Udland

USA tester om Nordkorea vil forhandle om atomprogram

Vi har to til tre kommunikationslinjer åbne til det nordkoreanske regime, siger USA's udenrigsminister.

USA har åbnet kommunikationslinjer til Nordkorea og er ved at afprøve, om regimet i Pyongyang er rede til at forhandle om at opgive sit atomprogram.

Det siger den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, der er på besøg i Kina.

- Vi afprøver det, så følg godt med, siger han til journalister.

Oplysningen om, at parterne prøver hinanden af, kommer efter en ordkrig mellem USA's præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Har truet med krig

Trump og Kim har gensidigt truet med krig. Den amerikanske præsident sagde fornyelig i en tale i FN's Generalforsamling, at USA kan blive nødt til at "udslette" Nordkorea.

- Vi spørger. Vi har linjer til at kommunikere med Pyongyang. Vi befinder os ikke i en mørk situation, et blackout. Vi et par eller tre åbne kanaler til Pyongyang, siger Tillerson.

Han siger, at det sker uden om Kina, der er Nordkoreas nærmeste allierede.

Spændinger vokser

Spændinger er vokset dramatisk på den koreanske halvø, siden Nordkorea 3. september gennemførte sin hidtil kraftigste atomprøvesprængning. Regimet har også siden august prøveaffyret to ballistiske - langtrækkende - raketter, der begge overfløj Japan.

- Jeg synes, at hele situationen lige nu er en smule overophedet. Jeg tror, at alle gerne ser, at der kommer mere ro på, siger Tillerson.

- Det er indlysende, at det ville hjælpe, hvis Nordkorea holdt op med at affyre raketter. Det ville få tingene til at falde meget mere til ro, mener han.

Sydkorea er bekymret for, at Nordkorea har planer om flere provokationer i forbindelse med årsdagen for det nordkoreanske kommunistparti 10. oktober. Det kunne også være i forbindelse med kongressen i Kinas kommunistparti 18. oktober.

Tillerson har under sit besøg i Beijing haft møder med udenrigsminister Wang Yi og præsident Xi Jinping.