Udland

USA sender kampfly tæt på Nordkorea

Amerikanske fly skal ifølge Pentagon understrege USA's alvorlige syn på Nordkoreas "vanvittige opførsel".

Tonen mellem USA og Nordkorea blev lørdag skærpet voldsomt, efter USA sendte et bombefly ledsaget af kampfly hen over internationalt luftrum øst for Nordkorea som en magtdemonstration.

- Trump har gjort det uundgåeligt, at hele det amerikanske fastland får besøg af vore missiler, sagde den nordkoreanske udenrigsminister Ri Yong Ho lørdag i en tale til FN's generalsforsamling.

Det amerikanske bombefly, en B-1B Lancer, og de kampfly, der eskorterede det, skulle demonstrere hvilke militære muligheder, præsident Donald Trump har til rådighed.

Det oplyser forsvarsministeriet i Washington.

- Dette er det længste nord for den demilitariserede zone, som noget amerikansk kamp- eller bombefly har fløjet ud for Nordkoreas kyst i det 21. århundrede, siger talskvinden for forsvarsministeriet, Dana White.

- Det understreger, hvor alvorligt vi ser på (Nordkoreas, red.) vanvittige opførsel.

Hidtil kraftigste sprængning

Nordkorea gennemførte 3. september sin hidtil kraftigste atomprøvesprængning, og i løbet af august og september har det gennemført to prøveaffyringer af langtrækkende raketter. I begge tilfælde overfløj de Japan.

Under en tale i FN's Generalforsamling tirsdag truede Trump med at udslette Nordkorea og kaldte Kim Jong Un for "raketmanden".

Lørdag svarede Nordkoreas udenrigsminister Ri Yong Ho så igen, og han kaldte blandt andet Trump for en "mentalt afsporet person" med "storhedsvanvid", der er på en "selvmordsmission".

Han sagde også, at Nordkorea er tæt på at være klar med sin oprustning.

- Gennem lang og hård kamp er vi nu kun et par skridt fra at være klar med vores statslige nukleare program. Det er kun et falsk håb, at tro, der er nogen chance for at Nordkorea vil blive rystede eller forandre vores holding på grund af skærpede sanktioner fra flendtige kræfter, lød det fra Ri Yong Ho. 

Kina har netop varslet kraftig beskæring af olieeksporten til Nordkorea, hvor benzinpriserne i løbet af i år er blevet fordoblet.