Udland

USA advarer mod Cuba-rejser efter høretab og hjerneskader

Den amerikanske rejsevejledning til Cuba ændres fredag, og USA sender halvdelen af landets diplomater hjem.

USA halverer landets diplomatiske delegation i Cuba og advarer amerikanere mod at rejse til landet efter formodede angreb på diplomater.

Amerikanerne vil dog opretholde de diplomatiske forbindelser til Cuba, fastslår udenrigsminister Rex Tillerson.

- Vi fastholder de diplomatiske bånd til Cuba, og vores arbejde i Cuba fortsætter i USA's nationale sikkerheds og udenrigspolitiske interesse, siger Tillerson.

Beslutningen er truffet som følge af "specifikke angreb" på diplomater.

Diplomater ramt af høretab

Tillerson har fået Cubas garanti for, at landets myndigheder vil efterforske de mystiske angreb.

- FBI er involveret i efterforskningen. Og det er et kæmpe mysterium. Men faktum er, at et antal amerikanske diplomater og nogle af deres familiemedlemmer er blevet angrebet. De er blevet syge, har følt svimmelhed og hørt ringen for ørene, siger TV 2' korrespondent i USA Jesper Steinmetz.

Mens hovedparten af personalet forlader ambassaden, vil USA stoppe med at udstede visum til cubanere på ubestemt tid.

- Den rutinemæssige udstedelse af visa vil blive indstillet indtil videre, siger en kilde i udenrigsministeriet i Washington.

Bekymringen er opstået, efter at amerikanske diplomater for omkring et år siden begyndte at melde sig syge. 21 diplomater og familiemedlemmer skal på mystisk vis være blevet ramt af hjerneskader og permanente høretab.

Tidligere har USA's udenrigsministerium omtalt disse tilfælde som enkeltstående hændelser.

Fraråder besøg i Cuba

Fredagens melding er den første, hvori disse hændelser officielt omtales som "specifikke angreb" på amerikanske diplomater i Cuba.

Cubas repræsentation i Washington blev orienteret om beslutningen fredag morgen. Der har ikke været en offentlig reaktion fra cubanerne.

I en opdateret rejsevejledning opfordres amerikanere til ikke at besøge Cuba.

- Faktum er altså nu, at Trump-administrationen ganske enkelt ikke mener, det er sikkert for amerikanske statsborgere at opholde sig i Cuba. Og det er. derfor de trækker en del af deres diplomatiske personale tilbage, og derfor de nu kommer med den her generelle advarsel, siger Jesper Steinmetz.

Efter mange års nedkølet forhold mellem USA og Cuba, der nu var begyndet at tø op, risikerer den amerikanske beslutning af ramme Cuba hårdt.

- Det betyder for Cuba et enormt tab af turistindtægter. Siden tøbruddet, som blev iværksat under den tidligere præsident Obama, er antallet af amerikanske turister til Cuba steget med 34 procent. Cuba mener, det har givet en ekstraindtægt på to milliarder dollars. Det er jo en vital økonomisk indsprøjtning i en økonomi, der ikke har haft det for godt i de år, hvor der netop var et koldt forhold til Cuba fra USA’s side, siger Jesper Steinmetz.

Sværere at få visum

Udenrigsministeriet henviser til, at angrebene på amerikanske diplomater blandt andet er foregået på hoteller, der typisk har mange amerikanske gæster.

Derfor vurderes det, at også amerikanere, der ikke er diplomater, risikerer at blive mål for angreb.

Ministeriet advarer om, at ambassaden på grund af reduktionen af sit mandskab vil have svært ved at hjælpe amerikanere, der får problemer under besøg i Cuba.