Udland

Lommetyve-bande klædte sig ud som turister og stjal løs i årevis

Lommetyvene, der arbejdede i grupper og stjal på forskellige metrolinjer, kan have opereret i Athen i op mod 10 år.

En omfattende politiefterforskning mundede i sidste uge ud i, at 31 lommetyve blev anholdt i Athen.

De vurderes at stå bag ikke færre end 4.000 tyverier af tegnebøger, mobiltelefoner, tablets og andre værdigenstande. Det er især tilrejsende turister og pendlere i den græske hovedstad, der er blevet bestjålet.

Tyverierne er blandt andet sket på metrolinjen fra lufthavnen, på metrostationer som Monastiraki, Panormou og Kallithea og på ISAP-linjen, der er en forbindelse til havnen i Piraeus, hvorfra alskens færger stævner ud mod de græske ferieøer. 

Mindst 15 tyverier dagligt

Banden af lommetyve mistænkes for at have opereret i Athen gennem ti år og sigtes konkret for 764 rapporterede tyverier. Under anholdelserne blev 498 tegnebøger beslaglagt. I dem lå 9.500 euro i kontanter, oplyser det græske politi i en meddelelse mandag.

18 mistænkte er fortsat på fri fod og efterlyses. 

Ifølge politiets efterforskere har lommetyvene, som arbejdede i skiftehold, stjålet for op mod 3.500 euro om dagen. Det svarer til et beløb på over 25.000 danske kroner.

Optagelser fra overvågningskameraer og vidneudsagn har givet politiet et klarere billede af tyvenes fremgangsmåde.

Tyvenes typiske arbejdsmetode var at gå efter turister, ældre eller handicappede. De grupperede sig i hold på fire mand og omringede herefter et tilfældigt offer. De tre af dem ville så bruge oversigtskort og aviser som vildledning, mens en fjerde stjal fra den pågældende og hurtigt leverede tyvekosterne videre, før selve tyveriet blev opdaget.

Ifølge græsk politi var tyvene selv påklædt, så de lignede turister og ikke vakte mistanke.

- De var blevet så dygtige og strukturerede, at de kunne udføre mindst 15 tyverier hver dag, siger Christos Papazafeiris, leder af sikkerhedspolitiet i Athen, til den britiske avis The Guardian.

Brugte falske identiteter

Størstedelen af de anholdte er fra Albanien, heriblandt en kvinde, der menes at være lederen af tyveringen. En tidligere græsk politibetjent er blandt de anholdte. Denne mistænktes for at have hjulpet gruppen. 

De 31 gerningsmænd blev anholdt i flere forskellige ejendomme i Athen og i havnebyen Piræus lørdag den 16. september.

- Det har krævet flere måneders systematisk og specialiseret politiarbejde at opnå disse vigtige resultater og tilfangetagelser i det kriminelle netværk, siger Christos Papazafeiris. 

For at sikre sig at de kunne holde sig under politiets radar, brugte lommetyvene desuden falske identiteter, når de købte mobiltelefoner, og de tippede hinanden, hvis der var betjente på de metrolinjer, som de opererede på. Gruppen har også haft håndlangere 'ansat' til at holde udkig for en beskeden daglig 'løn' på mellem 20 og 30 euro. 

Efterforskerne siger videre, at langt de fleste af de stjålne ejendele er blevet solgt videre eller smuglet til Albanien.

Turister valfarter til Grækenland

Antallet af lommetyverier er vokset eksplosivt i Athen i takt med, at besøgstallet i den græske hovedstad er boomet de seneste år. 

Alene i år forventes det, at mere end fem millioner udenlandske turister vil besøge Athen. Som følge af at langt færre turister end tidligere holder ferie i Egypten og Tyrkiet, anslås det, at Grækenland i 2017 samlet set vil få besøg af 30 millioner turister. Det er det højeste antal nogensinde. 

Nikos Toskas, minister for offentlig orden i Grækenland, oplyser, at man har øget patruljeringen i turistområderne i landet markant, og at man alene i Athen har 16.000 betjente udkommanderet. 

En talskvinde for græsk politi fortæller, at man håber, at aktionen kan betyde, at antallet af lommetyverier vil falde fremover. 

- Denne operation været en stor succes. Disse mennesker var så succesfulde, at de i løbet af sommeren udvidede til andre turistområder i Grækenland, herunder de populære øer i Kykladerne, siger talskvinden Ioanna Rotziokou ifølge The Guardian.