Udland

Det Hvide Hus: Absurd at vi skulle have erklæret Nordkorea krig

USA og Nordkorea blev efter Koreakrigen enige om en våbenstilstandstraktat.

- USA har ikke erklæret krig mod Nordkorea, og det er absurd at påstå det.

Det siger Det Hvide Hus' talsperson, Sarah Huckabee Sanders, på et pressemøde, efter at Nordkorea mandag meddelte, at landet opfatter præsident Donald Trumps udtalelser som en krigserklæring.

Men det benægter man i Det Hvide Hus og supplerer, at man ikke er interesseret i at vælte den nordkoreanske regering.

Kina er bekymret

Kina, der er Nordkoreas vigtigste allierede, udtrykker bekymring over den eskalerende retorik mellem USA og Nordkorea. 

- Vi vil have tingene til at falde til ro. Det er blevet for farligt, og det er ikke i nogens interesse, siger Kinas FN-ambassadør, Liu Jieyi, til Reuters.

Han fortæller yderligere, at Kina håber, USA og Nordkorea vil indse, at der ingen anden udvej er end at forhandle for at løse problemerne med atomvåben på den koreanske halvø. Liu Jieyi mener, at alternativet vil blive "en katastrofe".

Der kommer ikke krig

Lektor ved Forsvarsakademiet og specialist i Nordkorea Liselotte Odgaard tror dog ikke på, at den hårde retorik mellem USA's præsident og Nordkoreas leder fører til krig.  

- Hverken Nordkorea, USA eller de andre involverede parter har nogen som helst interesse i en krig, fortæller lektoren.

Selvom USA i weekenden sendte et bombefly ledsaget af kampfly hen over internationalt luftrum øst for Nordkorea, mener Liselotte Odgaard ikke, at der udbryder krig. Men hun forventer en modreaktion fra Nordkorea.

USA og Nordkorea blev efter Koreakrigen enige om en våbenstilstandstraktat i 1953 og ikke en fredsaftale. Teknisk set er de to lande stadig i krig.

Det startede med missilaffyringer

Striden mellem USA og Nordkorea tog til, da Nordkorea begyndte at testaffyre ballistiske missiler over Sydkorea og Japan for herefter at true USA med en atomkrig.

Specielt USA's militærbase på øen Guam i Stillehavet oplevede i august heftige trusler fra Nordkorea. Her svarede Donald Trump igen.

 - Nordkorea må hellere holde op med at true USA. For ellers vil de blive mødt med en ild og et raseri, som verden aldrig før har set.

I begyndelsen af september meddelte Nordkorea, at man havde haft succes med test af en brintbombe, som er et kraftigere kernevåben end en atombombe.

Efter flere missilaffyringer indførte FN en række sanktioner mod Nordkorea, blandt andet et totalforbud mod at importere tekstiler fra landet. 

Derudover forbydes alle øvrige lande at udstede nye arbejdstilladelser til nordkoreanske gæstearbejdere.