Udland

Steinmetz i Las Vegas: En drømmeverden er blevet mærket

Dagen derpå forsøger folk at komme videre efter det blodigste masseskyderi i nyere amerikansk historie.

Stemningen i Las Vegas er uvirkelig, mens turister og fastboende forsøger at finde ud af, hvordan de kommer videre efter søndagens masseskyderi, der kostede 59 mennesker livet.

- Hele byen er mærket. Las Vegas er en drømmeverden, hvor folk får lov til at undslippe virkeligheden. Så er det ekstra mærkeligt, når man brutalt bliver hevet tilbage til virkeligheden, siger TV2s korrespondent Jesper Steinmetz, der tirsdag morgen lokal tid befinder i centrum af byen.

- Alle der var her søndag nat har mærket det. Folk fik at vide, at de ikke måtte forlade deres hotel eller de kasinoer, de besøgte. Og i de store spillehaller blev spillet afbrudt og fjernsynene tændt, så gæster og ansatte kunne se CNN og følge med i virkeligheden lige udenfor bygningen, fortæller Jesper Steinmetz.

Mandag har der været spontane mindehøjtideligheder omkring hovedgaden The Strip, hvor folk har lagt blomster og tændt lys. Dele af The Strip er stadig spærret af omkring Mandalay Bay Hotel, fra hvis 32. etage de mange dræbende skud blev affyret af den 64-årige Stephen Paddock. Motivet er stadig ukendt, og FBI har stadig spærret hele den 32.etage af, men resten af hotellet er åbent.

Nogle få gader væk fra Mandalay Bay Hotel går livet på overfladen videre med masser af turister, der forsøger at fortsætte med at spille og drikke øl. Mediet The Guardian rapporterer, at man dagen efter skyderiet stadig kunne støde på reklamer for turistudflugter, der beskrives som "det ultimative udendørs maskinpistolseventyr". 

'Det føles ensomt'

Men selv om livet tilsyneladende går videre, så er stemningen mærket. Som den indfødte Las Vegas-borger Duran DeGonzales siger til den amerikanske tv-station NBC:

- Stemningen er anderledes. Det føles ikke sørgeligt. De føles… jeg ved ikke… ensomt, siger han.

Jesper Steinmetz i Las Vegas: Stemningen er forandret i byen

Den ændrede stemning er til at tage og føle på omkring The Strip, fortæller Jesper Steinmetz:

- Det er ærligt talt det uhyggelige. Når man kender en gade for fest og shows og så oplever, at hele byen er mærket. Alle flag er på halv stang. Og de mange lysreklamer på The Strip, der normalt reklamerer for shows og koncerter, viser nu tre ting; opfordringer til at donere blod til de mange sårede, oplysninger om telefonnumre, hvor man kan få oplysninger om indlagte, sårede pårørende og opfordringer til at bede en bøn for ofrene, fortæller Jesper Steinmetz.

'Vi løb bare'

En af de mange tilskuere ved koncerten søndag aften, Nicole Sailers, deltog mandag i en mindehøjtidelighed for de dræbte. Hun fortæller, hvor uvirkeligt det var at blive revet ud af koncertens feststemning og pludselig være i en "liv eller død"-situation, da skudsalverne begyndte at ramme folk omkring hende:

- Jeg var bange og tænkte bare på at komme hjem til vores to børn. Man forventer jo ikke, at man nogensinde kommer i den situation. Man forbereder sig ikke på den slags. Man tænker bare på at kæmpe og flygte. Der var så mange, der bare segnede om. De blev såret eller de døde. Og vi løb bare, fortæller Nicole Sailers grædende.