Udland

Gerningsmand havde 23 våben på hotelværelset - og yderligere 19 i hjemmet

Gerningsmanden kan lovligt have købt en såkaldt 'trigger crank' på nettet, som gjorde, at han kunne affyre serier af skud med semi-automatiske våben.

Ifølge amerikansk politi er der indtil nu fundet i alt 42 skydevåben, som har tilhørt manden bag masseskyderiet i Las Vegas søndag aften, 64-årige Stephen Craig Paddock.

Vice-sherif i Clark County Todd Fasulo siger ifølge Washington Post, at politifolk har fundet 23 skydevåben på Paddocks hotelværelse på Mandalay Bay-hotellet i Las Vegas og 19 skydevåben i hans hjem i Mesquite, Nevada. Desuden havde Paddock yderligere et hus i det nordlige Nevada, men ifølge blandt andet BBC skal politiet først sikre sig sikker adgang til den ejendom, inden der bliver foretaget en ransagning på denne adresse.

Ifølge New York Times blev der fundet mindst 20 semi-automatiske rifler i hotelværelset på Mandalay Bay. Flere af dem var angrebsvåben af typen AR 15. Der blev også fundet to rifler, der havde fået monteret kikkertsigte og stod på en trefod. Derudover fandt politiet store mængder af ammunition på hotelværelset, hvorfra Stephen Craig Paddock.skød og dræbte mindst 59 mennesker og sårede 529, der var forsamlet til countryfestivalen 'Route 91 Harvest Festival'.

Stephen Craig Paddock købte ifølge USA Today flere af sine våben hos en lokal våbenforhandler i Mesquite, Guns & Guitars. Butikken har dog kun licens til at sælge semi-automatiske våben, som ikke ville kunne affyre skud med den hastighed, der var tilfældet søndag aften i Las Vegas.

- Hr. Paddock var en kunde og købte våben i vores forretning. Men alle baggrundscheck og procedurer blev udført, som det kræves efter lokal, statslig, og føderal lov, har Chris Sullivan, indehaver af Guns & Guitars, skrevet i en udtalelse til USA Today.

Ikke svært at ændre våben

Ifølge Mark Jones, tidligere agent i det amerikanske agentur for alkohol, tobak og våben, ATF, er det imidlertid ikke svært at forvandle et semi-automatisk våben til et fuldautomatisk, der kan affyre serier af skud med meget høj hastighed.

- Du kan få alle de dele, du skal bruge på internettet. Og hvis du kender nogen, der har en lyddæmper-forretning, har du alle delene til at forvandle et våben til et fuldautomatisk våben, siger Mark Jones til USA Today.

Ifølge USA Today tyder mønsteret, hastigheden og uregelmæssigheden i de skudsalver, der blev afgivet, på, at Stephen Craig Paddock brugte netop en anordning, der gør at et semi-automatisk våben kan affyre næsten 700 skud i minuttet.

Der kan i givet fald blandt andet være tale om en såkaldt trigger-crank, som ifølge kilder kan købes lovligt på nettet for mellem 40 og 50 dollar (cirka 250-315 kroner, red.).

En anden mekanisme kan være brugt

USA Today har fået Mal Bernstein, der er indehaver af skydebanen Dragonman i Cololardo Springs, til at analysere skudsalverne, som de høres på videoer fra Las Vegas. Ifølge Mal Bernstein falder skudsalverne hurtigt. Men ikke med den regelmæssighed man kender fra et fuldautomatisk våben.

Semi-automatiske våben affyrer en runde af skud hver gang, man trykker på aftrækkeren, mens fuldautomatiske våben fortsætter med at affyre skud, så længere aftrækkeren holdes nede. Ifølge USA Today er det muligt, at den 64-årige gerningsmand var i besiddelse af fuldautomatiske våben, men det kræver både fingeraftryksgodkendelse og føderal godkendelse.

Ifølge USA Today kan en anden mekanisme også være brugt - en såkaldt bump stock, der modererer skæftet på riflen, så den kan affyre hurtige skud efter hinanden. En bump stock kan ligeledes købes lovligt i våbenbutikker i USA.