Udland

Tv-vært i tårer efter masseskyderi: Politikerne skal bede Gud om tilgivelse

De normalt morsomme talkshow-værter havde lagt komikken til side og opfordrede til handling efter det værste masseskyderi i USA's nyere historie.

Flere af USA’s mest kendte talkshow-værter langede mandag aften ud efter de af landets politikere, der er imod strengere våbenlove.

Det skete omkring et døgn efter, at en 64-årig mand bevæbnet med 23 skydevåben skød og dræbte 59 mennesker og sårede over 500 fra sit hotelværelse i Las Vegas. Det mest dødelige masseskyderi i USA’s nyere historie.

- Det føles som om, at nogen har åbnet et vindue ind til helvede, og det, jeg taler om i aften, handler ikke om våbenkontrol, det handler om sund fornuft. Det er sund fornuft, at der aldrig vil komme noget godt ud af at tillade en person at have våben, der kan nedlægge 527 personer til en koncert, lød det fra Jimmy Kimmel i hans åbningsmonolog i ’Jimmy Kimmel Live’.

Den 49-årige komiker og tv-vært er selv vokset op i Las Vegas, og han var tydeligt berørt under den næsten 10 minutter lange monolog.

Med våde øjne, en tåre løbende ned ad kinden og en stemme, der flere gange knækkede over, forklarede Jimmy Kimmel, at han er stærkt uenig, når nogle mener, at der ikke er noget, man kan gøre.

- Men vi gør det ikke, og dét er interessant. For når nogen med et skæg angriber os, aflytter vi telefoner, indfører indrejseforbud, bygger mure og tager alle mulige foranstaltninger for, at det ikke skal ske igen. Men når en amerikaner køber et våben og dræber andre amerikanere, så er der ikke noget, vi kan gøre, lød det fra Jimmy Kimmel.

Opfordrer Trump til at "gøre USA storslået igen"

I programmet ‘The Late Show’ fortalte værten Stephen Colbert, at han ligeledes følte sig nødsaget til at italesætte, hvad der er sket i Las Vegas, og at humor ikke er passende i forhold til den vrede og sorg, som har ramt landet.

I stedet argumenterede han for, at barren er sat så lavt, at politikerne i Kongressen kan blive ’helte’ ved nærmest at gøre hvad som helst. Det værende universelle baggrundstjek, Obamas kasserede plan om ikke at tillade psykisk syge at købe våben, et forbud mod automatvåben, eller hvad de selv kan komme op med.

- Bare gør et eller andet. At gøre ingenting er kujonagtigt. At gøre noget, kræver mod, sagde Stephen Colbert.

Tv-værten er kendt for sine meget kritiske og ofte spydige kommentarer til landets præsident, Donald Trump, og mandag aften henvendte Colbert sig også direkte til præsidenten.

- Vil du "gøre USA storslået igen", så gør noget, som de to seneste præsidenter ikke har været i stand til at gøre: Få gennemført bare en eller anden form for fornuftig våbenreform, som størstedelen af amerikanerne ønsker.

I 'The Late Late Show' understregede den britiske vært, James Corden, at mandagens skyderi er anden gang i løbet af hans to år i USA, at der sættes rekord for flest dræbte ved ét skyderi.

- Nogle siger, at det er for tidligt at snakke om våbenkontrol. For ofrene i går er det alt for sent.

- Jeg hørte en kommentator i nyhederne forklare, at der ikke findes en måde at forhindre den slags skyderier, men hvordan kan alle andre udviklede lande så gøre det bedre i forhold til at forhindre disse angreb? Det kan ikke overraske, at der altid vil ske forbrydelser et sted, hvor våben er så let tilgængelige, sagde James Corden.

Tv-vært: USA er forskrækket over våbendebat

Donald Trump har betegnet skyderiet i Las Vegas som ”ren ondskab”, men er også kendt som en stor tilhænger af den amerikanske forfatnings "ret til at eje og bære våben".

Mandag fastslog Det Hvide Hus’ talskvinde, Sarah Huckabee Sanders, at det ikke er det rette tidspunkt at diskutere våbenloven.

Sarah Sanders påpeger, at der vil blive tid til en politisk diskussion senere. Video: Stine Gliese

Den holdning er faldet værten på 'The Daily Show', Trevor Noah, for brystet.

- Hvis I siger, at tiden efter et masseskyderi ikke er det rigtige tidspunkt, så kommer I aldrig til at tage snakken, for der er et masseskyderi nærmest hver eneste dag. Så hvornår er det det rigtige tidspunkt?

Trevor Noah er selv fra Sydafrika og har kun boet i USA i nogle få år. Han hæfter sig ved, at der ikke findes noget andet sted i verden, hvor man er så forskrækket over at tale om våben.

- Nu taler man i stedet om hoteller, og om at hotellers sikkerhed skal forbedres, konkluderede han med henvisning til flere amerikanske mediers dækning efter skyderiet.

Trump gav psykisk syge våbnene tilbage

Debatten om USA’s våbenlove opstår hver gang, landet rammes at et nyt masseskyderi med mange ofre. Det samme skete efter natklubmassakren i Orlando sidste år og skyderiet på Sandy Hook-skolen i 2012, hvor 26 personer blev dræbt, herunder 20 børn.

Men hver gang har et flertal af politikerne afvist at stramme reglerne. Faktisk gik Donald Trump direkte i den modsatte retning, da han i februar underskrev et dekret, som gav omkring 75.000 psykisk syge amerikanere retten til våben tilbage.

Det fik Jimmy Kimmel til at beskylde præsidenten og de øvrige politikere, der ikke gør noget ved problemet, for at være i lommen på den magtfulde våbenorganisation National Rifle Association, NRA.

- De har også været ude at sende deres tanker og bønner i dag. Det er godt, at de beder. De bør bede for, at Gud tilgiver dem for at lade våbenlobbyisterne styre landet, sagde tv-værten.

Jimmy Kimmel henviste til en storbrand på et hotel i Las Vegas i 1980, hvor 85 mennesker mistede livet, og en anden hotelbrand få måneder senere, der kostede fem mennesker livet.

Herefter gennemførte politikerne store ændringer i reglerne for brandsikkerhed, og siden da har lignende tragedier ikke gentaget sig, argumenterede han i sin monolog.

- Hvorfor skulle vi gribe det her anderledes an? Det handler om sikkerhed for offentligheden, og der skal gøres noget. Fortæl jeres kongresmedlemmer, at de skal gøre noget. Det er ikke nok at sende kærlighed og bønner.

'The Tonight Show' valgte helt at udelade deres normale monolog med vært Jimmy Fallon. I stedet indledte de deres program med en følelsesladet duet med sangerinden Miley Cyrus og skuespilleren Adam Sandler, der sang en coverudgave af Didos nummer 'No Freedom'.