Udland

Spansk konge skælder ud på 'illoyale' catalanere

Situationen i Catalonien er "meget alvorlig", siger Spaniens konge i en tale til nationen.

To dage efter, at flere tusinde borgere afgav deres stemme til fordel for et uafhængigt Catalonien ved en forfatningsstridig folkeafstemning, kommer den spanske konge nu til orde på spansk tv.

- Cataloniens ledere har udvist uacceptabel mangel på loyalitet, siger kong Felipe.

Han kalder det "uansvarligt" og mener, at den catalanske leder, Carles Puigdemont, der har orkestreret afstemningen, har sat Spaniens økonomiske stabilitet på spil.

Ved søndagens valg deltog under halvdelen af de stemmeberettigede vælgere i Catalonien. 90 procent af dem stemte for at løsrive sig fra det øvrige Spanien og skabe en selvstændig stat – en såkaldt republik.

Folkeafstemningen var på forhånd blevet erklæret ulovlig af den spanske regering og den spanske højesteret, men det var ikke kun modstand i form af ord og papirer, der mødte de mange vælgere.

Med magt lukkede spansk politi flere valgsteder. Over 800 borgere blev såret i sammenstød med politiet, der fjernede valgbokse og stemmesedler i forsøget på at stoppe de mange catalanere fra at afgive deres stemme.

Kong Felipe har tirsdag holdt et møde med den spanske premierminister, Mariano Rajoy, hvor de drøftede den kritiske situation i Spanien.

Og i sin tale understreger Spaniens konge, at situationen er "meget alvorlig" og fastslår, at staten må sørge for at opretholde lov og orden i Catalonien.

Flere tusinde demonstranter på gaden

Tirsdag er flere tusinde borgere på gaden i protest mod den hårdhændede behandling, som flere borgere fik af politiet, mens grupperinger og fagforeninger i Catalonien strejker.

- Vi fordømmer sikkerhedsstyrkerne, oplyser Spaniens største fagforening, CCOO, der også opfordrer deres medlemmer til at strejke.

Ifølge foreningen blev politiet indsat af den spanske stat, og betjentene ydede vold for at stoppe folkeafstemningen.