Valg i Tyskland

Macron lykønsker Merkel og lover fortsat vigtigt samarbejde

Frankrig vil fortsætte sit vigtige samarbejde med Tyskland, siger præsident Macron efter valgsejr til Merkel.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, ønsker Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, tillykke med sejren efter søndagens valg.

- Jeg ringede til Angela Merkel for at lykønske hende. Vi vil fortsætte vores vigtige samarbejde med beslutsomhed for Europa og for vores lande, skriver han på Twitter natten til mandag.

Trods en tilbagegang for Angela Merkels kristendemokrater i CDU og søsterpartiet CSU vandt kansleren søndag sin fjerde embedsperiode med omkring 33 procent af stemmerne.

Emmanuel Macron stillede op til det franske præsidentvalg med et løfte om at "relancere" Europa sammen med Tyskland efter flere år i økonomisk og finansiel krise.

Han vandt valget i maj på et proeuropæisk program.

Mere Europa

Macron har også opfordret Tyskland til at investere mere i projekter i Europa.

Den franske leder har samtidig advaret om, at "brexit ikke må lægge beslag på al vor energi".

Merkel har udtrykt støtte til idéen om at etablere en ny europæisk valutafond. Hun har således sagt, at hun godt kan forestille sig, at der oprettes en særlig post med en kombineret økonomi- og finanskommissær i EU.

Den fransk-tyske akse, der har været en stor drivkraft i udviklingen af EU de seneste seks årtier, har skabt en tradition for nære personlige forbindelser mellem tyske og franske ledere.

Det har været tilfældet i parløb fra Konrad Adenauer og Charles de Gaulle, Helmut Schmidt og Valery Giscard d´Estaing samt Helmut Kohl og François Mitterrand.

Både Merkel og Macron lægger således op til, at traditionen skal styrkes igen.

/ritzau/Reuters