Udland

Trump reagerer på nordkoreansk tale: De vil ikke være her meget længere

USA må på længere sigt acceptere, at Nordkorea er en atommagt, hvis konflikt skal løses. Det vurderer dansk militæranalytiker.

Donald Trump fortsætter søndag morgen ordkrigen med Nordkoreas regime. På Twitter skriver USA’s præsident:

- Har lige hørt Nordkoreas udenrigsministers tale i FN. Hvis han gengiver den lille raketmands tanker, vil de ikke være her meget længere!

’Rocket man’ - raketmanden – er et øgenavn, som Donald Trump er begyndt at bruge om Nordkoreas leder, Kim Jong-un, i forlængelse af Nordkoreas mange missiltest den senere tid. Første gang i et tweet den 17. september.

Mentalt afsporet

Trumps reaktion kommer, efter Nordkoreas udenrigsminister, Ri Yong-ho, lørdag talte foran FN’s Generalforsamling i New York, hvor han kaldte Trump for en ”mentalt afsporet person fuld af storhedsvanvid” og sagde, at præsidenten er på en selvmordsmission.

Ri Yong-hos ord faldt som reaktion på Trumps egen tale i FN tirsdag, hvor han netop kaldte Kim Jong-un for ’Rocket man’.

- Derved begik han en uoprettelig fejl, der vil gøre vores raketters besøg på hele det amerikanske fastland så meget desto mere uundgåeligt, sagde den nordkoreanske udenrigsminister.

Bombefly ved Nordkorea

USA sendte lørdag et bombefly ledsaget af kampfly hen over internationalt luftrum øst for Nordkorea.

- Dette er det længste nord for den demilitariserede zone, som noget amerikansk kamp- eller bombefly har fløjet ud for Nordkoreas kyst i det 21. århundrede, sagde talskvinde for USA’s forsvarsministerium Dana White lørdag.

- Det understreger, hvor alvorligt vi ser på (Nordkoreas, red.) vanvittige opførsel.

USA’s aktion er et tegn på, at landet puster sig op over for Nordkorea og viser dets militære kapaciteter, hvilket ikke er så usædvanligt, bortset fra USA denne gang er fløjet nordligere end før. Sådan lyder det fra militæranalytiker og major ved Forsvarsakademiet Thomas Galasz Nielsen.

- I første omgang får det ikke så mange konsekvenser. Det er jo næsten dagligt, de to lande sviner hinanden til, og det her er egentlig bare mere af det samme. Der har før været former for manifestationer, hvor man viser sine kapaciteter frem, det gør Nordkorea også indimellem, siger han til TV 2.

USA puster sig op over for Nordkorea, sigerThomas Galasz Nielsen fra Forsvarsakademiet. Video: Emil Færch

Må acceptere Nordkorea som atommagt

Men ledernes krig på ord og fremvisninger af våben fører ikke til krig, for det har ingen af landene interesse i. Med mindre der sker en misforståelse, vurderer Thomas Galasz Nielsen.

- Hvem ved, en dag er der måske en, der trykker på en knap og sender et missil afsted mod de her fly, og så kan der jo pludselig ske alt muligt, siger han.

Ifølge den danske militæranalytiker er der ingen andre løsninger på konflikten end forhandlingsvejen.

- Jeg vil tro, den eneste mulighed, der reelt er, er på længere sigt at begynde at acceptere, at Nordkorea er en atomvåbenmagt og så tage den der fra.