Udland

Tusinder på gaden i Catalonien i protest mod politivold

Cataloniens leder, Carles Puigdemont, siger, han vil holde sit løfte og ensidigt erklære Cataloniens uafhængighed.

Flere tusinde demonstranter er tirsdag gået på gaden i Catalonien. Samtidig strejker flere fagforeninger, virksomheder og uddannelsessteder.

Det sker i protest mod det spanske politis behandling af vælgere ved søndagens folkeafstemning, hvor et flertal af cataloniere stemte for uafhængighed.

Strejken er blandt andet et udtryk for, at man i Catalonien ønsker, at Spaniens regering og Cataloniens regering skal gå i dialog om Cataloniens uafhængighed, siger TV 2’s reporter Jeppe Krogager.

- De ønsker, at der kommer forhandlinger i gang, og at man sætter sig ned og finder ud af et kompromis. Det er i hovedtræk det, de ønsker. Så vil man i øvrigt også protestere mod den hårdhændede optræden, som det nationale politi lagde for dagen, da de sørgede for at folk ikke kunne stemme rundt omkring på skoler ved den illegale folkeafstemning i søndags, siger Jeppe Krogager.

En generalstrejke er i gang i Catalonien. Den er indkaldt i protest mod det spanske politis hårde adfærd over for vælgere ved søndagens folkeafstemning om løsrivelse.

Lavt blus

Flere offentlige institutioner er på grund af strejken lukket eller kører på lavt blus i Catalonien.

Der er tirsdag formiddag endnu ikke et samlet overblik over, hvor mange som strejker, men de fleste fagforeninger har meldt deres deltagelse, skriver El Pais og andre spanske medier.

Ifølge Cataloniens trafiktjeneste har 24 strejkegrupper blokeret adskillige veje og motorveje, skriver dpa.

- Strejkerne har været meget omfattende. Der er tale om titusinder af mennesker i gaderne, og man har stort set lukket ned for al offentlig transport. Byen står stort set stille, og der er forlydender om, at flere end 50 gader har været blokeret i Barcelona. Så det er en massiv strejke, der primært har ramt eksempelvis transportsystemerne, hospitalsvæsenet og så videre, siger Zetlands Europa-korrespondent, Philip Flores, til TV 2.

Klokken 11.00 blev der lagt blomster ved offentlige bygninger, som blev "angrebet" af det spanske politi søndag for at forhindre folk i at stemme.

Vil holde sit løfte

Turister vil kunne mærke det, ved at afviklingen af flytrafikken vil være langsommere, og de fleste turistmål vil være lukket. Men andre steder er billedet mere broget. Nogle butikker, supermarkeder og caféer holder åbent.

Cataloniens leder, Carles Puigdemont, siger, han vil holde sit løfte og ensidigt erklære Cataloniens uafhængighed.

Ved søndagens uro kom 893 personer til skade under sammenstød med politiet, siger den catalanske regering. Fire måtte indlægges på sygehuse.

2,2 millioner mennesker stemte ved folkeafstemningen, som den spanske regering og højesteret havde erklæret ulovlig. Ifølge den catalanske regering stemte 90 procent for løsrivelse. Stemmedeltagelsen var 42 procent.