Udland

Vulkan tvinger danske resort-ejere til at evakuere gæster

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at omkring 300 danskere opholder sig på den populære ferieø netop nu.

Frygten for et nyt udbrud fra vulkanen Agung på Bali har fået myndighederne til at evakuere samtlige øboere i en zone på 12 kilometer omkring vulkanen. 

Netop 12 kilometer fra det rygende krater ligger Kubu Indah Resort, som danskeren Ulrik Cordt Rasmussen driver sammen med sin kone.

- Jeg sad til et møde med politiet og byens borgmester fredag morgen, netop som myndighederne opjusterede risikoen for et udbrud, siger Ulrik Cordt Rasmussen til TV 2.

Mødet omhandlede, hvordan myndighederne ville hjælpe beboerne i området. På det tidspunkt blev der målt 500 seismiske rystelser i døgnet, hvilket er et tegn på, at magmaen i vulkanen er på vej op.

Måtte evakuere hotellet

Parret havde, sammen med deres 4-årige datter, intet andet valg end at gribe deres nærmeste ejendele og give deres 56 gæster besked om, at de måtte evakuere hotellet. Parret fik hjælp af nogle af deres venner og bekendte fra øen, som kørte gæsterne i nogle af deres biler.

- Jeg er den sidste, der forlader vores resort. Jeg låner en af vores ansattes motorcykler og kører 20 kilometer nordpå til byen Geretek, hvor vi samler alle vores gæster, siger Ulrik Cordt Rasmussen, der fortæller, at seks af deres gæster var danskere.

Natten mellem fredag og lørdag blev nogle af gæsterne indkvarteret på otte værelser på et hotel i den lille by. Resten af gæsterne sov på solsenge i forskellige restauranter.

- Det var ikke optimalt, men de havde tag over hovedet og var i sikkerhed, fortæller ejeren af resortet.

Lørdag morgen gik jagten i gang med at finde hoteller til gæsterne. Nogle blev indkvarteret i bungalows, andre rejste videre på øen eller til de nærliggende Gili-øer.

- Klokken to lørdag eftermiddag havde alle vores gæster fået et nyt sted at bo, fortæller Ulrik Cordt Rasmussen.

Den lille familie bor lige nu hos nogle venner i byen Sanur, der ligger i sikker afstand fra vulkanen. De har lejet et hus i byen Geretek, hvor nogle af deres ansatte bor, og hvor de opbevarer nogle af deres ejendele.

Står til at miste deres levebrød

Parret er dybt bekymrede både på deres egne vegne og på de lokales vegne. Lige nu er situationen på øen den, at flere bønder har været tvunget til at forlade deres huse uden at kunne tage deres husdyr med.

- Der er bønder, der må pendle frem og tilbage til deres køer og grise for at give dem vand, fordi de ikke har transportmidler til rådighed til at komme og hente deres husdyr ud af det evakuerede område, siger Ulrik Cordt Rasmussen.

Selv er parret bekymrede for at miste deres resort, som de har investeret 30-40 millioner kroner i. Efter de forlod det, har de flere gange været nede at hente deres mest værdifulde ejendele og deres biler, som de opmagasinerer.

Samtidig har parret hævet en del kontanter, så de har kunnet give deres ansatte penge mellem hænderne nu og her.

- Vi har givet vores ansatte kontanter, så de kan forsørge sig selv i denne tragiske situation, siger Ulrik Cordt Rasmussen.  

Flere tusinde personer er flygtet                                                         

Flere end 35.000 personer er evakueret fra området omkring den aktive vulkan, men antallet fortsætter med at stige. De fleste bor i midlertidige herberger, sportscentre eller hos familie og bekendte.

Lørdag opfordrede Udenrigsministeriets Borgerservice danskere på Bali til at holde sig orienteret om vulkanens rumlen.

- Lokale myndigheder i højeste beredskab. Er du på Bali, hold dig orienteret via medier, følg myndigheders råd, lyder Borgerservice opfordring på Twitter

Udenrigsministeriets Borgerservice fortæller søndag til TV 2, at meldingen til danskere på øen er den samme. Samtidig oplyser de, at der er omkring 300 danskere på den tropiske ø.

Vulkanen gik i udbrud i 1963

Hvis vulkanen Agung går i udbrud, er det første gang i mere end 50 år. Sidst det skete var tilbage i 1963, hvor over 1100 mennesker mistede livet. 

Det var fredag, at myndighederne på øen hævede beredskabsniveauet til det højeste oven på en "enorm stigning" i seismisk aktivitet omkring vulkanen.