Valg i Tyskland

Succes til højrenationalt parti forandrer tysk politik - valg kaldes et chok for Merkel

Det endelige resultat efter søndagens tyske valg viser en stor fremgang til det indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland.

Ved første øjekast er tingene ved det gamle efter søndagens tyske valg. Angela Merkel – hele Tysklands Mutti – står til at tage en fjerde periode på kanslerposten.

Men valget fører store omvæltninger med sig i tysk politik. En af de mest markante er, at et højrenationalt parti for første gang i årtier er kommet ind i den tyske forbundsdag – og det som det tredjestørste parti.

Et tabu, der bliver brudt

Alternative für Deutschland, AfD, som partiet hedder, har siden sidste valg mere end fordoblet sin stemmeandel. 12,6 procent af stemmerne har partiet fået.

Og med dets indvandrerkritiske linje er det en ny situation i tysk politik, mener TV 2s korrespondent, Uffe Dreesen.

- Det er et tabu, der bliver brudt. Det, at et parti, som har medlemmer, der er både racister og højreekstremister, kommer ind i den fornemme Forbundsdag, bryder med mange årtiers tradition.

Det betyder forandringer i tysk politik, vurderer Uffe Dreesen.

- Det vil give nye toner i Forbundsdagen. De sidste mange år har den været præget af konsensuspolitik – nu vil den blive mere polariseret. Der er det, AfD lever af, de ønsker, at der vil blive udtrykt skarpere holdninger. På den måde vil det tyske parlament komme til at ligne andre europæiske parlamenter nu, siger han.

AfD's to topkandidater omfavner hinanden.

Begejstring og formaninger fra spidskandidat

Partiets spidkandidat, Alexander Gauland, er begejstret.

- Kære venner, det er en stor dag i vores partis historie. Vi har gjort det. Vi er i den tyske Forbundsdag, og vi vil ændre landet, sagde han søndag aften til begejstrede tilhængere.

Men han advarede samtidig sine tilhængere om ikke at gøre partiets modstandere en tjeneste ved at fejre sejren på en upassende måde.

- På trods af glæden har jeg en lille advarsel til jer. Kampen er ikke slut. De vil med alle midler prøve på at skubbe os ud i højreekstremistiske kroge. Hvis I derfor giver udtryk for jeres glæde derude, så gør det på en fornuftig måde. Jeg beder jer om at undlade udtalelser, som kan ramme os senere. Vi har et stærkt sprog at tale i den tyske Forbundsdag. Sproget der må være stærkt, og det vil vi tale sammen der, sagde han.

Chok på den tyske midte og i Europa

Selvom Merkel nu kan fortsætte på kanslerposten, er hun sandsynligvis ikke begejstret for valgresultatet. Hendes konservative CDU gik sammen med søsterpartiet CSU markant tilbage. Det samme gjorde de tyske socialdemokrater i SPD.

- Det er en bitter skuffelse for Merkel og CSU. Og det er selvfølgelig en endnu mere bitter skuffelse for SPD. Men det er også en skuffelse for de tyskere, der mener, at Tyskland skal befinde sig i det politiske centrum. At netop Tyskland, der har haft to diktaturer – først det nazistiske og så det kommunistiske – skulle holde sig inde på dydens snævre sti på midten. De skulle være de politiske dukse. Nu har de fået et parti, som stryger ind fra højre, og som bliver det tredjestørste parti i forbundsdagen. Det er en rystelse for dem alle sammen, siger TV 2s korrespondent, Ulla Terkelsen.

Og det er ikke bare den politiske midte i Tyskland, der er rystet, mener hun.

- Det er et chok i et Europa, der troede, at man havde sat hælene i overfor den højrenationale Wilders i Holland og Marine Le Pen i Frankrig, men det har man ikke. I Tyskland er der nu et parti, som er det tredjestørste i den tyske forbundsdag, som har en meget ekstrem politik, siger hun.

Nogle af dem, der er utilfredse med AfD's fremgang, demonstrerede søndag aften ude foran den bygning, hvor partiet holdt valgfest.

”Død over fascismen” og ”fremmedhad er ikke noget alternativ”, stod der på deres medbragte skilte.

Afmålt Merkel

Selvom Merkel måske ikke viser det, kommer valget bag på hende, vurderer Ulla Terkelsen.

- Merkel ryster ikke på hånden udadtil – men der er ingen tvivl om, at det er et chok.

Det var da heller ikke uforbeholden glæde, Merkel gav udtryk for, efter de første valgresultater begyndte at vise sig, på trods af at hun står til en fjerde kanslerperiode.

- Der skal ikke lægges skjul på, at vi naturligvis havde ønsket os et noget bedre resultat, men vi må heller ikke glemme, at vi lige har haft en virkelig udfordrende valgperiode, og derfor glæder jeg mig sammen med jer over, at vi har nået de strategiske mål, vi havde sat os i valgkampen. Vi er den stærkeste kraft i CDU/CSU, og vores opgave er at danne en regering, og der vil ikke kunne dannes nogen regering imod os.

Merkel: Vi havde håbet på et bedre resultat Video: Lisa Maria Frendved Christensen

AfD vil ændre dagsordenen

Selvom AfD nu ser ud til at blive det tredjestørste parti i den tyske forbundsdag, bliver det svært for partiet at få sin politik igennem. Alle de andre partier har nemlig udelukket, at de vil samarbejde med AfD.

