Udland

Trumps retorik er 'ude af kontrol', men er det bevidst?

USA-analytiker sammenligner Trumps retorik med Den Kolde Krigs 'madman-teori'.

Er Donald Trumps USA og Kim Jong-uns Nordkorea på vej mod en altudslettende atomkrig mellem nationerne?

Nej, siger eksperter. For det har ingen af landene interesse i.

Alligevel fortsætter de to magtfulde mænd med skiftevis at fornærme hinandens person og true med at udradere hinandens lande.

Alt imens testaffyrer Nordkorea stadigt mere avancerede og langtrækkende missiler. Og lørdag sendte USA et bombefly ledsaget af kampfly en tur forbi Nordkorea.

Trump følger Obamas linje

Det kan virke som om, at konflikten er på vej ud af kontrol, men faktisk ligner den politiske linje, som Trump fører over for Nordkorea, meget den linje, som Barack Obama fulgte.

Det påpeger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster og nævner, at Trumps administration endda har været meget succesfuld ved blandt andet at få Kina med på ganske skrappe sanktioner.

- Men det er jo retorikken, der er fuldstændig ude af kontrol i forhold til tidligere amerikanske administrationer, når man to gange i den her uge direkte truer med at udslette en anden nation, siger Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Han mener, at der kan drages historiske paralleller til Den Kolde Krigs såkaldte ’madman-teori’.

Ifølge teorien ville præsident Richard Nixons administration have USA’s fjender til at tro, at Nixon var uberegnelig, så landene holdt sig fra at provokere USA af frygt for en uforudsigelig reaktion.

- Den parallel er jo interessant nu. Fordi det her spørgsmål handler grundlæggende om, hvorvidt man tror, at Trump og Kim Jong-un er rationelle aktører, der kan se, at ingen af deres lande får noget ud af at gå i en potentiel atomkrig mod hinanden, siger Mirco Reimer-Elster.

- Og det må vi jo bare håbe, de begge to er, tilføjer han.

Kim er på selvmordsmission ... nej, Trump er

Senest har Donald trump fortsat ordkrigen på Twitter, hvor han søndag morgen dansk tid skrev:

- Har lige hørt Nordkoreas udenrigsministers tale i FN. Hvis han gengiver den lille raketmands tanker, vil de ikke være her meget længere!

Det skrev han, fordi Nordkoreas udenrigsminister, Ri Yong-ho, i en tale foran FN’s Generalforsamling dagen før beskyldte Trump for at have fornærmet Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

- Derved begik han en uoprettelig fejl, der vil gøre vores raketters besøg på hele det amerikanske fastland så meget desto mere uundgåeligt, sagde den nordkoreanske udenrigsminister.

Donald Trump har fornærmet Kim Jong-un, lyder det fra Nordkoreas udenrigsminister, Ri Yong-ho, i FN.

Og det sagde han, fordi Trump tirsdag holdt tale i FN’s Generalforsamling, hvor han kaldte Kim Jong-un for ’Rocket man’ – og i øvrigt truede med ”fuldstændigt at ødelægge Nordkorea”.

USA's præsident holdt sig ikke tilbage, da han i dag holdt sin jomfrutale ved FN's generalforsamling. Video: Lars Hjort Kristensen

Ved samme lejlighed beskyldte begge parter hinanden for at være på selvmordsmission.

- Raketmanden er på en selvmordsmission for sig selv og for sit folk, sagde Donald Trump tirsdag.

- Det er kun Trump selv, der er på selvmordsmission, svarede Ri Yong-ho lørdag.

Tvivler på militær konflikt

Men flere eksperter tvivler altså på, at det ender så galt, at en af nationerne angriber den anden.

- Jeg tror, den eneste vej er forhandlingsvejen. Der er ikke nogen militær løsning på den her konflikt, siger militæranalytiker og major ved Forsvarsakademiet Thomas Galasz Nielsen.

Han nævner dog, der er en fare for, at en misforståelse kan udløse en væbnet konflikt. Det samme gør Troy Stangarone, der er direktør for tænketanken Korea Economic Institute of America i Washington.

- Vi er stadig et godt stykke fra en væbnet konflikt. Faren er, at Nordkorea begår en fejl og affyrer et missil, der rammer en af USA's allierede. Dermed vil styret presse USA ud i en situation, hvor man bliver nødt til at reagere, har han sagt.

Trumps udenrigsminister, Rex Tillerson, har også i et interview med CBS News sagt, at USA søger en fredelig løsning, og at en militær løsning er sidste udvej