Valg i Tyskland

Merkels parti går tilbage og må søge nye partnere

Prognose på grundlag af første optalte stemmer i Tyskland bekræfter katastrofalt valg for Schulz' SPD.

Angela Merkels konservative CDU-parti vinder det tyske valg, men vil være nødt til at få mindst to partier i ny koalition for at regere, viser første valgstedsmåling fra ARD.

Det socialdemokratiske SPD, der hidtil har regeret sammen med Merkels CDU og søsterpartiet CSU, meddeler at det trækker sig fra den store koalition og går i opposition, skriver nyhedsbureauet dpa.

CDU/CSU ender på 32,5 procent af stemmerne, mens SPD rutsjer ned på 20 procent. Det er et katastrofalt valgresultat for partiet.

En prognose på grundlag af de først optalte stemmer bekræfter tendensen fra valgstedsmålingen. I prognosen står SPD til 20,2 procent.

- For os ender den store koalition i dag, siger partiets næstformand Manuela Schwesig.

SPD-leder bliver

Martin Schulz, den tidligere formand for Europa-Parlamentet, blev tidligere i år halet ind som SPD's kanslerkandidat. Her blev han spået chancer for sågar at kunne blive forbundskansler. Men siden er det gået støt tilbage for partiet.

Men fra flere SPD-topfolk lyder det først på aftenen, at Schulz ikke har planer om at trække sig.

Den store sejrherre er det højrenationale AfD, som ifølge prognosen står til at ende på 13,4 procent af stemmerne. Det betyder, at partiet for første gang kommer ind i den tyske forbundsdag. 

Prognosen med optalte stemmer viser kun marginale forskelle for partier i forhold til valgstedsmålingen.

Merkels to mulige koalitionspartnere herefter er De Frie Demokrater (FDP) og De Grønne, der ifølge valgstedsmålingen ender på henholdsvis 10,5 procent og 9,5 procent.