Udland

Deres søn kom hjem blind og døv fra fængsel i Nordkorea - nu fortæller de om det

Moderen til Otto Warmbier var tæt på at besvime, første gang hun så ham efter hans 17 måneders fængsel i Nordkorea.

Fred og Cindy Warmbier blev mødt af en mærkværdig lyd, da de skulle tage imod deres søn i lufthavnen tilbage i juni.

Sønnen, Otto Warmbier, havde siddet fængslet i 17 måneder i Nordkorea for at have stjålet politisk propagandamateriale.

Egentlig lød hans dom på 15 års strafarbejde i Nordkorea, men efter længere tids kamp lykkedes det USA's præsident, Donald Trump, at få forhandlet den amerikanske studerende hjem.

Fred og Cindy Warmbier så derfor frem til at modtage deres søn, men de var ikke forberedt på, hvad der mødte dem.

Nordkorea havde hårdnakket påstået, at de ikke havde tortureret Otto Warmbier. Men familien tror ikke på dem. Den mærkværdige lyd kom nemlig fra deres søn. Det fortæller forældrene i et interview med Fox News.

Otto Warmbier "hylede" og udstødte "ufrivillige, umenneskelige lyde".

- Han stirrede tomt ud i luften og bevægede sig i voldsomme ryk, siger Fred Warmbier og tilføjer, at sønnen havde et stort ar på højre fod samt høj feber.

- Han var blind. Han var døv, og da vi forsøgte at trøste ham, så det ud som om, at nogen havde taget en tang og reorganiseret hans tænder i undermunden.

Den amerikanske universitetsstuderende Otto Warmbier, der har siddet fængslet i en fangelejr i Nordkorea, er død. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Forældre: Nordkorea er ikke et offer

Otto Warmbier var ellers en sund og rask mand, da han sammen med en gruppe rejste til Nordkorea i december 2015.

De ankom til Pyongyang den 29. december 2015. Fire dage efter blev Otto Warmbier anholdt i lufthavnen, da gruppen var på vej ud af landet. Dét blev vendepunktet for hans liv.

I februar 2016 tilstod han at have stjålet den politiske plakat, der var årsagen til anholdelsen, og i marts fik han sin dom.

Fred og Cindy Warmbier havde håbet, at deres søn ville komme sig med lægebehandling i USA. Men det stod hurtigt klart, at det ikke ville ske. I stedet så de, hvordan Nordkoreas regime havde tortureret deres søn, fortæller de.

- Nordkorea er ikke et offer. De er terrorister. De kidnappede Otto. De torturerede ham. De påførte ham skader med fuldt overlæg. De er ikke ofre, siger Fred Warmbier.

Han ønsker at informere offentligheden om sønnens skader, da han føler, at Nordkorea fremstiller sig som den uskyldige part i den aktuelle konfrontation med Det Hvide Hus.

Otto Warmbier nåede også at være i koma i over et år, før forældrene fik besked om det.

Ung amerikaner død efter tortur

Cindy Warmbier fortæller i interviewet, at hun var tæt på at besvime, da hun så sin søn i lufthavnen.

- Vi var ikke forberedte... Ingen, ingen forældre skulle nogensinde se, hvad jeg så, siger hun.

Seks dage efter forældrene tog imod Otto Warmbier, der landede med et hospitalsfly i lufthavnen i Cincinnati, Ohio, døde han på et hospital i Cincinnati.

Læger har sagt, at den unge studerende havde pådraget sig alvorlige skader på hjernen og befandt sig i en koma-lignende tilstand.

Nordkoreanerne hævder, at den amerikanske mand endte i koma efter at være blevet ramt af botulisme (pølseforgiftning, der typisk skyldes fordærvede fødevarer, red.), og fordi han havde taget en sovepille i marts 2016. 

Men nordkoreanernes forklaring stemmer ikke helt overens med de undersøgelser, de amerikanske læger har foretaget efter Otto Warmbiers hjemkomst. Lægerne kan ikke sige, hvad der har ført til hjerneskaderne, men de har ikke fundet tegn på botulisme hos Otto Warmbier.

Donald Trump kalder forældrenes tv-optræden for et "godt interview".

- Otto blev tortureret på en ufattelig måde af Nordkorea, skriver præsidenten på Twitter.