Facebook og Google spredte falske nyheder efter angreb

Højreorienterede forsøgte efter massedrabet at sprede falske oplysninger og tegne et billede af gerningsmanden som demokratisk Trump-modstander.

Allerede kort efter søndagens masseskyderi i Las Vegas begyndte der at florere nyheder om gerningsmanden på internettet og de sociale medier. Problemet var bare, at noget af informationen var direkte forkert.

Det har blandt andet bragt de to internetgiganter Facebook og Google i en uheldig situation, da de begge bidrog til at sprede de falske nyheder – såkaldte fake news – om morderen i Las Vegas. Begge har efterfølgende måttet udsende officielle udtalelser, hvor de har forklaret og beklaget fejlene.

Helt konkret blev der spredt historier om, at gerningsmanden skulle være en mand ved navn Geary Danley. Ifølge avisen The Guardian bidrog flere højreorienterede derefter til at sprede den forkerte oplysning.

Det skete blandt andet via hjemmesiden 4chan, et forum hvor personer kan skrive og diskutere anonymt. Her hævdede flere, at Danley var demokrat med forbindelser til en ”anti-Trump-hær”, der udførte angrebet for at skade præsidenten.

Herefter greb den højreorienterede hjemmeside The Gateway Pundit historien og spredte de falske nyheder. Noget, hjemmesiden ogsĂĄ har været anklaget for flere gange tidligere.

Redaktør: Bevidst forsøg på at mudre fortællingen

Oplysningerne viste sig dog at være helt forkerte, da politiet identificerede den 64-årige Stephen Paddock som gerningsmanden.

Han blev fundet død pĂĄ et hotelværelse, hvorfra han havde affyret flere hundrede skud mod menneskemængden pĂĄ den anden side af gaden. Derefter tog han livet af sig selv.

Ifølge Brooke Binkowski, redaktør pĂĄ hjemmesiden Snopes.com, der tjekker fakta og afliver falske historier, er det bevidst, nĂĄr disse falske oplysninger spredes.

- Det bliver stadig mere polariseret. Der er en vild kamp om at udpege fyren som enten demokrat eller republikaner, sĂĄ den anden part kan juble. Meget af dette bliver bevidst styret af "trolde" for at mudre fortællingen til, siger hun til The Guardian.

Facebook beklager fejl

Selvom historierne om den påståede gerningsmand ikke kom fra troværdige kilder, havnede de forkerte oplysninger alligevel hos Facebook.

Det skete på en af de særlige sider, Facebook opretter i tilfælde af krisesituationer som naturkatastrofer eller terrorangreb. Her kan pårørende tjekke, om deres familiemedlemmer og venner i området er markeret i sikkerhed, ligesom Facebook deler nyheder om hændelsen, skriver CNN.

Det sociale medies sikkerhedscenter, Global Security Operations Center, fik senere stoppet spredningen af de falske nyheder.

- Nyhederne blev spottet om morgenen, og vi har fjernet dem. Sletningen blev desværre forsinket, så de nåede at florere online. Vi arbejder på at fikse problemet og beklager dybt de misforståelser, sagen har forårsaget, meddeler Facebook.

Google vil forhindre gentagelser

Også Google var med til at videreformidle de falske nyheder. Google-brugere, som søgte efter Geary Danlys navn, blev fejlagtigt henvist til 4chan og deres ukorrekte beskyldninger.

En Google-repræsentant har undskyldt for episoden.

- Desværre blev 4chan forkert inddraget i vores søgeresultater. FĂĄ timer senere fik vi 4chan-historierne ud af vores algoritmer og erstattet dem med relevante resultater. Det skulle ikke have været sket, og vi vil fortsætte med at forbedre vores algoritmer for at forhindre lignende i fremtiden.   

Foreløbigt er 59 personer bekræftet dræbt og over 500 såret efter masseskyderiet. Ifølge politiet handlede gerningsmanden, Stephen Paddock, alene. Motivet for angrebet er endnu uvist.