Valg i Tyskland

Russere mistænkes for forsøg på at påvirke tysk valg

Beskeder på Twitter om det indvandringskritiske parti AfD har forbindelse til russisk botnet, mener forskere.

Mens tyskerne søndag flittigt får afgivet deres stemmer, forsøger automatiserede profiler med forbindelse til Rusland at påvirke det tyske valg via sociale medier.

Netværket af de russiske profiler, et såkaldt botnet, booster på Twitter antallet af beskeder omhandlende det indvandrings- og EU-kritiske parti AfD, Alternative für Deutschland.

Det viser ifølge netmediet politico.eu en analyse fra tænketanken Atlantic Council.

Russisk botnet

I løbet af de sidste 48 timer har mange beskeder omhandlende AfD floreret på det sociale medie. Ifølge forskere fra tænketanken skal beskederne lokke flere til at sætte deres kryds ved partiet.

Ifølge tænketanken står et russisk botnet bag de mange beskeder. Et botnet består af en række automatiserede profiler, der hurtigt kan videresende og gentage beskeder og hashtags, så de bliver spredt på de sociale medier.

- De fortsat mange yderst højreorienterede beskeder tyder på, at det enten er botmanageren, der er Afd-tilhænger, eller at AfD har betalt et russisk botnet til at sprede deres beskeder, lyder det ifølge Politico fra tænketankens forskere.

Forbindelsen mellem AfD og netbaserede russiske grupper kommer i kølvandet på en udbredt frygt i Tyskland for, at valget bliver offer for onlinesvindel. Noget lignende skete under det amerikanske præsidentvalg sidste år.

Derfor bliver de sociale medier tæt overvåget for fake news og anden misinformation, skriver Politico.