Men AfD vil komme til at ændre den politiske dagsorden, vurderer Lykke Friis, der er formand for Udenrigspolitisk Selskab og følger tysk politik tæt.

- Det vil være et Tyskland, hvor man bliver nødt til at forholde sig til en række af de her udfordringer, som man måske ikke har diskuteret så meget. Jeg tænker ikke på 2. verdenskrig, men på flygtninge-indvandrer-diskussionen og indre sikkerhed. Det kommer højere op på den politiske dagsorden. Men det bliver også interessant, om AfD kan holde sammen på tropperne. De er temmelig splittede. De har en formand, der hedder Frauke Petry, der siger, at de på sigt ønsker at komme i regering. Og så har vi de to spidskandidater Alexander Gauland og Alice Weidel, der har ført en valgkamp, der har en anden tilgang, siger hun.

Derfor er det også usikkert, hvordan AfD’s fremtid i Forbundsdagen kommer til at se ud, vurderer Uffe Dreesen.

- Nogle tror, at partiet vil blive revet midt over efter valget. Spidskandidaterne repræsenterer holdninger, der er mere rabiate, end formanden Frauke Petry har lyst til. Hun vil gerne have partiet rettet til, så de kan gå i regering efter næste valg. Men det er ikke den linje, spidskandidaterne står for. Man regner med, at hun kommer i Forbundsdagen, og der tror nogle, at hun kan have planer om at splitte partiet. Alle er overbeviste om, at den fred, der er på papiret lige nu, vil blive brudt, når de kommer ind, siger han.

AfD's spidskandidat advarer sine tilhængere Video: Lisa Maria Frendved Christensen

SPD i knæ

Valgets store tabere bliver de tyske socialdemokrater, der får det dårligste valg siden krigen med 20,5 procent af stemmerne. Partiets leder, Martin Schulz, satte efter valget ord på skuffelsen overfor sine tilhængere.

- I dag er en hård og bitter dag for det tyske socialdemokrati. Jeg vil ikke lægge skjul på, at vi ikke har nået vores valgmål, sagde han.

I samme tale sagde Schulz, at socialdemokraterne ikke vil fortsætte det regeringssamarbejde, som de har haft med Merkel og CDU/CSU i den netop afsluttede valgperiode.

- Med aftenens resultat vil samarbejdet mellem CDU og SPD slutte. Vi er alle enige om at blive det største oppositionsparti, sagde han.

Og det er der gode grunde til, mener Uffe Dreesen.

- Det store problem er, at GroKo (große Koalition, som tyskerne kalder en koalition mellem SPD og CDU/CSU, red.) er det forbudte ægteskab. Begge parter er dødtrætte af det. Især SPD, hvor mange mener, at det har skadet dem at være i koalition med Merkel.

Jørgen Møllekær, chefredaktør på Flensburg Avis, fortæller til TV 2, at han er chokeret over udsigterne efter den første exitpoll, der viser, at AfD står til at komme ind med 13,5 procent af stemmerne. Video: Mikkel Secher

Schulz anklager Merkel for AfD's fremgang

Efter partilederne havde talt til deres egne tilhængere, mødtes de til debat - den såkaldte "elefantrunde". Her anklagede Martin Schulz Angela Merkel for at være skyld i AfD's fremgang.

Han mener, at debatten i valgkampen har været tandløs. Og han kritiserede Merkel for kun at have indvilliget i at deltage i en enkelt politisk tv-duel.

- Jeg mener, at Merkel har ført en skandaløs valgkamp, hvor hun undgik politiske debatter. De manglende konfrontationer mellem den demokratiske venstre- og højrefløj her i landet, den systematiske afvisning af politik har skabt et vakuum, som AfD har været gode til at udnytte, sagde han.

Han gav også Merkel skylden for, at hendes parti er gået tilbage.

- Nu er denne regering fravalgt. Og du er den stærkeste taber ved dette fravalg, sagde han.

Et historisk valg

De to store partiers tilbagegang betyder en ny parlamentarisk situation, hvor Merkel må finde nye partnere, forklarer Lykke Friis.

- Det er et historisk valg forstået på den måde, at vi ser de to store giganter i tysk politik gå tilbage med 14 procentpoint, altså SPD og CDU. CDU får det dårligste valg i Angela Merkel-æraen. Og SPD får det dårligste valg nogensinde. Og så kommer Alternative für Deutschland ind. Og det betyder, at det moderne Tyskland skal prøve noget helt nyt. Man skal kaste sig ud i en trepartisregering.

Merkels stort set eneste mulighed for at danne en flertalsregering er nemlig at gå sammen med det erhvervsorienterede FDP og miljøpartiet De Grønne. Det bliver kaldt for en Jamaica-koalition på grund af de tre partiers farver – sort, gul og grøn – der er de samme som dem i det jamaicanske flag.

Og det er ikke ukompliceret, forklarer Uffe Dreesen.

- Her er problemet, at man skal forene to partier, der er meget uenige om både miljø-, EU- og erhvervspolitik. De grønne er meget glade for EU, og her er FDP mere skeptiske. Det er blandt andet de store hjælpepakker, som EU udbetaler til Sydeuropa, som FDP finder problematiske. På erhvervsområdet vil de grønne gerne have mere regulering i miljøets tjeneste, og FDP gerne vil slippe erhvervslivet mere fri, siger han.