er atter hverdagskost i Kabul

Det er det samme billede, som TV 2s Simi Jan beskriver. Der er sket en kedelig forandring, siden hun boede i Kabul i 2014. 

Taliban er på fremmarch mange steder og kontrollerer nu næsten 40 procent af Afghanistan. Ifølge afghanske efterretningsoplysninger opererer mindst 20 militante grupper, herunder også terrorgruppen IS, i Afghanistan. 

Og i Kabul er selvmordsangreb atter blevet en hverdagsbegivenhed. I maj blev over 150 mennesker dræbt i det blodigste angreb i Kabul i nyere tid, da en selvmordbombe eksploderede i Kabuls ellers topsikre ambassadekvarter. 

I august stormede en af de mange militante grupper en moske i Kabul, hvor de skød og dræbte over 50 personer.

Mens EU-lande sender stadig flere afviste asylansøgere tilbage til Afghanistan, så stiger antallet af dræbte og sårede civile i landet. Søndag den 29. september blev over 10 dræbt af en selvmordsbombe foran en moske i Kabul. Video: Michael Rathje

I sidste uge sprængte en selvmordsbomber fra terrorgruppen IS en bombe foran en anden moske i Kabul og dræbte flere end 10 personer.

Stemningen i Afghanistans hovedstad er i dag mere trykket end i mange år. Det har Amnesty Internationals kampagneleder, Anna Shea, også registreret, efter hun for nyligt besøgte Kabul.

- Jeg har aldrig mødt mennesker, der var så bange, som dem, jeg mødte i Kabul. De er bange for at ende som vilkårlige ofre for terrorangreb eller blive såret i dem, men de var også bange for at blive personligt forfulgt, forklarede hun på Amnesty Internationals pressekonference i Bruxelles.

En af dem hun mødte i Kabul, var den 20-årige Rahim. I 2015 flygtede han fra Afghanistan via Iran, Tyrkiet, over Middelhavet og endte til sidst i Norge. 

- Jeg følte mig som et helt menneske i Norge, jeg havde aldrig følt det samme her i Afghanistan, fortæller Rahim i Amnesty Internationals rapport.

I december sidste år fik Rahim afslag på asyl i Norge. Han blev deporteret til Afghanistan med den besked fra de norske myndigheder, at han ville kunne leve et sikkert liv, hvis han flyttede til en anden provins end der, hvor han voksede op.

- Men her lever jeg i frygt. Jeg kan ikke studere. Jeg kan ikke finde et arbejde, og jeg kan ikke flytte tilbage til min fødeegn, fortæller Rahim.

Tyskland sender ti gange så mange retur som tidligere

Norge er blandt de fem europæiske lande, der i 2016 har returneret flest afghanere. I alt sendte de norske myndigheder sidste år 760 afghanere retur. Storbritannien sendte 785 afghanere retur. Sverige satte 1025 afghanske asylansøgere på et fly til Kabul. Grækenland tvangshjemsendte 1480 personer fra Afghanistan. Suverænt flest afghanere blev sendt retur fra Tyskland. I 2016 måtte 3440 afghanere tage et fly fra Tyskland til Afghanistan. En markant stigning fra året før, hvor 304 afviste asylansøgere blev sat på et fly i Tyskland med kurs mod Afghanistan.

De europæiske lande vender med fuldt overlæg det blinde øje til det faktum, at volden har nået et rekordhøjt niveau, og at intet område i Afghanistan er sikkert, sagde Horia Mosadiq, der er Amnesty Internationals Afghanistan-researcher.  - Dermed sætter de mennesker i fare for tortur, kidnapning, død og andre rædsler, tilføjede hun.

Også Danmark har de senere år sendt afghanske asylansøgere tilbage til hjemlandet, skriver Ritzau. Ifølge Amnesty International sendte Danmark 56 afghanske asylansøgere hjem i 2015, mens det i 2016 drejede sig om 36 personer.

- Det hænger ikke sammen, at Danmark og andre europæiske lande for enhver pris forsøger at sende mennesker hjem til krig, overgreb og forfølgelse, siger Claus Juul, jurist i Amnestys danske afdeling, i en pressemeddelelse.

Humor er en overlevelsesmekanisme

Tilbage i Kabul fortæller Simi Jan, hvor meget landet har forandret sig på bare tre år: 

- Dengang tog vi ud at spise på hyggelige restauranter. Drak te og granatæblejuice på eksotiske cafeer. Jeg gik rundt på gaden og sludrede med de lokale. Tog billeder af se små børn. Talte med tæppehandleren og grønthandleren. Kørte i lokale taxaer. Det er fortid. Nu er bybilledet præget af store bombesikrede mure foran vigtige bygninger. Der er soldater på gaden. Hunde og scannere, der holder øje. Og kontrolposter med politi, lyder det fra Simi Jan.

- Kabul er mere sikkert end Las Vegas, siger en af Simi Jans afghanske venner til hende og griner.

- Ja, alt er relativt. Og humor er en overlevelsesmekanisme, slutter Simi Jan.