Udland

Vulkan ulmer og 10.000 er evakueret på Bali - danskere skal følge myndighedernes råd

Hvis vulkanen Agung går i udbrud, er det første gang i 50 år.

Myndighederne på den indonesiske ø Bali er i 'højeste beredskab', da den aktive vulkan Agung frygtes at gå i udbrud. Meldingen fra myndighederne lyder, at et udbrud kan være 'nært forestående'. Udenrigsministeriets Borgerservice råder danskere på øen til at holde sig orienteret via medierne og følge myndighedernes råd.

Flyvninger til og fra øens internationale lufthavn i Denpasar, som hvert år tiltrækker millioner af udenlandske turister, er indtil videre upåvirket. Lufthavnens ledelse følger dog situationen nøje, oplyser myndighederne.

På nuværende tidspunkt er det få danskere, der ferierer på den indonesiske ferieø Bali.

Det fortæller rejseambassadør i Bravo Tours Stig Elling.

- Vi har Bali på vores program, men på nuværende tidspunkt har vi ikke nogle gæster dernede, siger han tidligt lørdag morgen.

- Det tror jeg faktisk ikke, at der er særlig mange (rejseselskaber, red.), der har, for der er jo ingen decideret charterferier til Bali. Det er udelukkende på rutefly, tilføjer han.

Flere tusinde evakueret

Næsten 10.000 personer er blevet evakueret fra landsbyer nær vulkanen på den indonesiske ø Bali. 

Der er dog stadig en del lokale, som ikke vil forlade deres hjem.

Myndighederne har også advaret turister og beboere om at undgå camping og vandreture i en radius af ni kilometer fra krateret, idet seismiske rystelser kan mærkes i området, ligesom at der stiger røg op fra vulkanen.

- Vulkanaktiviteten er fortsat meget høj. Der er tegn på, at magma stiger til overfladen og forårsager rystelser, siger Sutopo Purwo Nugroho fra Indonesiens nødberedskab ifølge Reuters.

Udbrud i 1963

Vulkanen Agung var sidst i udbrud i 1963. Dengang kostede udbruddet 1.200 menneskeliv.  Agung ligger omkring 75 kilometer fra turistbyen Kuta og 3000 meter over havets overflade. Vulkanen har rumlet siden august.

- Rystelserne sker meget ofte. Vi er bange, og derfor har jeg taget hele min familie med til et tilflugtssted, fortæller landsbyboer Wayan Suwarjana ifølge AFP.

Myndighederne i Australien ændrede fredag landets rejsevejledning til Indonesien. Nu opfordres australske rejsende til at udvise stor forsigtighed og følge de lokale myndigheders anvisninger.

Indonesien har flere end 130 aktive vulkaner. Det er flere end noget andet land i verden.