Udland

NFL-hold blev væk fra nationalsang i protest mod Trump

USA-analytiker kalder Trumps opførsel for diktator-lignende.

USA’s præsident, Donald Trump, har lagt sig ud med adskillige amerikanske sportsudøvere. Fra sin Twitter-konto har præsidenten afsendt verbale lussinger til de sportstjerner, som han ikke mener er respektfulde over for det amerikanske flag

Trumps kritik er særligt rettet mod, at nogle af de amerikanske fodboldspillere som led i en protest har knælet i stedet for at stå op, når den amerikanske nationalhymne har lydt på diverse sportsarenaer.

Det var den amerikanske fodboldspiller Colin Kaepernick, der startede trenden ikke at stå op under nationalhymnen sidste år. Han gjorde det for at sætte fokus på, at en række sorte amerikanere var blevet skudt og dræbt af hvide politibetjente.

Søndag skrev præsident Trump et tweet, hvor han opfordrede NFL-spillerne til at synge med på nationalhymnen. 

- Hvis NFL-fans nægter at gå til kampe, indtil spillerne respekterer vores flag og land, så vil vi se, at ændringen sker hurtigt. Fyr eller suspender dem!

Trumps udtalelser forstærkede dog bare protesterne under søndagens NFL-kampe. Allerede få timer senere under dagens første kamp sad mange af spillerne fra Jacksonville Jaguars og Baltimore Ravens knælende på London Wembley Stadium, mens nationalhymnen lød i højttalerne. 

Spillerne i flere af ​​søndagens resterende kampe udviste senere lignende opførsel i solidaritet.

Pittsburgh Steelers annoncerede endda før deres kamp mod Chicago Bears, at de ville gå skridtet videre og slet ikke forlade deres omklædningsrum, når nationalhymnen blev spillet. 

Holdets bænke stod således helt forladte, da nationalsangen lød omkring klokken 19.00 dansk tid.

Det amerikanske fodboldhold Seattle Seahawks oplyste senere, at de heller ikke ville deltage, når der blev sunget nationalsang forud for deres kamp med kickoff klokken 22.05 dansk tid.

Også Seattles modstanderhold, Tennesse Titans, valgte at blive i omklædningsrummet. På den måde stod begge sidelinjer tomme under nationalmelodien.

Holdejere vender sig mod Trump

Det var ikke kun spillerne, der protesterede mod Trump. Flere holdejere stod arm i arm med spillerne på sidelinjen under søndagens kampe.

Ægteparret Terry og Kim Pegula, der ejer holdet Buffalo Bills, erklærede deres støtte til spillerne og påpegede spillernes ret til ytringsfrihed. 

- Præsident Trumps bemærkninger har været splittende og respektløse for hele NFL-samfundet, men vi har forsøgt at bruge dem som en mulighed for at forene vores hold og vores organisation yderligere, lød det i en erklæring fra parret.

Præsident Trump bød selv en milliard dollars for at købe Buffalo Bills tilbage i 2014, men han måtte se sig slået af Pergula-ægteparret. 

Aggressiv Trump tweeter løs 

Den seneste konflikt mellem præsidenten og sportudøverne er også forbundet med Trumps tilbagetrækning af en invitation til Det Hvide Hus. Basketballspilleren Stephen Curry var sammen med resten af sit hold inviteret på et traditionsrigt besøg til Det Hvide Hus, da de vandt det seneste NBA-mesterskab, men grundet at Stephen Curry meldte afbud, trak præsidenten lørdag invitationen tilbage.

Det fik NBA-superstjernen LeBron James til at kalde præsidenten for "en bums".

De mange protester fra sportsverdenen ser ud til at provokere den amerikanske præsident. Trump skriver søndag:

- Stor solidaritet for vores nationalsang og vores land. At stå med armene over kors eller sidde knælende er ikke acceptabelt. Dårlige karakterer!

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er ikke overrasket over NFL-holdenes udmeldinger:

- Det er helt forventeligt, at det her sker. Tryk avler modtryk. Trump har skabt en situation, hvor, hvis du bliver stående oprejst, så symboliserer du, at du støtter Trump. Nu opstår der solidaritet mellem holdene.

Ifølge USA-analytikeren har Trump kastet sig ud i en krig mod sportsverdenen, som ender med at blive en tabersag for ham.

- Trump tvinger folk til at vælge side. Det er der noget diktator-agtigt over. Trump fremstår alt for autoritært i et frit land som USA, siger Mirco Reimer-Elster.

Han forklarer, at Trump risikerer at miste de moderate republikanere.

- De har svært ved, at Trump fortæller, hvad der skal gøres ved folk, der vælger på at knæle. Det her er noget, som Tyrkiets præsident Erdogan kunne finde på at sige.