Valg i Tyskland

BLOG: Dramaet fortsætter i tysk politik: Domænenavnet er købt - danner Frauke Petry nyt parti?

BLOG: Den hidtidige partiformand hos AfD, Frauke Petry, har vist sig som en dronning af drama. Og måske har hun haft en hemmelig plan hele tiden, skriver Lykke Friis.

Sejrsfesten hos Alternative für Deutschland (AfD) efter kanonvalget i søndags blev hurtigt afløst af fløjkrig. Og nu tyder meget på, at Frauke Petry danner et nyt parti. Alene farven er en provokation, også for Merkels søsterparti, CSU.

Egentlig burde jeg have regnet det ud. I hvert fald har jeg sjældent oplevet en så uengageret partileder som Frauke Petry, da jeg den 12. august hørte hende tale uden for byen Görlitz i Sachsen. En partifælle var på podiet før Petry, men partiformanden kiggede dårligt op fra sin Ipad, og selv når salen klappede, stirrede hun på sine hænder.

Da hun selv tog ordet, kom hun stort set ikke ind på partiets mærkesager, såsom flygtningekrisen og islam. Til sidst advarede hun forsamlingen om, at politik er som at køre bil: ”der kan kun sidde én ved rattet og beslutte, om vi skal vi skal køre til højre eller venstre”.

Valgmødet var ét af de få Petry afholdt under valgkampen. Flere blev aflyst, da hun ikke var enig i den mere højreorienterede linje duoen Alexander Gauland og Alice Weidel havde lagt. Så alle vidste, der var stridigheder internt i partiet.

Men at Petry allerede før valgmødet i august, nemlig den 3. juli, havde planlagt sin exit fra partiet, var der dog næppe nogen, der forestillede sig.  Men i dag kom det frem, at Petry allerede den 3. juli registrerede domæne-navnet de blå, ”Die Blauen”.

Nyheden om, at Frauke Petry har registeret domæne-navnet kom stort set samtidigt med, at gårsdagens hovedperson fra AfD, Marcus Pretzell, var i morgen-tv.

Pretzell var indtil i går formand for AfD i delstaten Nordrhein-Westfalen og medlem af Europa-Parlamentet. Og hvad der måske er mindst lige så interessant: han blev for nyligt gift med Frauke Petry.

morgen-tv erklærede Pretzell, der i går meldte sig ud af AfD, at han og Petry ”gennemfører mange samtaler”, og at folk godt kan indstille sig på en overraskelse. Endvidere slog han fast, at der p.t. ikke eksisterer et parti, der kan forandre Tyskland. De gjaldt især det bayerske CSU, som er ”kastreret” - underforstået fordi det kun kan stille op i Bayern og er tæt knyttet til Merkels CDU.

Få timer efter bekræftede Petry, at det er hende, der står bag hjemmesiden, ”Die Blauen”, men at det stadig ikke er et ”parti, men en ide”. Derudover havde hun ikke nogen kommentarer. Bortset fra budskabet om, at partiudmeldelse er som en ”skilsmisse, hvor der er børn involveret”.

Som onde tunger hurtigt bemærkede, er det noget Petry ved en hel del om, da hun netop er blevet skilt fra sin første mand, som hun har 4 børn med - og er blevet gift med Pretzell, der også har 4 børn. Parrets fælles nyfødte barn, Ferdinand, prydede Petrys valgplakat under overskriften: ”Gæt, hvorfor jeg kæmper for mit land?”

Endnu en bombe

Meldingen om, at Petry og Pretzell pønser på at danne deres eget parti slog ned som en bombe midt under AfD’s første møder i Forbundsdagen. Partitoppen forsøger at mane til ro, og én af de nyvalgte gruppeformænd, Alice Weidel, var da også sylespids i sin reaktion: ”Det nye parti er dømt til at mislykkes. Petry har ikke samme tiltrækningskraft som professor Lucke”.

Her skal man vide, at professor Bernd Lucke, som Petry i 2015 kuppede som formand, mildest talt ikke har haft succes med sit nydannede parti. Han er fortsat medlem af Europa-Parlamentet, men ingen hører noget til ham. Med andre ord: Weidel håber og tror, at det vil gå Petry ligeså.

Udtalelsen er nu givetvis spil for galleriet. Ganske vist er der indtil videre kun to parlamentarikere fra Sachsen og én fra Nordrhein-Westfalen, der er gået med ægteparret Petry og Pretzell.

Men forleden forlod fire parlamentarikere AfD-gruppen i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, da de er utilfredse med, at Weidel og Alexander Gauland blandt andet har åbnet en diskussion om 2. Verdenskrig.

Ligesom Petry satser de på en mere realpolitisk kurs, hvor AfD kan få indflydelse og ikke skal nøjes med bare at være et protestparti. Ifølge en oversigt fra dagens Süddeutsche Zeitung er der samlet set 25 delstatsparlamentarikere, der har forladt AfD.

At flere - også fra den nye forbundsdagsgruppe - kan følge med ses af, at Gauland og Weidel ikke blev valgt med 100 procent af stemmerne som partiets gruppeformænd. 85 af de 93 parlamentarikere stemte for duoen. AfD er mildest talt heller ikke glad for, at Petry nu napper partiets blå partifarve.

I går blæste AfD ind i den tyske Forbundsdag som det tredjestørste parti. Men allerede i dag er der intern ballade i partiet. Formanden vil ikke være med i partiets gruppe i Forbundsdagen. Video: Lars Hjort Kristensen

Taler ”De Blå” med Merkels søsterparti?

Mere prekært er det nu, at Frauke Petrys nye parti også skaber stor irritation i Bayern. Det var næppe et tilfælde, at Pretzell i morgen-tv betegnede netop CSU som ”kastreret”.

Mange i CSU er dybt frustrerede over Merkels midtsøgende kurs, og de kunne i søndags konstatere, at AfD fik 12,4 procent af stemmerne i Bayern - partiets bedste resultat i det gamle Vesttyskland. CSU gik endnu mere tilbage end CDU på landsplan, nemlig hele 10 procent.

I årevis har der kørt en diskussion i Bayern om, hvorvidt CSU skulle bryde med CDU og stille op som et nyt konservative parti i hele Tyskland.

I Berlin spekuleres der derfor godt og grundigt i, hvem det er, Petry og Pretzell fører samtaler med i disse dage, og hvad deres ”overraskelse” går ud på. Kunne det være, at de får nogle CSU’er til at forlade Merkels gruppe i forbundsdagen? Under alle omstændigheder kommer meldingen om ”De Blå” på et tidspunkt, hvor CSU også er kastet ud i en fløjkrig. Mange mener, at formand og ministerpræsident Seehofer har været alt for blød over for Merkel.

Det er derfor ikke kun i AfD, at de vil holde et skarpt øje med, hvad der sker i de kommende dage og uger med De Blå. Det vil de også gøre hos CSU og dermed CDU. Også her er den blå farve en provokation - det er nemlig hovedfarven i det bayerske flag!