Udland

Forældre fortalte sagn om kæmperotte - nu er den set i live

Kæmperotten kan dog snart gå hen og blive et sagn igen, da dens leveområder er truet af skovhugst.

På de isolerede Salomon Øer i Stillehavet har mødre og fædre gennem tiden sunget sange for deres børn om en sagnomspunden rotte - Kamare - som skulle være enorm. Arten var af de lokale kendt som vika-rotten.

Indtil nu har man troet, at kæmperotten, der var en halv meter lang og havde tænder så skarpe, at de kunne knække en kokosnød, var en saga blot. Men nu har det vist sig, at der rent faktisk findes sådanne kæmperotter på øerne, skriver Washington Post.

Måtte vente fem år på håndfaste beviser

Opdagelsen er gjort af den australske zoolog Tyrone Lavery, som i 2010 tog til øen Vangunu for at opspore megarotten.

Efter flere dages søgen så Lavery to kæmperotter løbe hen ad en gren for derefter at forsvinde i mørket. Synet var nok til at overbevise ham om rottens eksistens, men han havde dog fortsat ingen beviser, som han kunne fremvise for omverdenen, og han måtte derfor tage hjem med det, der stadig kunne virke som en historie om en fantasirotte.

Fem år senere gik en kæmperotte dog i fælden, da skovarbejdere var ved at fælde et træ på øen. Rotten døde imidlertid kort efter, hvorefter den blev begravet. En af Tyrone Laverys venner gravede den rådne gnaver ud 10 dage efter og tog resterne med til et museum i Australien. Her kunne zoologen så fastslå, at der faktisk var tale om en hidtil ukendt rotteart. Endelig havde han beviser for, at den sagnomspundne vika-rotte var virkelig.

Leder videre efter nye kæmperotter

Forskeren frygter, at rottens dage kan være talte på grund af skovhugst på øerne.

Tyrone Lavery leder nu videre på en anden ø i området efter endnu en rotte, der kun kendes fra de lokales fortællinger.

Laverys forskning er blevet offentliggjort i Journal of Mammalogy.