Udland

Lektor: Catalanerne vil ikke nødvendigvis være uafhængige - de vil bare gerne spørges

Politiet gik hårdhændet til værks, da catalanerne i dag ville til stemmeurnerne for at stemme om uafhængighed til regionen.

Hvis catalanerne på hel lovformelig vis fik lov til at gå til stemmeurnerne, og stemme om regionens tilknytning til Spanien, er det ikke engang sikkert, at udfaldet ville blive et uafhængigt Catalonien.

Det fortæller ekspert i spanske forhold, lektor på CBS, Karsten Humlebæk.

Ifølge ham er det altså ikke nødvendigvis et brændende ønske om at blive selvstændige, der har drevet catalanerne til stemmeboksene i dag, på trods af at dagens afstemning er blevet dømt forfatningsstridig af den spanske Højesteret.

- Siden omkring år 2010, hvor den catalanske nationalisme blev mere selvstændighedssøgende, har spørgsmålet om en folkeafstemning været det helt centrale spørgsmål. Der er derfor et stort flertal, omkring 80 - 85 procent, for at få lov til at holde en folkeafstemning om tilhørsforholdet til Spanien, siger han og tilføjer:

Fakta om Catalonien

- Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ved grænsen til Frankrig.

- Indbyggere: 7,5 millioner catalanere ud af Spaniens befolkning på næsten 50 millioner.

- Hovedstad: Barcelona (1,6 millioner indbyggere).

- Sprog: Catalansk, der er et romansk sprog, som adskiller sig fra spansk.

- Økonomi: Catalonien er den rigeste og en af de mest veludviklede regioner i Spanien. Turisme, kemiske virksomheder, metalindustri, banker og handel vejer tungt.

- Regionen har eget parlament, regering og regionspræsident.

- En tredjedel af Spaniens turister holder ferie i Catalonien.

- Men det betyder ikke, at der er flertal for selve uafhængigheden. Der taler vi ikke mere end lige over 40 procent, der er tilhænger af uafhængighed. Men humlen er, at et stort flertal af catalanerne er tilhængere af at blive spurgt i en folkeafstemning.

Mere velhavende end det øvrige Spanien

Dagens afstemning kommer på trods af, at forfatningsdomstolen i Madrid har suspenderet den lov, der giver mulighed for den kontroversielle afstemning, og den spanske premierminister, Mariano Rajoy, kalder afstemningen forfatningsstridig. 

Catalonien har længe haft en selvstændighedsbevægelse. Regionen med 7,5 millioner indbyggere er mere velhavende end det øvrige Spanien. Den har sit eget sprog og sin egen kultur. 

I de senere år, hvor Spaniens økonomi har været i krise, har der været utilfredshed i Catalonien med, at regionen sender penge til andre dele af landet. Det har fyret op under debatten om selvstændighed. 

- Spaniens demokrati står over for dets største udfordring, hedder det hen over forsiden på dagbladet El Pais søndag.

Forsker ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet Morten Heiberg har tidligere udtalt, at en reel løsrivelse vil være nært umulig, da det vil sende Catalonien ud af alle internationale aftaler, inklusive EU. Det vil medføre kaos og økonomisk ruin.