Udland

Amnesty: Afghanere tvangshjemsendes til tortur og død

Ifølge en rapport fra Amnesty International risikerer tusindvis af hjemsendte afghanere at blive ofre for voldelige overfald og forfølgelse, når de vender hjem. FARSHAD USYAN / Scanpix Denmark

Hjemsendelserne er et klart brud på international ret og skal stoppe omgående, mener organisationen.

Mens antallet af civile dræbte i Afghanistan er vokset til et rekordhøjt niveau, tager europæiske lande alle midler i brug for at tvinge stadig flere afghanske asylansøgere tilbage til de forhold, som de flygtede fra.

I klar strid med international ret er tusindvis af afghanere i de seneste år blevet tvangshjemsendt til livsfarlige forhold i hjemlandet, hvor de risikerer tortur, kidnapning, død og andre alvorlige overgreb.

Andre bliver tilfældige ofre for de stadigt mere omfattende kamphandlinger.

Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport.

Overgreb efter hjemsendelse

Den beskriver en række sager, hvor asylansøgere bliver dræbt, såret, truet eller forfulgt på grund af deres seksuelle eller religiøse orientering.

Det sker alt sammen efter tvangshjemsendelser fra Norge, Holland, Sverige og Tyskland.

- Hjemsendelserne er et klart brud på international ret og skal stoppe omgående. De samme europæiske lande, som har afgivet løfte om at støtte en bedre fremtid for afghanere, knuser nu deres håb og efterlader dem i et land, som kun er blevet endnu farligere at opholde sig i, siden de flygtede.

Det siger Horia Mosadiq, der er Amnesty Internationals Afghanistan-researcher.

Flere hjemsendelser

Fra 2015 til 2016 er der ifølge organisationen næsten sket en tredobling i antallet af tvangshjemsendelser - fra 3290 til 9460.

Samtidig er antallet af civile ofre i Afghanistan steget støt siden 2013. Ifølge FN nåede det i 2016 sit højeste niveau med 11.414 civile dræbte eller sårede.

Angreb mod civile sker i alle dele af landet, og ingen områder kan betragtes som sikre, fastslår Amnesty International.

- De (europæiske lande, red.) vender med fuldt overlæg det blinde øje til det faktum, at volden har nået et rekordhøjt niveau, og at intet område i Afghanistan er sikkert, siger Horia Mosadiq.

- Dermed sætter de mennesker i fare for tortur, kidnapning, død og andre rædsler, tilføjer hun.